Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ūkininkai turėtų apsispręsti, ar trauktis iš žemdirbystės

Penktadalio laukų dėl lietaus šiemet jau nebenukulsiantys šalies ūkininkai turėtų apsispręsti, ar kai kuriems jų augalininkystė iš tiesų yra tinkamas verslas, rašo „Verslo žinios“.
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“
Žemės ūkis / Alfredo Pliadžio nuotr.

Agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys tikina, kad pastarieji dveji metai parodė, kad ne visos žemės tinkamos grūdams auginti ir ne visi žemdirbiai tinkamai įvertino šio verslo specifiką ir riziką.

Anot jo, žemdirbystė bus priklausoma nuo oro, tačiau dėl nuostolių kalti ir namų darbų nepadarę ūkininkai.

„Susidariusi situacija Lietuvoje, kai grūdų užauginame triskart daugiau, nei suvartojame, kai juos parduodame tik kaip žaliavą kitiems, veda prie tam tikro absurdo. Kokie penkeri šešeri metai buvo labai neblogi auginti grūdus, visi pradėjo plynėse, laukuose auginti grūdus. Vėliau pradėjo kilti grūdų kainos. Augino bet kur, kad tik išmokas ir gerą kainą gautų. Ūkininkauti buvo gera, kol nesusidūrėme su klimato kaita“, – teigė A.Gapšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius