-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Govedaitė: filmas „Perspektyvi mergina“ – keršto odė kietiems bičams, mėgstantiems seksą be sutikimo

Kultinis JAV keršto filmų profesionalas Quentinas Tarantino prieš dešimtmetį pristatydamas kino juostą „Negarbingi šunsnukiai“ prasitarė, jog atėjo laikas Hitleriui sulaukti tai, ko jis ir nusipelnė – negailestingo atsako.
Kadras iš filmo „Perspektyvi mergina“
Kadras iš filmo „Perspektyvi mergina“ / Vida Press nuotr.

Režisierius buvo nuoširdus – kažkas turėjo tai padaryti. Bent jau kine, bent jau išgalvotame fantazijų pasaulyje turėjome jam atkeršyti už visus, kurie to negalėjo padaryti patys.

Ir jei pamenate juostos siužetą, tą jis ir padarė – be gailesčio ir su pasimėgavimu sunaikino nacių lyderį.

Šviežiausiu „Oskaru“ už geriausią scenarijų apdovanota scenaristė Emerald Fennel filme „Perspektyvi mergina“, lyg sekdama Tarantino pėdomis, vynioja saldžiai rūgščią juodojo humoro komediją, kuri palengva virsta keršto trileriu.

Pagrindinė šios juostos herojė buvusi medicinos studentė trisdešimtmetė barista Cassie (akt. Carey Mulligan), vedama užsisenėjusios vendetos vilioja vaikinus į savo susigalvotas pinkles. Šioje istorijoje Cassie taikiniai – greito ir vienkartinio sekso ištroškę įvairaus kalibro šaunuoliai. Jos planas vienas ir vienintelis – juos visus už tai pamokyti arba nubausti.

VLG Filmai nuotr./„Perspektyvi mergina“
VLG Filmai nuotr./„Perspektyvi mergina“

Pasakojime daug kičo, amerikietiškų gyvenimo ypatumų, nešvarių ir feministinių juokelių („feministės yra labiau linkusios į analinį seksą“).

Žiūrėdama šį filmą turėjau save kiek pristabdyti ir neleisti per daug kristi į komediją, nes tas spalvotas ir sarkastiškas pasakojimas tikrai gali būti naiviai apgaulingas. Kaip ir tikrame gyvenime, už visų rožinių svajonių ir nekaltų juokelių slepiasi rimti dalykai, kurių reikėtų pasisaugoti.

Ir tikrai ne iš oro ar moteriškų fantazijų kilo šio filmo istorija: 2015 metų pradžioje devyniolikmetis atletas Brockas Turneris Kalifornijoje, Stenfordo universiteto teritorijoje išprievartavo merginą.

Vida Press nuotr./Brockas Turneris
Vida Press nuotr./Brockas Turneris

Universiteto plaukimo (sportiniai pasiekimai padėjo jam patekti į šį prestižinį universitetą), o ir šiaip, bendruomenės žvaigždė, vieno vakarėlio metu sugalvojo, kad yra pakankamai kietas ir seksu užsiimti gali kada tik panorėjęs. Kiečiausi bičai žino: fainiausia tai padaryti su vakarėlio metu trūkusia mergina (atleiskite už išsireiškimą). Išsivedęs ją į lauką, paniurkdęs į žemę tą šaunuolis ir padarė.

Teisme vadintas perspektyviu atletu su olimpine ateitimi, studentas buvo nuteistas ir gavo keletą mėnesių kalėjimo, kelerius metus lygtinai ir prievartautojo etiketę visam gyvenimui.

Amžinai perspektyvus jaunuolis akimirksniu tapo nebe tokiu jau ir perspektyviu.

Daugelis prievartautojo gynėjų teismo metu kalbėjo apie tai, kad šis nelabai fainas įvykis („tetrukęs varganas 20 min“) sugadins šaunaus būsimo olimpiečio gyvenimą.

Teismo metu buvo keliami klausimai: „Ar galime tikėti mergina, kuri nieko neprisimena ir nusigręžti nuo tokio gabaus ir talentingo jaunuolio?“. Ir čia nešaržuoju, taip teisme šnekėjo gynyba.

Ech, ir kai pagalvoji, visos bėdos per merginą, kuri net neprisimena šio įvykio. Tokia ta iškreipta tiesa – auka ir vėl pati kalčiausia.

Beje, ši perspektyvaus jaunuolio etiketė ir įkvėpė scenaristę sukurti kino juostą tokiu pat pavadinimu.

Viso filmo metu ore sklandė kiek retoriška mintis: „Pala, o kaip su prievartos aukomis ir jų šviesiomis ateitimis bei svajonėmis?“.

Visų šių istorijų moralas yra ganėtinai paprastas: JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) atliktame tyrime paaiškėjo, kad beveik viena iš penkių moterų savo gyvenime yra patyrusi seksualinę prievartą. Nukentėjusių vyrų santykis kiek kitoks – 1/38. Ir čia mes kalbame tik apie JAV, vieną iš labiausiai išsivysčiusių demokratijų pasaulyje.

Tiek ši istorija, tiek visas #metoo (socialinis judėjimas prieš seksualinę prievartą) parodo, kokioje katastrofiškoje padėtyje yra moterų saugumas, pradedant gatvėje replikas mėtančiais statybininkais, pavojais grįžtant namo tamsiu paros metu ir baigiant seksualine prievarta, parklupdžius veidu į purvą.

Daugelis moterų vienokia ar kitokia forma tą patiria savo gyvenime.

Nenoriu labai moralizuoti ir tikrai nemanau, kad visi vyrai kiaulės, bet linkėjimai skrenda visiems tiems paršams, kurie gyvenime kada yra negražiai ir nepagarbiai pasielgę su moterimis – ilgoje perspektyvoje jūs tapsite absoliučiu nieku šioje žemėje. Kai kurie jau ir esate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius