Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Prancūzija po teismo sprendimo išima iš prekybos herbicidą „Roundup“

Liono teismui nusprendus, kad reguliavimo institucijos, leidusios naudoti prieštaringai vertinamą herbicidą „Roundup“, neatsižvelgė į galimą riziką saugai, kurią jis gali kelti, Prancūzijos valdžia uždraudė prekiauti viena šio chemikalo formų.
Glifosatas pradėtas naudoti kaip piktžolių naikinimo priemonės „Roundup“ aktyvioji medžiaga
Glifosatas pradėtas naudoti kaip piktžolių naikinimo priemonės „Roundup“ aktyvioji medžiaga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Roundup“ sudėtyje yra glifosato – cheminės medžiagos, kuri, kaip mano aplinkosaugininkai ir kiti kritikai, gali sukelti vėžį.

Glifosatą sukūrė JAV chemijos bendrovė „Monsanto“, herbicidą pavadinusi „Roundup“ ir 1974 metais pradėjusi juo prekiauti. 2018 metais „Monsanto“ įsigijo Vokietijos chemijos ir farmacijos milžinė „Bayer“.

Prancūzijos maisto, aplinkos ir profesinės sveikatos ir saugos agentūra (ANSES) pranešė, jog uždraudžiama prekyba „Roundup Pro 360“.

„Teismo sprendimas nedelsiant įsigaliojo, todėl buvo panaikintas leidimas prekiauti „Roundup Pro 360“, – pranešė ANSES naujienų agentūrai AFP.

Pasak ANSES, draudžiama prekiauti „Roundup Pro 360“, taip pat jį platinti ir naudoti.

Liono administracinis teismas savaitės pradžioje nusprendė, kad ANSES turėjo labiau atsižvelgti į galimą „Roundup Pro 360“ riziką saugai, kai 2017 metų kovą leido naudoti šį herbicidą.

ANSES pareiškė, jog „atidžiai nagrinėja sprendimą“.

Teismo sprendimas nudžiugino aplinkosaugos aktyvistus, kurie priminė apie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) 2015 metais atliktą tyrimą, kuriame buvo padaryta išvada, kad glifosatas yra „galbūt kancerogeniškas“.

„Tai svarbus sprendimas, nes galiausiai turėtų apimti visas „Roundup“ versijas, kadangi teismas nusprendė, jog galbūt kancerogeniški yra visi glifosato turintys produktai“, – pareiškė genetinių tyrimų instituto CRIIGEN teisininkė Corinne Lepage.

Europos Sąjunga 2017 metų lapkritį penkeriems metams pratęsė leidimą naudoti glifosatą, tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas yra pažadėjęs iki 2021 metų uždrausti jo naudojimą savo šalyje.

Rugpjūčio mėnesį Kalifornijos teismas Vokietijos bendrovei „Bayer“ liepė sumokėti 78 mln. JAV dolerių vėžiu sergančiam sporto aikštelės prižiūrėtojui, kuris savo ieškinyje pareiškė, jog nebuvo tinkamai informuotas apie galimą glifosato riziką sveikatai.

Bendrovė apskundė šį sprendimą ir tvirtina, jog moksliniais tyrimais yra įrodyta, kad glifosatas yra saugus.

Šiais laikais glifosatą gamina daugybė įmonių ir ši cheminė medžiaga yra plačiausiai naudojamas herbicidas pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius