Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytaus rajono savivaldybė po gaisro siūlys skersti 10 karvių

Dar gruodžio mėnesį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rekomendavo skersti gyvulius dėl piene rasto dioksino, tačiau ūkininkai nesutiko, reikalavo papildomų tyrimų. Savivaldybės iniciatyva atlikti dar vieni nepriklausomi tyrimai užsienio laboratorijoje – rezultatai jau pasiekė savivaldybę, praneša Alytaus rajono savivaldybė.
Karvė
Karvė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pieno mėginius dėl dioksinų, furanų ir polichlorintųjų bifenilų (PCB) nustatymo paėmė įmonė UAB „Sekargas Hamilton“, su kuria savivaldybė pasirašė sutartį. Iš viso buvo tiriama 17 ūkių. Imant mėginius, dalyvavo įmonės UAB „Sekargas Hamilton“ inspektoriai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, rajono savivaldybės administracijos atstovai.

„Jeigu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pagal jų tyrimus siūlė skersti daugiau kaip 150 karvių, pagal naujausio tyrimo rezultatus mes siūlysime utilizuoti vos 10. Tai bus žmogaus sprendimas, tačiau kai kur tirta jau keturis kartus ir rezultatai – aiškūs. Akivaizdu, jog dioksinų pasišalinimas vyksta greičiau nei galėjo tikėtis specialistai“, – sakė Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Kitą savaitę planuojama kviesti ūkininkus į susitikimą, aptarti rezultatus ir tolimesnius veiksmus.

VMVT duomenimis, iki šiol pieno tiekimo apribojimai buvo taikomi iš viso 19 į Alytaus rajono užterštą teritoriją patenkančių ūkių. Išanalizavus Alytaus rajono savivaldybės atrinktų 17 pieno mėginių rezultatus paaiškėjo, kad pieną savo reikmėms naudoti ar tiekti jį rinkai vėl galės dar 11 Alytaus rajono ūkininkų. 2 ūkininkams tokius leidimus VMVT suteikė prieš kelias dienas, vadovaudamasi anksčiau gautais laboratorinių tyrimų rezultatais.

Vadovaujantis naujausiais laboratorinių tyrimų rezultatais, 4 ūkiuose taikyti apribojimai ir toliau išliks galioti, nes pieno mėginių rezultatai neatitiko teisės aktų reikalavimų – dioksinų kiekis juose viršijo didžiausią leistiną koncentraciją. Dar keliuose ūkiuose pieno mėginiai nebuvo atrinkti, nes juose laikomos karvės buvo užtrūkusios arba jų savininkai atsisakė pakartotinių tyrimų.

Sprendimai, ar kiti šiame regione laikomi ūkiniai gyvūnai yra tinkami maistui (mėsai, kiaušiniams), bus priimami papildomai įvertinus visas galimas rizikas, nes dioksinų likučiai gali būti susikaupę gyvūnų riebaliniame audinyje, kepenyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius