Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitininkas R. Ardavičius: atverkite kelius naujoms galimybėms

Bitininko Rimtauto Ardavičiaus iš Kalnaberžės kaimo, Kėdainių rajone ūkis šiandien driekiasi ne vieną šimtą kilometrų. Jo prižiūrimi 400 avilių, nešantys tonas medaus, šiandien išdėstyti ne tik Kėdainių, bet ir Panevėžio bei Radviliškio rajonuose, kur plyti miškingos vietovės ir žydinčiomis kultūromis apsėti laukai. Prieš daugiau nei 30 metų pradėjęs nuo keliolikos avilių savo namų kieme, šiandien R. Ardavičius medumi Lietuvą garsina ir užsienyje. R. Ardavičius sako nuolat ieškantis naujų galimybių, todėl nepraleido progos pasinaudoti Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos parama.
R. Ardavičius
R. Ardavičius

Bitynas išaugo daugiau kaip 20 kartų

Jau trisdešimt trejus metus bičių ūkyje besisukantis R. Ardavičius sako jėgas išbandęs įvairiose srityse. „Mėginau imtis žemdirbystės, kitų ūkio darbų, tačiau galiausiai įsitikinau, jog arčiausiai širdies – bitės. Taigi, baigęs karinę tarnybą ėmiausi bitininko pareigų vietos kolūkyje, o tuo pat metu savo sodybos kieme prižiūrėjau dar 17 bičių šeimų, nuo kurių ir prasidėjo tolesnė ūkio plėtra“, – pasakoja bitininkas.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę ūkininkas ėmėsi ir nuosavo verslo. Bėgant metams įsigijo vis daugiau avilių, reikalingos įrangos. Pašnekovas juokauja, kad ilgainiui vienu svarbiausių darbo įrankių jam tapo automobilis, nes ieškodamas bitėms tinkamų plotų avilius išdėstė skirtingose apylinkėse, kurioms aplankyti prireikia ne vienos valandos. Per metus jam priklausančios bičių šeimos suneša apie 20 tonų pievų bei miškų medaus.

Pašnekovas juokauja, kad ilgainiui vienu svarbiausių darbo įrankių jam tapo automobilis, nes ieškodamas bitėms tinkamų plotų avilius išdėstė skirtingose apylinkėse, kurioms aplankyti prireikia ne vienos valandos.

Ūkininkas neslepia, kad beveik 90 proc. jo pagaminamo medaus šiandien eksportuojama į užsienio šalis. R. Ardavičiaus produkcija keliauja į Vokietiją, Daniją bei kitas Europos valstybes. Bitininkas sako naujų pasiūlymų sulaukiantis ir tiesiogiai iš įvairių užsienio tiekėjų bei gamintojų, susidomėjusių jo gaminamu medumi bei bičių produktais.

Parama atvėrė naujas galimybes

R. Ardavičius sako nuolat ieškantis naujų galimybių, todėl nepraleido progos pasinaudoti Europos Sąjungos bei valstybės teikiama parama žemės ūkiui. Pagal Lietuvos kaimo plėtros programos 2007–2013 metų priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ R. Ardavičiui buvo suteiktos lėšos, už kurias bitininkas įsigijo 150 naujų bičių laikymui ir 50 bičių motinėlių poravimui skirtų avilių, modernios medaus sukimo bei vaško lydimo įrangą ir korių atakiavimo stakles bei sirupo siurblį, kurie pastebimai palengvino ir paspartino medaus gamybos procesą.

Už gautą paramą ūkininkas taip pat atnaujino ir savo bityno infrastruktūrą – buvo nutiestas naujas keliukas prie medaus cecho, taip pat įsigijo ir naują mikroautobusą, leidžiantį patogiau aplankyti išsibarsčiusius bičių avilius.

Pasak R. Ardavičiaus atnaujintas inventorius jam leido ne tik našiau dirbti ūkyje, bet ir atvėrė kelius į platesnes rinkas. Jau kuris laikas bitininkas bendradarbiauja su bičių produktus superkančiomis bendrovėmis bei prekybininkais. Rinkoje šiandien populiarus ne tik medus, bet ir bičių vaškas bei kiti produktai.

Man gaila ūkininkų, kurie praleido pirmą progą pasinaudoti teikiama parama žemės ūkiui.

„Man gaila ūkininkų, kurie praleido pirmą progą pasinaudoti teikiama parama žemės ūkiui. Iš Europos Sąjungos ir valstybės gautos lėšos visų pirma suteikia galimybę investuoti į savo ūkio plėtrą, geresnės ir modernesnės įrangos įsigijimą, ko dažnai savarankiškai ūkininkai padaryti negali, mat trūksta apyvartinių lėšų. Gaila, tačiau taip atsiranda atotrūkis tarp pačių ūkininkų – įsigiję modernios technikos, atnaujinę ar pasistatę reikalingų pastatų ūkininkai sparčiai vejasi Vakarų šalis, tuo tarpu nespėjusių pasinaudoti tokiomis galimybės našumas auga kur kas lėčiau“, – kalbėjo R. Ardavičius.

Nežada sustoti

Bitininkystę plėtojantis ūkininkas ir toliau nežada sustoti. Artimiausiuose jo planuose – galimybė dalyvauti  2014–2020 metų ES programos projektuose. Per šį laikotarpį R. Ardavičius planuoja ne tik įsigyti daugiau naujų avilių ir taip dar labiau  plėsti savo bičių ūkį, bet ir įkurti naują didesnį medaus sukimo cechą. Šiam jau specialiai numatytas ir žemės sklypas, kuriame turėtų išdygti moderniausia technika aprūpintas pastatas.

 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius