-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Detektyvą E.Puaro vaidinusios britų žvaigždės protėvių kilmės paieškos atvedė į Lietuvą

Ar kada žiūrėdami į aktorių Davidą Suchet (74 m.), vaidinusį garsųjį detektyvą Erkiulį Puaro, susimąstėte apie jo šaknis? Omenyje turime jo šeimos medį. Gal šiek tiek nustebsite, bet jos yra išsiraizgiusios iki pat Lietuvos. Taip, žinomas britų aktorius yra kilęs iš Žemaitijos.
Aktorius Davidas Suchet (2019 m. ir vaidindamas E.Puaro)
Aktorius Davidas Suchet (2019 m. ir vaidindamas E.Puaro) / Vida Press nuotr. ir kadras iš filmo
Temos: 1 Davidas Suchet

Kaip dar 2008-aisiais BBC laidos „Who Do You Think You Are?“ pagalba išsiaiškino D.Suchet, jo protėviai žydai gyveno visai šalia Kretingos.

Apie giminaičių iš tėvo pusės istoriją D.Suchet žinojo tik tiek, kad jo tėvas Jackas Suchet gimė Pietų Afrikoje, o suaugęs persikėlė gyventi į Jungtinę Karalystę.

Kaip rašo BBC.com, atvirauti nemėgęs jis kartą užsiminė, jog jo tėvas, aktoriaus senelis Isidorius, pradėjęs gyvenimą Pietų Afrikoje, šeimos pavardę pakeitė į Suchet ir kad iš tikrųjų jis yra kilęs iš Mėmelio, dabartinės Klaipėdos. Štai ir pirmoji užuomina apie lietuvišką kilmę.

Padidinus žinių apie šaknis bagažą, laidos kūrėjai nusprendė kreiptis į Pietų Afrikoje likusius aktoriaus artimuosius, pusseserę Mavis Schneider. Pastaroji parodė Isidoriaus pasą, kuris tapo įrodymų, jog prieš tapdamas Suchet'u jis buvo Suchedowitzu – pavardę tikriausiai sutrumpino tam, kad ją būtų lengviau ištarti ir parašyti.

M.Schneider taip pat pasakė, jog senelis turėjo du brolius, kartu su juo ir tėvais į Pietų Afriką iš Mėmelio persikėlusius gyventi 1896-aisiais.

Vida Press nuotr./Aktorius Davidas Suchet 2019 m.
Vida Press nuotr./Aktorius Davidas Suchet 2019 m.

Žingsnis po žingsnio, dėliojant informacijos kruopelytes vieną prie kitos išsiaiškinta, jog Isodoriaus tėvai – D.Suchet proseneliai Jacobas ir Beila, susituokę būdami 17-kos ir 14-kos – gimė netoli Mėmelio, į kurį persikėlė suaugę.

Atvykę į Lietuvą, Klaipėdą, aktorius su laidos komanda ieškant D.Suchet protėvių šaknų pagalbos paprašė vietinės geneologės Ruth Lieserowitz. 1898 metų adresų knygoje ji surado įrašą, atskleidžiantį našle tapusios Beilos gyvenamosios vietos adresą – Badestrasse 8-9, Mėmelis.

Deja, čia paieška ir sustojo. Bent jau trumpam. Daugiau įrašų apie kitus Suchedowitzų šeimos narius rasti nepavyko. Dar daugiau painiavos sukėlė netikėtas aktoriui adresuotas siuntinys, pasiekęs jį viešbutyje Lietuvoje.

Pasirodo, pusseserė M.Schneider Pietų Afrikoje nusprendė pasidomėti, ką iki emigruodami čia veikė Isidorius ir jo broliai. Siuntinyje aktorius rado senelio Isidoriaus brolio Josepho natūralizacijos pažymėjimą, kuriame nurodyta, jog jo tautybė, „įgyta gimus ar natūralizacijos būdu“ – turkas, o jo gimimo vieta nurodyta Kretinga, tuo metu priklausiusi Rusijai.

Vadinasi, ir Isidorius dokumentuose buvo turkas. Pasirodo, tokia tautybė buvo parinkta tam, kad žydų kilmės Suchedowitzams bėgant iš tuometinės Rusijos dalies, jei jie būtų sugauti, nebūtų priversti grįžti atgal.

Vida Press nuotr./Davidas Suchet (2014 m.)
Vida Press nuotr./Davidas Suchet (2014 m.)

R.Lieserowitz taip pat pasidomėjo Suchedowitzų pavarde. Kaip rašo BBC.com, pašalinus galūnę -owitz, reiškiančią „kažkieno sūnus“, pasidarė aišku, jog artimiausias hebrajiškas žodis žodžiui Suched – Shokhet, reiškiantis „košerinį mėsininką“.

Ją įvedus į interneto duomenų saugyklą, rasta, kad dar 1866-aisiais Beila Shokhet ir Yankelis (jidiš kalboje reiškiantis Jacobą) Shokhetas – tie patys D.Suchet proseneliai – gyveno 80 km nuo Kretingos esančiame kaime Tryškiai.

Lietuviškos šaknys aktoriui D.Suchet vėliau padėjo ir darbe. Kaip rašo „Standard“, prieš porą metų jis atliko vaidmenį Arthuro Millerio pjesėje „The Price“, kurioje įkūnijo rusų-žydų kilmės baldų pardavėją.

A.Millerio personažas Gregory Solomonas, kurį ir vaidino D.Suchet, gimęs Kretingoje – visai netoli ten, iš kur yra kilę ir aktoriaus protėviai.

TAIP PAT SKAITYKITE: 25 metai su Erkiuliu Puaro: ką pasibaigus legendiniam serialui veikia Davidas Suchet?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius