Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Afrikinio kiaulių maro diagnozė patvirtinta dar 13 šernų

Vasario 27 – kovo 6 dienos Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus šernų gaišenų ir sumedžiotų šernų mėginius, afrikinis kiaulių maras (AKM) patvirtintas 12 nugaišusių ir 1 sumedžiotam šernui.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maru užsikrėtęs šernas buvo sumedžiotas Širvenos seniūnijai (Biržų r.) priskirtame medžioklės plote, 5 gaišenos rastos Troškūnų (Anykščių r.), 6 – Miežiškių (Panevėžio r.) ir 1 – Noriūnų (Kupiškio r.) seniūnijų apylinkėse.

Nuo šių metų pradžios laukinėje faunoje AKM patvirtintas 92 vietose 195 šernams (16 sumedžiotų ir 179 nugaišusiems).

„Primename, kad III buferinėje zonoje esančių Biržų rajono, Pasvalio rajono Daujėnų ir Krinčino seniūnijų, Kupiškio rajono Alizavos, Kupiškio, Noriūnų ir Subačiaus seniūnijų, Panevėžio rajono Karsakiškio, Miežiškių ir Raguvos seniūnijų teritorijose gyvenantys ūkininkai, kurie neįgyvendino biologinio saugumo reikalavimų, privalo paskersti kiaules iki kovo 19 d. Asmenys, neįvykdę šio reikalavimo ir praleidę nustatytą terminą, negalės gauti valstybės skiriamų kompensavimo išmokų, be to, jiems bus taikomos administracinio poveikio priemonės“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Pasak M.Masiulio, nuo pirmo AKM protrūkio 2014 metais, iš nustatytų 39 AKM židinių kiaulių laikymo vietose, tik 1 buvo užregistruotas komerciniame ūkyje, kiti 38 židiniai patvirtinti smulkiuose ūkiuose, kuriuose kiaulės buvo auginamos tik savo reikmėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius