Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

EK: Baltijos jūroje pusmetį neleidžiama žvejoti menkių

Europos Komisija (EK) uždraudė komercinę menkių žvejybą didžiojoje Baltijos jūros dalyje. Draudimas galios iki šių metų pabaigos. Lietuvoje toks draudimas jau galioja nuo birželio.
Vienintelės žuvies, menkės, kepenimis, kurias žmonės naudoja maistui bei gyvūnų pašarams, bus uždrausta prekiauti ar kitaip realizuoti nuo rytdienos.
Menkės / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Pasak už aplinką, jūrų reikalus ir žuvininkystę atsakingo Europos komisaro Karmenu Vellos, reikia skubiai reaguoti į menkių išteklių mažėjimą Baltijos jūroje.

„Šių menkių išteklių išnykimo poveikis daugelio žvejų ir Baltijos pakrantės bendruomenių pragyvenimui būtų katastrofiškas. Dėl žuvų ir žvejų turime imtis skubių veiksmų ištekliams atkurti (...). Tai reiškia, kad reikia skubiai reaguoti į gresiantį pavojų jau dabar“, – pranešime teigė K.Vella.

Neatidėliotinos priemonės negali būti taikomos ilgiau kaip šešis mėnesius, vėliau jos gali būti kartą pratęstos dar šešiems mėnesiams.

Komisija kasmet draudžia menkes žvejoti liepą, tačiau Lietuva šiemet įvedė papildomą nacionalinį draudimą – birželio, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės skyriaus patarėja Ramunė Mickuvienė BNS anksčiau sakė, kad menkių išteklių padėtis pablogėjo ne nuo žvejybos, o, tikėtina, dėl taršos ir klimato atšilimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius