-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 10 /14:05

Mirusį V.Cololo teismas paliko ramybėje, o kolegas nuteisė: „Zero“ šou bažnyčioje buvo nusikaltimas

Apeliacijas rezonansinėje byloje išnagrinėjusi aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismo kolegija paskelbė griežtą verdiktą. Keturių garsių menininkų baudžiamoji byla anksčiau buvo nutraukta dėl mažareikšmiškumo, o dabar režisierius Emilis Vėlyvis ir aktoriai Mindaugas Papinigis bei Ainis Storpirštis paskelbti nusikaltėliais, o jų bendražygis velionis Vitalijus Cololo teistumo išvengė tik dėl mirties.
Į šv. Mišias už Vitalijų Cololo rinkosi jo šeimos nariai, bičiuliai ir kūrybos gerbėjai
Šv. Mišios už Vitalijų Cololo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmai 2019 metų spalį aktoriams Vitalijui Cololo, Mindaugui Papinigiui ir Ainiui Storpirščiui skyrė 1 tūkst. eurų baudas, o režisieriui Emiliui Vėlyviui – 2 tūkst. eurų baudą.

Nors formaliai teismas tada paskelbė, kad baudžiamoji byla visiems menininkams nutraukiama dėl jų poelgio mažareikšmiškumo, realiai kūrėjai dėl sujauktų religinių apeigų liko kalti – todėl ir paskirtos piniginės nuobaudos.

Nauju nuosprendžiu E.Vėlyviui paskirta 1 500 eurų bauda, o nuteisti aktoriai turės sumokėti po 1 000 eurų.

Tad teismo sprendimą skirti baudas dėl „Zero live show“ reklamos Turgelių bažnyčioje aukštesnės instancijos teismui apskundė ir prokuratūra, ir aktoriai, ir režisierius.

Kovo 10 d. apeliacijas išnagrinėjusi aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismo kolegija paskelbė atnaujintą verdiktą. Pakoreguotas nuosprendis: režisierius ir abu aktoriai pripažįstami padarę nusikaltimą ir nuteisiami, o garsiajam velioniui V.Cololo byla nutraukta tik todėl, kad jis mirė.

VIDEO: Teisėjas A.Cininas: jokios vertingos žinios savo pasirodymu kaltinamieji netransliavo

Šios bylos pagrindu yra tapusi skandalinga Žolinė 2018 metų rugpjūtį. 2018 metų rugpjūčio 15 dieną į Šalčininkų rajone, Turgelių miestelyje, esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – aktoriai V.Cololo, M.Papinigis ir A.Storpirštis.

Jie lenkų kalba pasakojo apie „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalijo netikras suktines, primena BNS.

Kadras iš video/E.Vėlyvio sumanytas performansas bažnyčioje
Kadras iš video/E.Vėlyvio sumanytas performansas bažnyčioje

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas. Po permainingo ikiteisminio tyrimo prokuratūra vis dėlto įvertino performansą kaip tyčinį kriminalinį nusikaltimą – bandymą sutrikdyti religines apeigas.

Būtent į tokį vertinimą dabar atsižvelgė Apygardos teismas, iš dalies tenkinęs prokuratūros skundą, o nubaustų menininkų ir mirusio humoristų atstovų apeliacijas be jokių išlygų atmetęs.

Teisėjų kolegijos vadovas Audrius Cininas pabrėžė, kad jokios socialiai vertingos žinutės „Zero live show“ reklamuotojai Turgelių bažnyčioje nepaskelbė. Atvirkščiai – tai buvo tiesiog komercinio renginio reklama, turėjusi savo kainą: buvo sutrikdytos pamaldos.

Naujuoju nuosprendžiu nuteistajam E.Vėlyviui paskirta 1 500 eurų bauda, o nuteisti aktoriai turės sumokėti po 1 000 eurų.

Komentuodamas režisieriui sumažintą piniginę bausmę, teisėjas A.Cininas sakė, kad esmė yra ne finansinės sankcijos dydis, o nusikaltimo konstatavimas ir už jį atsakingų asmenų nubaudimas. Teismo vertinimu, jokios vertingos žinios savo pasirodymu kaltinamieji netransliavo, o tik beatodairiškai reklamavo savąjį komercinį renginį. Tai darydami, „performanso“ sumanytojai ir atlikėjai sujaukė pamaldas. Teisėjas pabrėžė, kad kai kurie tikintieji iki šiol jaučia dėl to nuoskaudas, neigiamas emocijas. Ar jie praleido progą kreiptis į teismą dėl moralinės žalos atlyginimo? Juk nei vieno konkrečiai nukentėjusio asmens, procesine prasme, šioje byloje, taip ir nebuvo.

„Apeliantai taip pat sakė, kad nėra nei vieno civilinio ieškinio. Aš nesakyčiau, kad žmonės praleido progą kreiptis dėl žalos atlyginimo, sakyčiau, tiesiog nepasinaudojo“, – kalbėjo A.Cininas.

Asmeniui, kurio atžvilgiu byla nutraukta, nei formalių, nei juolab finansinių padarinių šios baudžiamosios bylos baigtis neturi. Vienintelis aspektas: kad V.Cololo taip ir nebuvo po mirties reabilituotas, kaip to siekė jo artimieji. Tiesa, humoristas nebuvo ir nuteistas, o tik nubaustas dėl nusižengimo padarymo.

Nei režisierius, nei kiti nuteistieji šiandieną išklausyti verdikto į sostinės teismą neatvyko.

Šiandienis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo ir privalo būti vykdomas. Teoriškai teisės taikymo aspektu jis dar gali būti svarstomas kasacine tvarka, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priima ne visus, o tik motyvuotai ir aktualiai surašytus galutinius skundus.

Nei režisierius, nei kiti nuteistieji šiandieną išklausyti verdikto į sostinės teismą atvykę nebuvo. 15min susisiekti su Emiliu Vėlyviu pavyko telefonu, bet antradienio popietę jis teigė esąs filmavime ir komentuoti negalintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius