Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Teismas: „Baltic Foods“ teisingai nubausta dėl prekybos nesaugia vištiena

Mėsa ir jos produktais prekiaujančiai Vilniaus įmonei „Baltic Foods“ Maisto ir veterinarijos tarnyba pagrįstai skyrė 700 eurų baudą už salmonelėmis užterštos vištienos įvežimą ir pardavimą, nusprendė teismas.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Regionų administracinio teismo Vilniaus rūmai sausio 15 dieną atmetė įmonės skundą, kuriuo ji prašė panaikinti baudą. 

„Pareiškėjai („Baltic Foods“ – BNS) (...) teko pareiga užtikrinti jos į rinką tiekiamo maisto produkto saugumą. Pareiškėjos skundo argumentai, jog ji nėra atsakinga už nesaugaus produkto pateikimą į rinką, nes ne ji pagamino produktą ir ne ji pirmoji pateikė nesaugų produktą į rinką, yra nepagrįsti“, – rašoma teismo nutartyje. 

Tarnyba 2021 metų gegužę iš didmeninės prekybos įmonės „Abela“ atrinko šaldytos vištienos filė mėginius. Juos ištyrus nustatyta, kad mėsa užkrėsta salmonelėmis, todėl ją uždrausta parduoti. 

Tą pačią dieną tarnyba patikrino „Baltic Foods“, iš kurios „Abela“ įsigijo vištieną. Nustatyta, jog „Baltic Foods“ 3,68 tūkst. kilogramų nesaugios vištienos įsigijo iš Lenkijos „Drobex“, kurią vėliau pardavė „Biovelai-Utenos mėsai“ ir „Abelai“. Už tai „Baltic Foods“ skirta 700 eurų bauda.

„Baltic Foods“ teisme įrodinėjo, kad pažeidimo nepadarė: vištienos pati negamino, jos transportavimo ir sandėliavimo sąlygų nepažeidė, o už tai atsakinga jos gamintoja – Lenkijos „Drobex“.

Tačiau tarnybos teigimu, „Baltic Foods“ neužtikrino, kad jos maisto produktas būtų saugus.

Teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Už salmonelėmis užterštus gaminius „Baltic Foods“ yra bausta ir anksčiau – 3,9 tonos užterštos filė iš Vengrijos ir 2,4 tonos užterštos vištienos šlaunelių iš Rumunijos bendrovė į Lietuvą įvežė 2020 metų sausį. Tarnyba tų pačių metų birželį „Baltic Foods“ surašė pažeidimo protokolus, tačiau 700 eurų baudą už tai skyrė tik 2022 metų gruodį.

Dėl to kilo ginčas teisme, pernai birželį konstatuota, kad „Baltic Foods“ teisingai, bet pavėluotai nubausta už salmonelėmis užterštos paukštienos įvežimą, todėl 700 eurų baudos mokėti neprivalo.

Be to, 2019 metų gruodį tarnyba nustatė, kad bendrovė į Lietuvą iš Lenkijos įvežė 60 kilogramų užterštos paukštienos – tuomet įmonei skirta 300 eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius