Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkinių gyvūnų augintojai kviečiami teikti paraiškas ligų protrūkių prevencijai

Auginantys gyvūnus ūkininkai kasmet susiduria su įvairiomis plintančiomis pavojingomis ligomis – kiaulių maru, paukščių gripu ir kitomis. Nuostolių ir rizikų ūkinių gyvūnų augintojams padeda išvengti ES numatytos prevencinės priemonės.
Paršelis
Paršelis / Shutterstock nuotr.

Grėsmingų ligų protrūkiams suvaldyti yra skirta parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Parama investicijoms į prevencinę veiklą, kuria siekiama sumažinti galimų gaivalinių nelaimių, nepalankių klimato reiškinių ir katastrofinių įvykių padarinius“ veiklos sritį „Parama investicijoms į prevencinę veiklą, kuria siekiama sumažinti pavojingų ligų grėsmes ir su jomis susijusias pasekmes“.

Paraiškas pagal šią priemonę bus galima teikti nuo 2023 m. gegužės 8 d. iki liepos 7 d.

Šiam etapui skirta 1 590 389 Eur paramos lėšų.

Paramos gavimo taisyklės

Paramai gauti gali kreiptis ūkinių gyvūnų laikytojai – fiziniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla ir savo vardu įregistravę ūkininko ūkį ir žemės ūkio valdą, juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla ir savo vardu įregistravę valdą.

Iš pareiškėjų reikalaujama turėti parengtą ir su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderintą biologinio saugumo priemonių taikymo planą dėl biologinio saugumo priemonių visumos nustatytų reikalavimų įvykdymo gyvulių laikymo vietose.

Parama aktualiausia auginantiems kiaules ir paukščius

Šiuo metu šalyje didžiausia grėsmė išlikusi afrikinio kiaulių maro ir infekcinių paukščių ligų protrūkių, tad prevencinės priemonės labai aktualios kiaulių bei paukščių augintojams. Parama investicijoms į prevencinę veiklą siekiama sumažinti pavojingų ligų grėsmes ir su jomis susijusias pasekmes, galinčias atnešti daug nuostolių ūkiams.

Kompensuojant ūkiams dalį lėšų, investuotų į prevencines biologinės saugos priemones, sprendžiama pavojingų susirgimų pasireiškimo rizikos problema.

123RF.com nuotr./Kiaulės
123RF.com nuotr./Kiaulės

Minėtai KPP priemonei skirta 6,4 mln. Eur. Patvirtintos 148 paraiškos, pagal kurias patvirtinta paramos suma – apie 4,7 mln. Eur.

Nuo ko priklauso paramos dydis

Priemonės taisyklėse numatyta, kad paramos intensyvumas negali viršyti 80 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Didžiausia galima paramos suma projektui, kai teikiama tik viena paramos paraiška dėl konkrečios ūkinių gyvūnų laikymo vietos, negali viršyti daugiau kaip 100 tūkst. Eur arba 300 tūkst. Eur, kai įsigyjamas turtas gali būti naudojamas daugiau negu vienoje ūkinių gyvūnų laikymo vietoje (pavyzdžiui, mobili dezinfekcinė įranga ir kt.) ir 200 Eur vienam sutartiniam gyvuliui (SG), kai prašoma paramos suma viršija 4 tūkst. Eur.

Mažesniems ūkiams, kurie laiko iki 20 sąlyginių gyvulių, didžiausia paramos suma projektui gali siekti 4 tūkst. Eur. Didesniems ūkiams, laikantiems daugiau kaip 21 sąlyginį gyvulį, paramos suma apskaičiuojama priklausomai nuo ūkyje laikomų gyvulių: didžiausia paramos suma apskaičiuojama skiriant 200 Eur vienam sąlyginiam gyvuliui, bet ne daugiau kaip 100 tūkst. Eur.

Ši intervencinė priemonė skirta padėti ūkiams valdyti riziką ir išlaikyti gyvulininkystės ūkių perspektyvumą ir konkurencingumą.

Kai įsigyjamas turtas naudojamas daugiau negu vienoje to paties paramos gavėjo ūkinių gyvūnų laikymo vietoje, didžiausia paramos suma vienam projektui gali siekti 300 tūkst. Eur.

Prevencinei paramos priemonei numatyta skirti 5 mln. Eur.

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginiame plane taip pat numatyta 5 mln. Eur prevencinės veiklos priemonėms, kuriomis siekiama sumažinti galimų gaivalinių nelaimių, nepalankių klimato reiškinių ir katastrofinių įvykių padarinius.

Ši intervencinė priemonė skirta padėti ūkiams valdyti riziką ir išlaikyti gyvulininkystės ūkių perspektyvumą ir konkurencingumą, o pasireiškus nepalankiems reiškiniams ar įvykus gyvūnų ligų protrūkiams, sudaryti palankesnes sąlygas išsaugoti žemės ūkio gamybos potencialą.

Išsamesnė informacija – www.nma.lt

Žemės ūkio ministerija
Žemės ūkio ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius