Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainos ekspertai: dėl karo kviečių derlius šiemet gali būti 40 proc. kuklesnis

Rusijos karinę agresiją patirianti Ukraina šiemet prikuls veikiausiai maždaug 40 proc. mažiau nei pernai kviečių, o grūdų eksportas gali sunykti perpus, prognozuoja Ukrainos grūdų asociacija.
Kviečiai
Kviečiai / 123RF.com nuotr.

Kremliaus sukeltas karas ne tik nuniokojo pasėlius ir gerokai pristabdė ūkininkavimą, bet ir sutrikdė itin svarbų pasaulio rinkai Ukrainos grūdų tiekimą, taip pasėdamas pagrįstą baimę dėl galimo bado skurdesnėse šalyse ir maisto kainų šuolio visame pasaulyje.

Asociacijos skaičiavimais, šiais metais šalyje gali būti prikulta tik kiek daugiau nei 19 mln. tonų kviečių, palyginti su 33 mln. tonų kviečių derliumi pernai.

„Nors dalis mūsų teritorijos okupuota, laukų – užminuota, o karas tęsiasi, Ukraina apsirūpins grūdais ir galės dalį derliaus pasiūlyti kitiems“, – pažymima pranešime.

Asociacijos duomenimis, saugyklose yra likę apie 10 mln. tonų praėjusių metų derliaus kviečių, tad mažiausiai tiek gali būti eksportuota šiemet, tačiau tai sudarytų tik pusę eksporto ankstesniais metais.

Kukurūzų derlius Ukrainoje taip pat smarkiai nukentės dėl karo – šiemet jis prognozuojamas maždaug 26 mln. tonų, 30 proc. menkesnis nei pernai.

Iki Kremliaus sukelto karo Ukraina buvo ketvirta pagal dydį kviečių ir kukurūzų eksportuotoja pasaulyje. Rusija taip pat yra grūdų supervalstybė, o abi jos formavo apie 30 proc. pasaulinės grūdų pasiūlos.

JT pespėjo dėl galimo „bado uragano“ – daugiausia Afrikos šalyse, kurios daugiau nei pusę importuojamų kviečių pirkdavo iš Rusijos arba Ukrainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius