-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metai po Selmai Blair diagnozuotos išsėtinės sklerozės: ko aktorė labiausiai gailisi nepadariusi?

Holivudo aktorė Selma Blair kamuojama išsėtinės sklerozės gyvena jau daugiau nei metus. Visą tą laiką žinoma moteris neprarado geros nuotaikos, o apie savo ligą, jos progresą ir bendrą savijautą nuolat informuodavo sekėjus socialiniame tinkle. Neseniai S.Blair dalyvavo „Time 100 Health Summit“, kur atskleidė, ko labiausiai gailisi nepadariusi, pastebėjusi pirmuosius ligos simptomus.
Išsetine skleroze serganti aktorė Selma Blair
Išsėtine skleroze serganti aktorė Selma Blair / „Instagram“ nuotr.

Prieš šiek tiek daugiau nei metus aktorė S.Blair pranešė, kad po ilgai trukusios nežinios gydytojai jai pagaliau diagnozavo išsėtinę sklerozę. Apie šią moterį kamuojančią sunkią ligą prabilti viešai ji nusprendė dėl to, kad žmonės nemanytų, jog viešumoje ji rodosi apsvaigusi. Taip gali pasirodyti dėl ligos simptomais laikomų nevalingų jos judesių ar nerišlios kalbos.

„Nenorėjau, kad žmonės manytų, jog esu apsvaigusi, nes esu dėl to žinoma, – juokaudama pasakojo S.Blair. – Šiuo metu alkoholio nevartoju ir labai tuo didžiuojuosi. Taigi, tokia ta priežastis. Geriau, kad žmonės galvotų, jog „Ji kada nors atsisės į neįgaliojo vežimėlį“, nei kad laiką leidau prie baro.“

Filmo „Žiaurūs ketinimai“ žvaigždė taip pat atskleidė, ko ji gailisi nepadariusi anksčiau – vos tik pastebėjo pirmuosius ligos simptomus.

„Būčiau paprašiusi atlikti magnetinio rezonanso tyrimą. To neprašiau ir niekas nesugalvojo man jo pasiūlyti. Prieš gimstant sūnui tikrai pastebėjau, kad ankstyvoje ketvirtoje dešimtyje senėjimo procesai gerokai paspartėjo. Man labai skaudėjo ir aš visą laiką degiau, bet galvojau, kad man artritas ar kažkas panašaus“, – tęsė S.Blair.

Vida Press nuotr./Selma Blair
Vida Press nuotr./Selma Blair

Pasak 47-erių aktorės, kadangi ji visą laiką buvo itin aktyvi, manė, kad nepakeliamą skausmą sukėlė užspaustas nervas, o kiti šios ligos simptomai, pavyzdžiui, vis silpnėjanti jai dar vaikystėje diagnozuota tingi akis, kitaip dar vadinamas ambliopija, yra natūralus procesas, nes, kaip teigė ji, „žmonių kūnai yra keisti“.

Tačiau, kaip kalbėjo S.Blair, gimus sūnui Arthurui (8), neurologinė liga pradėjo trukdyti normaliai gyventi. Tačiau net ir tada moteris į ligą per daug dėmesio nekreipė ir manė, kad tai – vienas iš pogimdyvinės depresijos, kuria tuo metu sirgo, simptomų.

Dar nežinodama tikslios diagnozės, savo ligą S.Blair bandė gydyti antidepresantais ir specialia makrobiotine mityba, tačiau tai dar labiau pablogino jos savijautą.

„Magnetinio rezonanso tyrimo galėjau paprašyti tada, kai nebegalėjau pajudinti kojos, bet net ir tada to nepadariau“, – tęsė aktorė ir prisiminė, kaip prieš nustatant ją užklupusią ligą, ji lankėsi pas ne vieną geros reputacijos gydytoją. Jei išsėtinė sklerozė aktorei būtų nustatyta anksčiau nei tai buvo padaryta, atitinkamai anksčiau pradėjus ir gydymą (šiuo metu aktorei gydyti taikoma chemoterapija ir kamieninių ląstelių transplantacija – red. past.), galbūt simptomai nebūtų tokie ryškūs.

Išsėtinė sklerozė – liga, paveikianti galvos ir stuburo smegenis, sukelianti daugybę simptomų, tarp kurių – regos problemos, sutrikęs rankų ir kojų valdymas, nesugebėjimas nulaikyti pusiausvyros ar suprastėję pojūčiai.

Ši liga žmogaus neapleidžia visą gyvenimą ir kartais sukelia neįgalumą. Dažniausiai ji diagnozuojama į trečią ar ketvirtą dešimtį įkopusiems žmonėms.

Vida Press nuotr./Selma Blair „Vanity Fair“ vakarėlyje
Vida Press nuotr./Selma Blair „Vanity Fair“ vakarėlyje

Pasak S.Blair, sužinojusi, kad serga išsėtine skleroze, ji jautė „palengvėjimą“, nes pagaliau paaiškėjo visų jos simptomų priežastis.

2018-aisiais šia žinia pasidalijusi su visais, aktorė ir toliau savo socialinio tinklo paskyroje dalijosi žiniomis apie ligos progresą, gydymo būdus ir bendrą savijautą. Nuoširdūs jos įrašai, dalyvavimas „Vanity Fair“ organizuotame „Oskarų“ vakarėlyje vasarį, į kurį ji atvyko pasiramsčiuodama lazda, pasak moters, įkvėpė ir kitus.

„Niekada apie tai nepagalvojau, bet pastebėjau, kad pamatę mane renginyje su lazda, kiti pasijuto geriau. Žinau, kad tai jiems kažką reiškia. Džiaugiuosi esanti reikalinga“, – pasakojo S.Blair, instagrame neretai pasidalijanti ir nuotraukomis, kuriose ji apsinuoginusi.

Nepaisant to, kad aktorė vaikšto pasiramsčiuodama lazda, ji, jei tik sulauks tokių pasiūlymų, neatsisakys mylimos veiklos – vaidinti filmuose ir serialuose, rašoma Independent.co.uk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius