Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

Užsienio žvaigždės atvirai apie kūdikių netektis ir kodėl svarbu apie tai kalbėti

Kūdikio netektis – sudėtinga ir skaudžias emocijas kelianti tema. Gal dėl to apie tai nėra taip garsiai kalbama? Bet užsienio žvaigždės mano, kad turėtų būti visiškai priešingai. Pastaraisiais metais aktoriai, politikai ir kiti įtakingi asmenys vis dažniau prabyla apie persileidimus ir kūdikių netektis su viltimi, kad jų istorijos padės ne tik nusiraminti tą patį išgyvenusiems, liautis save kaltinus bei į tai atkreipti visuomenės dėmesį.
Lindsay Lohan, Beyonce, Michelle Obama
Lindsay Lohan, Beyonce, Michelle Obama / „Scanpix“ nuotr.

2016-aisiais Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon ryžosi papasakoti apie 2011-aisiais jos patirtą persileidimą su viltimi, kad tai padės pakeisti požiūrį į vaikų neturinčias moteris.

Politikės nėštumas dar buvo ankstyvoje stadijoje, bet ji jau norėjo šia džiugia žinia pasidalyti su kitais, kai netikėtai patyrė persileidimą.

„Kartais dėl kažkokių priežasčių susilaukti kūdikio nepavyksta – nesvarbu, kaip stipriai to norėtum“, – sakė N.Sturgeon.

Vida Press nuotr./Nicola Sturgeon
Vida Press nuotr./Nicola Sturgeon

Buvusio JAV prezidento Baracko Obamos žmona M.Obama 2018-aisiais laidoje „Good Morning America“ atskleidė, kad abi poros dukros gimė po dirbtinių apvaisinimų, kuriems moteris ryžosi po patirto persileidimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama ir Michelle Obama su dukromis Malia (kairėje) ir Sasha
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama ir Michelle Obama su dukromis Malia (kairėje) ir Sasha

„Jaučiausi taip, lyg man būtų nepavykę, nes nežinojau, kokie dažni yra persileidimai, mat apie juos niekas nekalba. Sėdime vienos su savo skausmais ir galvojame, kad esame sugedusios, – kalbėjo M.Obama. – Manau, blogiausias dalykas, kokį mes darome sau ir viena kitai kaip moterys, tai nesidalijame tiesa apie savo kūnus ir kaip jie veikia, ir kaip kartais neveikia.“

Sulaukti šeimos pagausėjimo iškart nepavyko ir socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjui M.Zuckerbergui bei jo žmonai Priscillai Chan. 2015-aisiais pora pranešė pagaliau besilaukiantys pirmosios dukters po anksčiau patirtų net trijų persileidimų.

„Sužinojęs, kad turėsi vaiką, tampi labai viltingas. Pradedi įsivaizduoti, kuo jie taps ir svajoji apie jų ateitį. Kuri planus, o tada jų nebėra. Tai izoliuojantis išgyvenimas, – feisbuke rašė M.Zuckerbergas. – Šiandieniniame atvirame ir sujungiančiame pasaulyje, diskutavimas apie šias problemas mūsų neatitolina vienas nuo kito, o leidžia atrasti ryšį. Tai skatina supratingumą ir toleranciją, ir suteikia mums vilties.“

„Facebook“ nuotr./Markas Zuckerbergas ir Priscilla Chan
„Facebook“ nuotr./Markas Zuckerbergas ir Priscilla Chan

Skaudų persileidimą patyrė ir G.Paltrow. Žinoma aktorė kūdikio neteko trečio nėštumo metu, be to, persileidimas buvo pavojingas jos gyvybei.

„Mano vaikai manęs visada prašo susilaukti dar vieno kūdikio. Niekada nežinai, dar vienas tikrai gali gimti. Mąstau apie tai. Bet kai laukiausi trečiojo, turėjau labai blogą patirtį. Nėštumas nutrūko, o aš vos nemiriau“, – prieš keletą metų „You Magazine“ apie skaudžią praeitį pasakojo G.Paltrow.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Beyonce su dukra Blue Ivy
AFP/„Scanpix“ nuotr./Beyonce su dukra Blue Ivy

Netekčių būta ir Beyonce gyvenime. 2013-aisiais pasirodžiusioje specialioje HBO programoje „Life is But A Dream“ garsi atlikėja atskleidė persileidimą patyrusi prieš susilaukdama pirmagimės Blue Ivy. Tai, pasak Beyonce, buvo „liūdniausias dalykas“, nutikęs jos gyvenime.

„Maždaug prieš dvejus metus buvau pastojusi pirmą kartą ir jau galėjau pasiklausyti (vaisiaus – red. past.) širdies plakimo, kas yra nuostabiausias muzika, kokią man teko girdėti. Pradėjau rinkti vardus, įsivaizdavau, kaip atrodys mano vaikas… Jaučiausi labai motiniška. Nuskridau į Niujorką patikrinimui ir širdies plakimo nebegirdėjome. Sugrįžusi į studiją parašiau liūdniausią savo dainą, pavadinimu „Heartbeat“, – pasakojo dainininkė.

Šių metų balandį persileidimą patyrė ir žinomo aktoriaus Aleco Baldwino žmona Hilaria. Šia skaudžia jai ir jos šeimai žinia ji nusprendė pasidalyti socialiniame tinkle, nes norėjo, kad tą patį išgyvenusios moterys žinotų, kad „su jumis nėra nieko blogo“.

„Jūs nesate vienos. Suprantu, kad taip nenutiko dėl to, kad kažką blogo padariau aš. Tai yra natūralu“, – rašė ji.

Apie tai garsiai kalbėti visuomenę skatina ir kitas garsus aktorius Hugh Jackmanas. „Tai sunkus metas. Pasirodo, persileidimas įvyksta kas trečiai nėščiajai, bet apie tai labai labai retai kalbama… Tai beveik laikoma paslaptyje“, – atviravo aktorius apie jo ir žmonos Deborra-Lee Furness nevaisingumo problemas.

Nėštumo problemų turėjo ir skandalingai pagarsėjusi aktorė Lindsay Lohan. 2014-aisiais ji atskleidė, kad kuriant dokumentinį serialą apie ją, ji dvi savaites nesifilmavo, nes kaip tik tuo metu bandė susitaikyti su mintimi, jog neteko kūdikio.

„Niekas to nežino, – pasakojo L.Lohan. – Negalėjau pajudėti. Mane pykino. Tai paveikia tave ir psichiškai. Žiūrėdama šį serialą žinau, kaip jaučiausi tą akimirką ir galiu užjausti tą merginą, kuri skamba gal šiek tiek išprotėjusi.“

„Scanpix“ nuotr./Aktorė Lindsay Lohan
„Scanpix“ nuotr./Aktorė Lindsay Lohan

Dainininkė Lily Allen taip pat neslėpė fakto, kad ji ne tik 2008-aisiais patyrė persileidimą, bet po poros metų šeštą nėštumo mėnesį pagimdė negyvą kūdikį.

„Buvo siaubinga ir to nelinkėčiau net didžiausiam savo priešui. Susitvarkiau su tuo (…), bet, žinote, to pamiršti neįmanoma. Laikiau savo vaiką ir buvo baisu. Tai vienas skaudžiausių dalykų, galinčių nutikti žmogui“, – prisiminimais dalijosi L.Allen.

Holivudo aktorė Sharon Stone taip pat bandė susilaukti vaikų, tačiau po trijų nesėkmingų nėštumų, pasibaigusių antrame trimestre, ji nusprendė įsivaikinti.

„Paskutinį kartą, kai netekau kūdikio, mano gimdymas trūko 36 valandas. Mums dar būnant ligoninėje susisiekėme su savo įvaikinimo advokatu“, – atviravo ji.

Pasak Sh.Stone, vaikų susilaukti jai nepavyko dėl autoimuninės ligos, dėl kurios išnešioti vaisių visą nėštumo laikotarpį yra labai sunku. Šiuo metu aktorė augina tris įvaikintus sūnus – Roaną, Quinną ir Lairdą.

Aktorei Courteney Cox persileidimų metu sunkiausia buvo išlikti linksmai, nes tuo metu ji kaip tik filmavosi seriale „Draugai“. Viename interviu ji aiškino: „Pamenu, kaip aš tik ką buvau patyrusi persileidimą, o Reičel (personažas seriale – red. past.) gimdė. Viskas vyko panašiu metu. Juokauti buvo sunkiausia.“

1999-aisiais ištekėjusi už Davido Arquette’o, C.Cox iš viso patyrė net septynis persileidimus. Juos sukėlė vaisių užpuolantys moters organizme buvę antikūniai. Vis dėlto, po dviejų dirbtinio apvaisinimo bandymų aktorė 2004-aisiais susilaukė dukters Coco.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius