Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Per renovaciją priimtu sprendimu įstiklinti balkonus nesigaili iki šiol

Daugiabučių namų renovacija nekilnojamo turto savininkams sukuria ir patrauklių galimybių. Viena iš jų – proga pakeisti senesnį balkono tipą į labiau funkcionalią ir net laisvalaikiui pritaikytą erdvę. Išradingai pakeistas balkonas buto savininkams gali tapti nauja vieta kokybiškam poilsiui – jaukiam rytiniam kavos puodeliui ar valandėlei prie knygos. Tokios erdvės įgyvendinimui tereikia priimtiatitinkamus sprendimus rengiant investicijų projektus.Tačiau panašu, kad gyventojai, dėl balkonų renovacijos metu priėmę kuklesnius sprendimus,pavydžiui, dėl įstiklinimo, irgi turi kuo džiaugtis.
Sostinės balkonai
Sostinės balkonai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasirinko dėl paprastesnių procedūrų

Nepaisant to, kad Vilkpėdėje renovuotame name gyventojai nesiryžo imtis radikalių sprendimų keičiant balkonų tipą, rezultatu jie vis tiek buvo patenkinti. Balkonų įstiklinimas visiems gyventojams atnešė daug naudos, o toks sprendimas buvo pasirinktas dėl dokumentų atžvilgiu nesudėtingų procedūrų ir nedidelių išlaidų.

Lodžijos, erkeriai ir panašūs variantai jau yra labiau prabangą užtikrinantys, o ne paprasčiausiai sutaupyti leidžiantys sprendimai.

„Išorėje pasirinkome paprastesnį sprendimą – tinkuojamą fasadą, o architekto pasiūlytos spalvos buvo suderintos dalyvaujant gyventojams. Kadangi jau nusprendėme taupyti, balkonus stiklinome – juose įrengėme plastikinius langus, tai padėjo dar papildomai išvengti šalčio patekimo į butus.

Tokį sprendimą priėmėme, nes lodžijų įgyvendinimui tenka rengti atskirą projektą, kuris nėra padengiamas renovacijai skirtomis lėšomis. Lodžijos, erkeriai ir panašūs variantai jau yra labiau prabangą užtikrinantys, o ne paprasčiausiai sutaupyti leidžiantys sprendimai.“ – mintimis dalijosi aktyvus Gerosios vilties gatvėje renovuoto daugiabučio namo gyventojas Antanas Šatkus.

Užtrukę gyventojų įtikinėjimai atsipirko

Su iniciatyviu gyventoju bendravome šalia namo, kuriame dar visai neseniai stogas buvo kiauras, per stogą vanduo bėgdavo į butus, viršutiniuose aukštuose būdavo šalta, o apatiniuose dėl langų būklės taip pat sklisdavo šaltis. Buvo prakiurę vamzdynai, kanalizacijos vamzdžiai, šiluma per koridorių langus išeidavo į lauką. Pokalbio metu namas jau buvo puikios būklės ir estetiškai išsiskyrė iš aplinkinių pastatų.

„Dėl visų šių priežasčių atsirado iniciatyva kapitališkai atnaujinti namą, idėja kilo man pačiam, tad teko stumti kitus gyventojus į priekį, 30 proc. gyventojų nenorėjo vykdyti renovacijos. Šilumos kompensacijas gaunantys gyventojai galiausiai suprato renovacijos teikiamą naudą, nes jiems renovacijos kaštai buvo padengti 100 proc. Gyventojų įkalbinėjimai iš viso truko pusę metų, tai buvo pats sunkiausias procesas. Įkalbėjus daugumą, likusius parašus surinkti tapo lengviau.“ – proceso pradžią prisiminė Antanas Šatkus.

J.Kalinsko nuotr./15min/Vilniaus balkonai
J.Kalinsko nuotr./15min/Vilniaus balkonai

Vilniečio teigimu, iš pradžių gyventojai nesuprato kiekviename bute atskirai reguliuojamo autonominio šildymo sistemos, tačiau paskui įvertino tai kaip itin teigiamą pokytį. „Renovacijos metu pakeitėme visus vamzdynus – vandens, kanalizacijos, lietaus nutekėjimo sistemą. Ir aš pats, ir visi gyventojai esame labai patenkinti – už šildymą mokame net 50 proc. mažiau.“ – džiaugėsi A. Šatkus.

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius