Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Patvirtintas antrasis afrikinio kiaulių maro atvejis kiaulių ūkyje – Trakų rajone

Lietuvoje patvirtintas antrasis šiais metais afrikinio kiaulių maro atvejis kiaulių laikymo vietoje, šį kartą – Trakų rajone, praneša Valtybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Kiaulės
Kiaulės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Rugpjūčio 08 d. mažame ūkyje Trakų rajone, Grendavės sen., Grendavės kaime, kuriame iš viso augintos tik dvi kiaulės, vienai kritusiai kiaulei patvirtinta afrikinio kiaulių maro (AKM) diagnozė. 

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistams patvirtinus AKM, paskersta ir kita ūkyje auginta kiaulė, jos organai nusiųsti tyrimams.

Aplink ligos židinį, 3 km ir 10 km spinduliu, nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Visos kiaulių laikymo vietos, patenkančios į šias zonas, bus patikrintos veterinarijos gydytojų, registruojamos jose laikomos kiaulės, atliekami klinikiniai tyrimai, imami kraujo mėginiai. Nustatytose apsaugos ir priežiūros zonose gyventojams draudžiama išvežti kiaules ir kiaulieną.

Šis rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, kurioje jau anksčiau rasta šernų, užsikrėtusių šia liga. Čia nuolat vykdoma AKM stebėsenos programa.

Visi kiaulių laikytojai turi žinoti, kad yra draudžiama kiaules šerti termiškai neapdorotais pašarais, be to privalu laikytis kitų biologinio saugumo reikalavimų: termiškai apdoroti pašarus, užtikrinti pašalinių asmenų kontrolę ūkiuose ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius