Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaimo ledo arena nušluostė nosį Marijampolei

Marijampolėje nėra ledo arenos, tačiau ledo ritulys čia – populiarėjantis sportas. Nesvarbu, kad čiuožti tenka važiuoti maždaug 10 kilometrų iki mažai kam žinomo Balsupių kaimo ir tik žiemą, kai paspaudžia šaltukas. Ne tik vietinius gyventojus džiuginanti ledo arena čia įrengta Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ paramos lėšomis.
Pelkių velniai
Pelkių velniai

Pavadinimas „Pelkių velniai“ – neatsitiktinis

„Praėjusią žiemą ledo taip ir neišliejome – žiema buvo per šilta, ilgai nebuvo įšalo. Žiūrėsime, kaip bus šiais metais. Turime viziją įdiegti ledo šaldymo įrangą. Pavyzdžiui, Suvalkuose, Lenkijoje, tokia lauko ledo arena yra, tačiau jos išlaikymas kainuoja labai brangiai ir vien mūsų klubui būtų nepakeliamas“, – pasakoja ledo ritulio klubo „Pelkių velniai“ prezidentas Arūnas Žukauskas.

Jis džiaugėsi, kad prieš tai bent dvi žiemas buvo galima pažiuožinėti, o gandas apie Balsupių kaime esančią ledo areną pasiekė ne tik marijampoliečius, bet ir kitus miestus – kai kurie ledo ritulio mėgėjai čia įsigudrino atvažiuoti net ir iš Kauno.

Ledo ritulio klubo pavadinimas „Pelkių velniai“ taip pat neatsitiktinis. Mat 2009-ųjų žiemą keli vietiniai vyrai, įsigiję medines lazdas prekybos centre, ėmė kone kiekvieną vakarą rinktis šalia gyvenvietės esančios užšalusios Galubalio pelkės.

Netrukus buvo įsteigtas ir klubas, vyrai pasipuošė firminėmis aprangomis ir ėmė ieškoti būdų tobulinti „areną“ ir patį žaidimą.

„Apsilankėme netoli Marijampolės esančioje Igliaukoje, kur vietiniai žaidėjai buvo išlieję dirbtinį ledą iš lentų sukaltame aptvare. Dirbtinis ledas buvo kur kas lygesnis ir kokybiškesnis nei užšalusi pelkė. Tą patį pabandėme padaryti ir patys, bet gamta iškrėtė bjaurų pokštą ir viskas paskendo. Tada pradėjome kalbėtis su Vietine veiklos grupe apie Europos Sąjungos (ES) ir valstybės paramą kaimiškosioms vietovėms pagal KPP LEADER metodu įgyvendinamas priemones. Paaiškėjo, kad galime tikėtis finansavimo ledo arenai, tai iškart ėmėmės darbo“, – istoriją prisimena A. Žukauskas.

Galima čiuožti grojant muzikai

2012-ųjų vasarą „Pelkių velniai“ patys parengė projektą „Veiklios, sportiškos ir sveikos Balsupių kaimo bendruomenės ugdymas“, kuriam finansavimą tikėjosi gauti pagal KPP priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“. Visų džiaugsmui, pateiktas projektas sulaukė 31,85 tūkst. eurų paramos.

Klubo nariai patys aktyviai dirbo ir nieko nelaukdami ėmėsi veiklos – parengė pagrindą ledo ritulio arenai, išvedžiojo elektros instaliaciją. Tiesa, darbai vyko nebe pelkėje, o prie Mokolų mokyklos, nenaudojamoje pievoje, kur ir iškilo ovalo formos ledo ritulio arena. Šiemet prie arenos iškilo ir nedidelė patalpa persirengti. Šiam projektui papildomai buvo gauta 7,24 tūkst. eurų ES ir valstybės paramos. Belieka sulaukti šalčių.

Arenoje įrengtas apšvietimas, garsiakalbiai – galima čiuožti grojant muzikai. Arena rūpinasi „Pelkių velnių“ klubo nariai. O ką veikti čia tikrai yra. Pavyzdžiui, kiekvieną vakarą, pasibaigus čiuožimams, areną reikia nuvalyti ir užpilti naują ledo sluoksnį. Vasarą išlyginti žolę, kadangi apželdinta arena su bortais tinka ir futbolininkams, kurių Marijampolėje taip pat nemažai.

„Jeigu ne ES ir valstybės parama, tai tikriausiai ir toliau sau žaistume ledo ritulį ant užšalusios pelkės. Kai įrengėme areną, pamatėme, kad daug vaikų ir jaunimo ateina pačiuožinėti, o komandoms tenka sudaryti grafiką. Pačią paramą gauti nesudėtinga. Svarbu parengti kokybišką projektą ir laikytis numatytų sąlygų bei terminų. Ir jokiu būdu nebandyti gudrauti. Jeigu elgiesi sąžiningai, tai nėra jokių rūpesčių“, – pasakojo ledo ritulio klubo „Pelkių velniai“ prezidentas A. Žukauskas.

Bendruomenės inicijuoja vietos plėtrą

Per visą paramos teikimo laikotarpį pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ patvirtinti 3379 vietos projektai, vietos veiklos grupėms išmokėta  daugiau nei 104 mln. eurų paramos lėšų.

Daugiau informacijos apie įsipareigojimus pagal KPP priemones – www.nma.lt, zum.lrv.lt.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA Facebook paskyros.

NMA logo mazas
Leader logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius