-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Transseksualės Zofijos Palentos plaukų auginimo kelionė: tai pareikalavo daug kantrybės

Sveika užklydusi! Jei mano straipsnius skaitai pirmą kartą, privalau prisistatyti. Aš esu Zofija Palenta, 23 metų amžiaus translytė moteris, gyvenanti Londone. Dažniausiai savo tekstuose su tavimi diskutuoju apie moteriškumą, moterų teises bei lygybę, dalijuosi moteriškais patarimais ir atradimais, taip pat atvirai kalbu apie savo tranziciją, kitaip tariant, kelionę tikrosios savęs link, atverdama užuolaidas ir atskleisdama, koks tas tikrasis lyties keitimo kelias.
Zofija Palenta
Zofija Palenta / Light maniac/Gabrielės Vegytės nuotr.

Taigi, šiandien nusprendžiau su tavimi pakalbėti apie plaukus. Ir gal tai nuskambės kiek kvailai, bet man plaukai reiškia labai daug. Juk ne paslaptis, kad jie gali koreguoti veido formą, suteikti itin daug moteriškumo ir pabrėžti tavo veido bruožus, todėl nemeluoju sakydama, kad apie plaukų puoselėjimą ir augimą pradėjau domėtis prieš dvejus metus ir per juos sukaupiau nemažai patirties bei žinių, kuriomis noriu su tavimi pasidalinti.

Bet prieš tai noriu tau papasakoti, kokia buvo mano plaukų auginimo kelionė.

Juos auginti aš pradėjau nuo visai trumpų, palikdama Lietuvą ir pradėdama tranziciją. Kadangi mano plaukai buvo vyriško kirpimo, įsigijau peruką ir iki šiol pamenu, kai, kasdien dėvint jį, jis nuspausdavo veido odą iki mažų žaizdelių, bet man rodėsi, kad nėra kitos išeities. Keisdama juos pragyvenau devynis mėnesius, kada mano pačios plaukai gyveno atskirą gyvenimėlį. Gal ir gerai, kadangi dėvėdama perukus aš savo plaukus plaudavau itin retai, taip pat sotindavau juos aliejais ir leidau jiems nematomai augti.

Tą vakarą replėmis išsiėmiau priauginamus plaukus ir nusprendžiau daryti viską, jog mano plaukai augtų sveiki ir prižiūrėti.

Tik beveik po metus trukusio nevykusio žaidimo, kai man teko bendradarbiauti su viena kompanija ir pristatinėti translytėms moterims sukurtą apatinio trikotažo kolekciją, plaukus man tvarkęs plaukų stilistas padovanojo pirmąsias prisegamas plaukų sruogas, ir kadangi mano plaukai jau buvo pakenčiamai tinkamo ilgio joms įsisegti, šveičiau savo turimą peruką į pirmą pasitaikiusią šiukšliadėžę.

Vėliau išbandžiau ir keratino kapsulėmis priauginamus plaukus, kuriuos nešiodama dar šešis mėnesius užsiauginau savo natūralius plaukus iki pečių, o praėjusio pavasario metu, kai prasidėjo karantinas, nusprendžiau, jog pagaliau gana! Tą vakarą replėmis išsiėmiau priauginamus plaukus ir nusprendžiau daryti viską, jog mano plaukai augtų sveiki ir prižiūrėti.

Ši plaukų auginimo kelionė pareikalavo itin daug kantrybės ir per visus šiuos metus supratau, kad vienintelis dalykas, reikalingas norint užsiauginti gražius plaukus, tėra laikas. Tačiau svarbu suprasti, jog per tą laiką savo plaukams gali padėti augti sveikiems ir prižiūrėtiems arba juos dar labiau pažeisti ir todėl šioje vietoje skubu su tavimi pasidalinti savo atradimais bei patarimais, kurių besilaikydama tu taip pat atsiauginsi plaukus, apie kuriuos visuomet svajojai, ir tau nereikės jokių prisegamų, priauginamų plaukų ar pririšamų kasų!

Augimą skatinantys metodai.

Augimą skatinantys metodai. Vienas populiariausių metodų – tai skalpo masažas palenkus galvą, pirštų pagalvėlėmis. Tokiu būdu mes suaktyviname kraujotaką palei plaukų šaknis ir tai skatina plaukų augimą. Idealu, jei masažo metu naudojame levandų eterinį aliejų arba maltą kavą, nes būtent levanda ir kofeinas turi kraujotaką skatinančių savybių.

Aliejai. Paprastas pavyzdys – ilgaplaukės indės ir jų ilgų plaukų paslaptis – aliejų masažai plaukams. Labiausiai rekomenduoju alyvuogių ir simondsijų aliejus, nes šie aliejai nėra riebūs, todėl daug lengviau išsiplauna ir taip stipriai neriebina paties plauko, bet jį stiprina, apsaugo ir drėkina. Naudojimas itin paprastas – šaukštą aliejaus įmasažuoti tarp delnų, kad aliejus apšiltų (tokiu atveju plaukai geriau jį pasisavins) ir tepti drėgnus plaukus. Palaikyti 20–30 minučių.

Plaukų plovimas. Tai vienas iš svarbiausių elementų, į kurį reikia atkreipti dėmesį. Mat dažna moteris ar mergina plaukus yra įpratusi plauki kiekvieną dieną, mat jie riebaluojasi. Riebalavimosi priežastis yra ta, jog dažnai šampūnais sausinama galvos oda bando „gintis“ ir todėl bando atsistatyti, išleisdamas riebalą. Dažnas galvos plovimas šampūnu sausina plauką ir jis ima lūžinėti bei šakotis. Jei galvą imsi plauti rečiau, plaukai nustos taip greitai riebaluotis. Idealus variantas – galvą plauti ne daugiau kaip 2–3 kartus per savaitę.

Taip pat dažnai klaidą darome šampūnu masažuodami plaukus, o ne patį skalpą. Plaukų galų šampūnu liesti iš viso nereikėtų. Plauti reikia skalpą, kuris sukuria riebalo sluoksnį, o nutekantis su dušo vandeniu šampūnas tuo pačiu nuplaus ir plaukų galus.

Karštis – plaukų žudikas. Tai pats svarbiausias dalykas, siekiant auginti plaukus sveikus ir žvilgančius. Intensyvi kaukė, visi džiovintuvai, tiesintuvai ir garbanokliai ištraukia iš plauko drėgmę ir jį nepataisomai pažeidžia, sulaužo ir išdžiovina, kol galiausiai jis ima lūžinėti ir trupėti. Suprantu, kad kartais norisi tiesių, žvilgančių plaukų, bet gal vertėtų pabandyti pamilti savitą ir tau priklausančią plaukų struktūrą ir polinkį banguotis, taip apsaugant juos ir plaukų ilgį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius