-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Monsanto“ pralaimėjo apeliaciją byloje dėl prancūzų ūkininko apsinuodijimo

Prancūzijos apeliacinis teismas ketvirtadienį nusprendė, kad Vokietijos grupei „Bayer“ priklausanti JAV chemijos bendrovė „Monsanto“ yra kalta dėl vieno Prancūzijos ūkininko sveikatos sutrikdymo, kuris pareiškė patyręs neurologinių pažeidimų, kai netyčia įkvėpė bendrovės gaminamo herbicido garų.
„Monsanto“ logotipas
„Monsanto“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Javus auginantis Paulis Francois jau buvo laimėjęs ankstesnes bylas prieš „Monsanto“ 2012 ir 2015 metais.

Jis pareiškė susirgęs 2004-aisiais, kai naudojo herbicidą „Lasso“, kurio sudėtyje yra monochlorobenzeno. Nors ši medžiaga Prancūzijoje buvo uždrausta tik nuo 2007-ųjų, tačiau Kanadoje ji uždrausta 1985 metais, o Belgijoje ir Didžiojoje Britanijoje – 1992 metais.

Ūkininkas pareiškė, kad „Monsanto“ žinojo apie jos produkto „Lasso“ keliamą pavojų dar ilgai iki to, kai gaminys buvo pašalintas iš Prancūzijos rinkos, ir siekė prisiteisti daugiau nei vieno milijono eurų atlyginimą už lėtinius neurologinius pažeidimus, dėl kurių vyras buvo priverstas ilgai gydytis ligoninėje.

Pietryčių Prancūzijoje esančio Liono teismas atmetė bendrovės skundą, tačiau nepriėmė sprendimo dėl kompensacijos ūkininkui dydžio. Tai bus nuspręsta atskira nutartimi.

Visgi teismas nurodė „Monsanto“ nedelsiant apmokėti 50 tūkst. eurų P.Francois teisines išlaidas.

Nutartyje teismas pareiškė, kad bendrovė privalėjo savo produkto „Lasso“ etiketėje ir naudojimo instrukcijose aiškiai nurodyti „informaciją apie konkrečius pavojus, kai produktas laikomas statinėse ir rezervuaruose“.

„Ieškovo tariamai turimos techninės žinios nekompensuoja informacijos apie produktą ir jo žalingą poveikį trūkumo – ūkininkas nėra chemikas“, – pridūrė teismas.

Kalbėdamas po nuosprendžio paskelbimo, „Monsanto France“ advokatas Jeanas-Danielis Bretzneras pareiškė, kad bendrovė tikriausiai apskųs sprendimą, kadangi jis taikomas „Lasso“ gamintojai – šiuo atveju „Monsanto Europe“.

Ši teismo nutartis tapo dar vienu „Monsanto“ nepalankiu sprendimu, priimtu dėl bendrovės gaminamų herbicidų ir pesticidų, kurie buvo plačiai naudojami visame pasaulyje daugelį metų.

Praėjusį mėnesį San Francisko teismas nurodė bendrovei sumokėti maždaug 80 mln. JAV dolerių pensininkui, pareiškusiam, kad populiarusis bendrovės herbicidas „Roundup“, kurio sudėtyje yra glifosato, jam sukėlė ne Hodžkino limfomą.

Bendrovė, kuri susiduria su tūkstančiais panašių ieškinių Jungtinėse Valstijose, pareiškė skųsianti sprendimą.

„Monsanto“ neigia, kad minėtas herbicidas sukelia vėžį ir užginčijo Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) priklausančio Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros išvadas, kuriose 2015 metais glifosatas klasifikuotas kaip „galbūt kancerogeninis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius