-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kantri muzikos poros Johnny Casho ir June Carter istorija: kaip meilė padėjo įveikti priklausomybes

Johnny Casho ir June Carter meilė nugalėjo laiką, priklausomybes ir šlovės aukštumas bei žemumas, o istorija apie jųdviejų santykius ir vienodai stiprią aistrą muzikai tapo įkvėpimu „Oskaru“ apdovanotam filmui. Susipažinkime su garsiausios poros kantri muzikos pasaulyje gyvenimu.
Johnny Cashas ir June Carter
Johnny Cashas ir June Carter / Vida Press ir „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Meilės istorija

Pradėkime nuo šių dviejų asmenybių trumpų biografijų. Valerie June Carter gimė 1929 metų birželio 23 d. nedideliame Virdžinijos miestelyje Maces Springs. Mergaitė gyveno muzikos apsuptyje – jos mama, Maybelle Carter, kartu su dėde A.P.Carteriu ir jo žmona grojo sėkmingoje kantri ir folko muzikos grupėje „Carter Family“. Mergaitei sulaukus dešimties, ji taip pat prisijungė prie grupės, rašoma „Town and Country Magazine“.

5-ajame dešimtmetyje June Carter drauge su mama ir dviem seserimis Helen bei Anita, atsiskyrė nuo dėdės ir jo žmonos bei įkūrė „Mother Maybelle and the Carter Sisters“. Moteriškas kolektyvas keliavo po šalį, grojo radijo laidose, galiausiai buvo pakviestos prisijungti prie Amerikos kantri muzikos programos „Grand Ole Pry“.

Per šį kolektyvą June Carter susipažino su dainininku Carlu Smithu. Juodu susituokė 1952-aisiais ir susilaukė vienos dukters Carlene, vėliau taip pat išgarsėjusios kaip kantri muzikantė.

Vida Press nuotr./Johnny Cashas ir June Carter
Vida Press nuotr./Johnny Cashas ir June Carter

Tuo tarpu J.R.Cashas pasaulį išvydo 1932 metų vasario 26 d. Arkanzaso valstijoje, Klivlando apygardoje. Vėliau jis, primygtinai reikalaujant karinių oro pajėgų atstovui, pasikeitė vardą ir tapo Johnu, kadangi tik inicialais vadintis leidžiama nebuvo (J.R. – Johnny Casho tėvų, niekaip nesutarusių dėl sūnaus vardo, priimtas kompromisas). Dar vėliau Johnas Cashas pradėtas vadinti Johnny Cashu – už tai, kaip teigiama, reikėtų dėkoti „Sun Records“ įkūrėjui Samui Phillipsui.

Johnny Casho jaunystė pažymėta tragedija. Kai jam buvo 12 metų, mirė Johnny vyresnis brolis Jackas. Johnny Casho garbintas jaunuolis žuvo darbe pjaudamas medieną. Pasak jųdviejų sesers, Johnny Cashas laidotuvių dieną padėjo iškasti kapo duobę, o per laidotuvių ceremoniją prastovėjo šalia visas purvinas. Kadaise Johnny Cashas sakė, kad po šio incidento jis taip ir neatsigavo – tapo kitu žmogumi.

1950-aisiais Johnny Cashas baigė vidurinę mokyklą ir prieš prisijungdamas prie jau minėtų karinių oro pajėgų dirbo trumpalaikius darbus. Prieš 1951-aisiais išsiunčiant vyrą į Vokietiją, San Antonijuje riedučių aikštelėje jis susipažino su Vivian Liberto. Tarp jųdviejų užsimezgė aistringas romanas.

Vida Press nuotr./Johnny Cashas 1994 m. Glastonbury festivalyje
Vida Press nuotr./Johnny Cashas 1994 m. Glastonbury festivalyje

Johnny Cashui tarnaujant Europoje, jis ir Vivian nesiliovė rašę vienas kitam laiškų, o jam grįžus į JAV 1954-aisiais, pora susituokė. Drauge juodu susilaukė keturių dukrų – Rosanne, Kathy, Cindy ir Tara.

Po metų jaunavedžiai persikėlė gyventi į Memfį, kur Johnny Cashas įsidarbino pardavimo srityje. Tačiau viskas pasikeitė jo broliui Roy’ui Johnny Cashą supažindinus su gitaristais Lutheriu Perkinsu ir Marshallu Grantu, vėliau tapusiais atlikėjo muzikantais, pasivadinusiais „Tennessee Two“.

1955-aisiais jam prisistačius jau minėtam Samui Phillipsui, Johnny Cashas nieko nelaukęs sugrojo jam vieną savo originalių dainų „Hey Porter“. Prodiuserį atlikėjo kūrinys sudomino ir jis paprašė jo parašyti liūdną, prie tos dainos derantį kūrinį. Grįžęs namo Johnny Cashas, kaip teigiama, per 15 minučių parašė „Cry, Cry, Cry“. Netrukus buvo išleistos abi minėtos dainos ir Johny Casho kelias link išgarsėjimo prasidėjo.

VIDEO: „Cry! Cry! Cry!”

Romantiška pažintis

1956 metų liepą Johnny Cashas debiutavo „Grand Ole Pry“ scenoje. Atlikėjas buvo tik ką išleidęs dainą „I Walk The Line“, pamėgtą tiek popmuzikos, tiek kantri stiliaus gerbėjų. Į sceną Johnny Cashą pakvietė kolega Carlas Smithas, tačiau didesnę įtaką atlikėjui padarė ne pasirodymas joje, o užkulisiuose užsimezgusi pažintis su paties Carlo Smitho žmona June Carter.

„Visada norėjau su jumis susipažinti“, – kaip teigiama, June Carter, kurios muzikos klausydamasis jis užaugo, sakė Johnny Cashas.

Atlikėja, neseniai grįžusi iš gastrolių su bendru jųdviejų pažįstamu Elviu Presley, žavingam vyrui atsakė, jog jaučiasi taip, lyg Johnny Cashą jau būtų pažinojusi.

„Nepamenu nieko kito, apie ką mudu kalbėjome, tik jo akis, – rašė June Carter 2000-aisiais išleistoje Johnny Casho garso įrašų kolekcijoje „Love, God, Murder“. – Tas juodas akis, spindėjusias lyg agatas… Savo pasirodymą jis valdė taip, kaip dar niekur nesu mačiusi. Tik gitara ir bosas, ir jo švelni, gera esybė, privertusi ne tik mane, bet ir visą auditoriją tapti jo sekėjais.“

Atėjus 6-ajam dešimtmečiui, Johnny Cashas ir June Carter jau drauge gastroliavo – moteris buvo jo pritariančioji vokalistė ir duetų partnerė. Tuo metu ji jau buvo išsiskyrusi su Carlu Smithu ir ištekėjusi už policijos pareigūno Edwino Nixo, su kuriuo ji susilaukė dar vienos dukters Rosie, taip pat tapusios kantri muzikante.

June Carter ir Johnny Cashas santuokose gyveno iki atitinkamai 1966 ir 1967 metų (skyryboms Vivian sutuoktinį padavė 1966-aisiais, bet galutinai santuoka nutraukta tik kitais metais).

Nepaisant fakto, kad šių dviejų žmonių romanas tapo kantri muzikos pasaka, pora santykių pradžioje elgėsi labai atsargiai.

„Niekada per daug nekalbėjau, kaip įsimylėjau Johną, – „Rolling Stone“ sakė June Carter. – Tai nebuvo man tinkamas laikas jį pamilti, ir nebuvo geras laikas jam pamilti mane. (…) Maniau, „Negaliu įsimylėti šio vyro, bet tai kaip ugnies žiedas.“

Būtent ši mintis įkvėpė ją ir Johnny Cashą sukurti bene populiariausią atlikėjo dainą „Ring of Fire“ (daina pirmiausia buvo išleista kaip singlas ir ją atliko June sesuo Anita. Johnny Cashas „Ring of Fire“ perdainavo 1963-aisiais).

VIDEO: Ring of Fire

Mylimoji padėjo įveikti priklausomybę

Ne paslaptis, kad 6-ajame dešimtmetyje Johnny Cashas kovojo su stipria priklausomybe nuo alkoholio ir narkotikų. Dėl dažnų dingimų, neištikimybių ir priklausomybių pradėjo byrėti jo santuoka bei karjera – teko atšaukti ne vieną koncertą, daugelyje jų jis taip ir nepasirodydavo.

Per savo gyvenimą Johnny Cashas net septynis kartus buvo areštuotas policijos ir nors garsėjo kaip įstatymų pažeidinėtojas, vyras laisvės atėmimu taip nubaustas ir nebuvo. Dauguma jo nusižengimų susiję su alkoholiu ir narkotikais – 1965-aisiais jis, kirtęs JAV sieną Teksase, buvo sulaikytas grįžtantis iš Meksikos su daugiau nei 1000 amfetamino tablečių. Tais pačiais metais jis taip pat netyčia uždegė Los Padres nacionalinį mišką Kalifornijoje, kai užsidegė jo namelis ant ratų. Už neatsakingą elgesį jį į teismą padavė federalinė vyriausybė – jis tapo pirmuoju už miško padegimą JAV vyriausybės teisiamu žmogumi.

Pasak June Carter sūnaus Johno Carterio-Casho 2007 metais išleistos knygos „Anchored in Love: The Life and Legacy of June Carter Cash“, su priklausomybėmis kovojo ir pati June Carter. Nepaisant to, Johnny Cashas tikina, kad būtent jai jis yra dėkingas už pagalbą jas įveikiant.

Pagal populiarią jo pasakojamą istoriją, Johnny Cashas nuėjo į olą, esančią netoli Tenesio upės, kur jis ruošėsi numirti, bet vietoje to atrado Dievą ir išlindęs iš olos pamatė išskėstomis rankomis laukiančias jo motiną ir June Carter. Johnny Cashas pasakojo nuo tos dienos prižadėjęs nebevartoti jokių tablečių.

Vida Press nuotr./June Carter ir Johnny Cashas
Vida Press nuotr./June Carter ir Johnny Cashas

Kol mirtis išskirs...

Nors tiksliai kada ir kaip juodu pradėjo draugauti, Johnny Cashas ir June Carter taip ir nepasakė, poros sužadėtuvės įvyko 1968-ųjų vasarį priešais 7000 žmonių auditoriją Londono „Ice House“ scenoje. Muzikantai susituokė po kelių savaičių.

Drauge juodu ir toliau tęsė sėkmingą muzikinę karjerą, buvo apdovanoti „Grammy„ statulėlėmis (1967 ir 1970 metais; June Carter kaip solo atlikėja papildomai dar laimėjo 2 „Grammy“, o Johnny Cashas – net 11 statulėlių). Juodu taip pat vedė „The Johnny Cash Show“, kurioje svečiavosi tokios žvaigždės kaip Bobas Dylanas ir Krisas Kristoffersonas.

Vienintelė bendrą poros atžala – sūnus Johnas Carteris-Cashas gimė 1970 metais. Kaip ir tėvai, karjeros jis nusprendė siekti muzikos industrijoje ir tapo muzikantu bei muzikos prodiuseriu.

Vida Press nuotr./Johnny Cashas ir June Carter su jųdviejų sūnumi Johnu (1970 m.)
Vida Press nuotr./Johnny Cashas ir June Carter su jųdviejų sūnumi Johnu (1970 m.)

Pora drauge liko iki pat gyvenimo pabaigos ir, galima sakyti, drauge iškeliavo į amžinybę – June Carter gyvybė užgeso 2003 metų gegužę, o po keturių mėnesių mirė ir Johnny Cashas. Kad ir kiek praėjo laiko, ši kantri muzikos poros meilės istorija laikoma viena garsiausių.

Remiantis ja 2005 net buvo sukurtas filmas „Ties jausmų riba“, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Joaquinas Phoenixas ir Reese Witherspoon.

Juosta buvo nominuota net penkiems „Oskarams“ ir vieną laimėjo - Reese Witherspoon tapo geriausia pagrindine aktore.

Filmo Ties jausmų riba anonsas:

VIDEO: Walk the Line (2005) (Official Trailer)

„Tu vis dar stebini ir įkvėpi mane. Darai man gerą įtaką. Esi mano aistra, svarbiausia žemiška mano egzistencijos priežastis. Pasenome ir pripratome vienas prie kito. Panašiai galvojame. Skaitome vienas kito mintis. Neklausę žinome, ko nori kitas. Kartais mes šiek tiek vienas kitą erziname. Galbūt retkarčiais vienas kito nevertiname. Bet būna dienų kaip šiandien, kai pagalvojęs suprantu, koks laimingas esu, galėdamas gyvenimą dalytis su nuostabiausia mano kada nors sutikta moterimi“, – 65-ojo gimtadienio proga savo mylimąją sveikino Johnny Cashas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius