-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendradarbiavimui – paspirtis

Kooperacijos jėga – didžiulis senųjų Europos Sąjungos valstybių ūkininkų privalumas ir stiprybė. Dirbti ne pavieniui, o bendrai raginami ir mūsų žemdirbiai, ypač smulkieji.
Šiemet baidarių mėgėjai nuo gegužės pradžios pasileido upėmis.
Šiemet baidarių mėgėjai nuo gegužės pradžios pasileido upėmis. / Asmeninio albumo nuotr.

Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonėje „Bendradarbiavimas“ numatyta veiklos sritis „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“ daug kam gali tapti pirmuoju laipteliu didesnės kooperacijos link. Tereikia tik pabandyti žengti pirmąjį žingsnį.

Partneriai – šeimos nariai

Paraiškos pagal minėtąją sritį priimamos nuo birželio 1 d. ir bus renkamos iki pat vasaros pabaigos. Tad pats metas dairytis partnerių ir įkalbinėti juos kartu veikti ir prašyti tam paramos. Keli susikooperavę smulkieji ūkininkai, smulkieji miško valdytojai, labai mažos įmonės ir fiziniai asmenys gali gauti paramą iki 90 tūkst. eurų.

Anykščių rajone, prie Šventosios upės, kaimo turimo sodybą „Žalioji stotelė“ puoselėjanti Inga Kilčiauskienė jau laukia, kada smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui skirta parama pasieks jos sąskaitą. „Regis, po savaitės turėtume sulaukti“, – sakė pati projektą parengusi ir teigiamo sprendimo sulaukusi moteris.

Jos partneris šiame projekte, kaip ir gyvenime, – vyras Audrius Kilčiauskas. Partneriais gali būti ir šeimos nariai, ir svetimi žmonės. Svarbu, kad jie atitiktų keliamus reikalavimus. „Projekto partneriai turi ne trumpiau kaip metus užsiimti ta pačia veikla, ji turi būti nenuostolinga, verslas turi būti registruotas kaimo vietovėje. Partnerių gali būti ir daugiau, bet pakanka ir dviejų“, –aiškino kaimo turizmo sodybos savininkė.

Pareiškėjai turi atitikti ir kitas paramos gavimo sąlygas ir reikalavimus: smulkiųjų ūkių ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, paraiškos teikimo momentu turi būti ne mažesnis kaip 4 000 eurų, bet ne didesnis kaip 15 000 eurų.

Smulkieji miško valdytojai, norintys gauti minėtąją paramą, turi įsidėmėti, kad jų pačių ir jų partnerių miško valda neturėtų būti didesnė kaip 20 ha. Labai mažoms įmonėms keliamas reikalavimas – veikti ne trumpiau kaip dvejus metus.

Pirko baidares

Anykštėnų projekto vertė – apie 11 tūkst. eurų, jiems bus kompensuota 60 proc. projekto verslo plano įgyvendinimo išlaidų. Nuo šių metų intensyvumas yra padidintas tais atvejais, jeigu paraišką teikia gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės ir daržininkystės sektoriuose bendradarbiaujantys smulkieji ūkiai, tuomet paramos intensyvumas didėja iki 70 proc.

O paramos intensyvumas projekto bendrosioms išlaidoms, einamosioms bendradarbiavimo, verslo plano parengimo išlaidoms – 100 proc.

Kilčiauskai paramos lėšas skyrė baidarėms įsigyti. Jų pirko 15. „Baidarių populiarumas neblanksta. Plaukė tėvai, dabar plaukia vaikai. Jau vienuoliktas sezonas, kai užsiimame šia veikla. Šiemet žmonės plaukti baidarėmis pradėjo nuo gegužės pradžios, kai sušilo orai. Sezono pradžia labai priklauso nuo orų“, – pasakojo kaimo turizmo sodybos savininkė.

Moteris džiaugėsi, kad gautą paramą investavus į baidares, nebereikės jų skolintis. Tai – svari parama šeimos verslui.

Gali daug ką pirkti

Kam gi smulkieji ūkio subjektai, kartu organizuodami bendrus darbo procesus ir vykdydami bendrą ūkinę, komercinę ir aplinkosauginę veiklą, gali panaudoti gautą paramą?

Jie gali pirkti naują žemės ūkio techniką ir su žemės ūkio produktų gamyba susijusią naują įrangą, naujus technologinius įrengimus, taip pat investuoti į gamybinių pastatų statybas ir rekonstrukciją ar kapitalinį remontą (įskaitant statybines medžiagas). Parama gali būti panaudota ir verslo infrastruktūros projekto įgyvendinimo vietoje kūrimą.

Be to, galima įsigyti naują techniką ir įrangą bei naują kompiuterinę ir programinę įrangą, skirtą projekto reikmėms (išskyrus lengvuosius automobilius); naujos N, O kategorijų bazinės komplektacijos transporto priemones.

Tinkamos išlaidos yra ir naujai miško kirtimo, apvaliosios medienos ir biokuro ruošos technikai ir įrangai (išskyrus medienos vežimo keliais technika), taip pat – dirvos paruošimo miško želdiniams /žėliniams mechanizmams pirkti.

Pareiškėjai gali tikėtis finansavimo einamosioms bendradarbiavimo išlaidoms, pavyzdžiui, susitikimų organizavimui, kanceliarinėms išlaidoms, maitinimui, bet ne daugiau kaip 5 proc. kitų tinkamų finansuoti projekto išlaidų be PVM.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt, www.ismanuskaimas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius