Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dykumose išsidėstęs Izraelis daržovėmis ir vaisiais aprūpina ir didžiausią pagal plotą pasaulio šalį

Izraelis pasauliui įrodė, kad atšiaurios gamtos sąlygos nėra kliūtis vystyti žemės ūkį ir eksportuoti vietoje užaugintą produkcija į daugelį pasaulio šalių. Daugiau negu 60 proc. Izraelio teritorijos nėra tinkama žemdirbystei, tačiau tai neužkirto kelio šiai Artimųjų Rytų valstybei sukurti ypač stiprų agrarinį sektorių, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.
Jeruzalė
Jeruzalė / Kauno kamerinio teatro nuotr.

Štai Rusija yra didžiausia izraelietiškų morkų importuotoja. Be to, didžiausia pagal plotą pasaulio valstybė iš Izraelio atsiveža ir agurkus, bulves, paprikas bei ridikus ir net juoduosius ikrus.

Štai Rusija yra didžiausia izraelietiškų morkų importuotoja.

Tačiau dėl Rusijoje prasidėjusios ekonominės krizės ir rublio susilpnėjimo JAV dolerio atžvilgiu, izraelietiškų prekių eksportas į šią šalį 2014 m. pabaigoje sumažėjo.

Vis dėlto, pirmojo 2015 m. ketvirčio duomenys leidžia spėti, kad vaisių ir daržovių eksporto į Rusiją apimtys vėl pradėjo augti.

Izraelio žemės ūkio sektoriaus plėtra įvyko ne dėl, bet nepaisant atšiaurių gamtinių sąlygų. Žemės ūkio plėtojimui šioje šalyje trukdo stiprūs klimato skirtumai skirtinguose nedidelės šalies regionuose bei nepalankios oro sąlygos. Maža to, egzistuoja tiek teritorijos, tiek vandens trūkumo problema.

Būtent vandens trūkumas seniai yra didelė problema šalyje, kurioje lietingas sezonas trunka tik du arba tris žiemos mėnesius. Likusį laiką šalyje vyrauja karšta vasara. Tačiau buvo rastas šios problemos sprendimas – šiuolaikinės technologijos.

Štai dar prieš pusę amžiaus Hatzerimo, dabar vieno iš turtingiausių Izraelio kibucų, vietoje plytėjo dykuma. Tik sunkiu darbu Hatzerimo gyventojai šią vietą pavertė klestinčiu žemės ūkio rajonu.

Štai dar prieš pusę amžiaus Hatzerimo, dabar vieno iš turtingiausių Izraelio kibucų, vietoje plytėjo dykuma. 

Dabar daugelyje kibucų įrengtos laistymo sistemos leidžia tiksliai kontroliuoti vandens padavimo kiekvienam augalui kiekį.

Tam pasitelkiami jutikliai, kurie panaudojami apskaičiuojant ir augalams reikalingų maistinių medžiagų kiekį. Tokie metodai leidžia kažkada nevaisinga buvusioje žemėje gauti didelį derlių.

„Mums nebūtina laukti kitos žiemos, galime tiekti vandenį nuolat, kiekvieną dieną“, – teigė vienas iš Izraelio agronomų Oskaras Liutenbergas.

Panašu, kad šalies apželdinimas yra savotiška nacionalinė Izraelio idėja. Šalyje veikia Žydų nacionalinis fondas, kurio surinkti pinigai yra skiriami augalų pirkimui ir sodinimui skirtingose šalies vietose. Be to, Izraelyje švenčiama „Tu BiShvat“ šventė, dar žinoma kaip medžių sodinimo diena.

Izraeliečiai stengiasi iš gamtos atsikovoti kiekvieną žemės plotą – drėkinimo vamzdžių čia galima rasti visur, net ir tarp automobilių eismo juostų.

Izraeliečiai stengiasi iš gamtos atsikovoti kiekvieną žemės plotą – drėkinimo vamzdžių čia galima rasti visur, net ir tarp automobilių eismo juostų.

Būtent modernių technologijų panaudojimas žemės ūkyje leido dykumose išsidėsčiusiam Izraeliui žemės ūkio sektoriaus produkcija ne tik apsirūpinti pačiam, bet ir paversti ją viena iš eksporto šakų.

Izraelio maisto produktų eksporto metinė vertė siekia apie 2 mlrd. dolerių, tačiau izraelietiškų žemės ūkio technikos naujovių pasaulis nori dar labiau ir kasmet jų nuperka už 4,5 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius