Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veprių miestelis svajoja apie romantišką salą jaunavedžiams

Vos 700 gyventojų turinčio Veprių miestelio Ukmergės rajone gyventojai jaučiasi tarsi kurorte. Prie Šventosios upės ir Veprių ežero įsikūrusioje seniūnijoje sutvarkyti keturi paplūdimiai ir poilsiavietės, o vasarą čia plūsta turistai. Miestelį išpuoselėti padėjo parama, kuri buvo teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą (KPP). Dabar miestelis galvoja atgaivinti ir kultūros bei sporto erdve paversti hipodromą bei šalia esantį miško parką. Tai papuoštų miestelį, kuris kitąmet taps mažąja kultūros sostine.
Vepriai_sumaz._1
Prie Šventosios upės ir Veprių ežero įsikūrusioje seniūnijoje sutvarkyti keturi paplūdimiai ir poilsiavietės

Prisidėjo ir gyventojai

„Iš pradžių atrodė, kad apie tai galime tik pasvajoti, tačiau aktyvūs vietos verslininkai, ūkininkai ir kiti gyventojai pasidalijo idėjomis, ko reikėtų miesteliui, paskui tas idėjas išgryninome, susidėliojome prioritetus, nes buvo aišku, kad neįmanoma įgyvendinti visko. Turime aiškią viziją, todėl mums pavyko“, – sakė Veprių seniūnė Dalė Urbonienė.

Veprių vandens telkinius vasarą mėgsta poilsiautojai. Mintį sutvarkyti vasarotojų pamėgtas poilsiavietes miestelis brandino jau seniai, tačiau vis trūko lėšų.

Veprių vandens telkinius vasarą mėgsta poilsiautojai. Mintį sutvarkyti vasarotojų pamėgtas poilsiavietes miestelis brandino jau seniai, tačiau vis trūko lėšų.

Sutvarkyti paplūdimių ir poilsiaviečių be Europos Sąjungos paramos nebūtų įmanoma. Tačiau D. Urbonienė pabrėžė, jog ir patys gyventojai labai prisidėjo, kad idėja virstų tikrove – dalyvavo talkose, patys tvarkė pakrantes, takus.

Sulaukia daug turistų

Pasinaudojus parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ ir įgyvendinus vietos projektą „Patrauklios aplinkos Veprių krašte kūrimas – paplūdimių atnaujinimas ir plėtra“ sutvarkyti du paplūdimiai prie Veprių ežero ir poilsiavietė prie Bečių tvenkinio. Ten atsirado persirengimo kabinos, tualetai, šiukšlių dėžės, suolai, stalai, aikštelės mašinoms, galima žaisti tinklinį.

Prie Šventosios upės įrengta poilsiavietė, iš kurios atsiveria gražūs gamtos vaizdai. Įrengti akmeniniai laiptai su turėklais, pavėsinė, laužavietė, persirengimo kabina, šiukšliadėžės. Šioje vietoje mėgsta stabtelėti Šventosios upe baidarėmis plaukiantys poilsiautojai.

Vepriai_sumaz. (2)
 

„Vasarą apsilankiau poilsiavietėje prie Šventosios upės. Iš maždaug 70 ten poilsiavusių žmonių pažinau tik tris. Kiti buvo turistai. Tikrai matome, kad keliautojai atranda mūsų kraštą, o dabar jiems čia sudarytos dar geresnės sąlygos poilsiauti“, – sakė Veprių seniūnė, pažįstanti kone kiekvieną miestelio gyventoją.

Prie Šventosios upės įrengta poilsiavietė, iš kurios atsiveria gražūs gamtos vaizdai. Įrengti akmeniniai laiptai su turėklais, pavėsinė, laužavietė, persirengimo kabina, šiukšliadėžės.

Poilsiaviečių sutvarkymo projektas kainavo 38,2 mln. eurų. Iš  jų 34,7 tūkst. eurų sudarė ES parama, o likusius darbus atliko patys gyventojai.

Žada nesustoti

Veprių seniūnija rengiasi ir toliau dalyvauti Lietuvos kaimo plėtros programoje ir sutvarkyti prie Slabados kaimo esantį hipodromą bei sveikatingumo takus išpuoselėtame šile prie ežere. Hipodrome žirgų lenktynės vyksta iki šiol, tačiau norima šią erdvę atnaujinti ir pritaikyti kitiems kultūriniams renginiams.

„Svarbiausia yra svajoti ir nebijoti apie tas svajones kalbėti garsiai, nes tuomet tikrai gali pavykti tai įgyvendinti. Veprių ežeras unikalus tuo, kad jame yra plaukiojančių salų. Aš turiu fantastišką svajonę vieną iš tokių salų pririšti netoli nuo kranto, joje įrengti pavėsinę, galbūt žibintus ir štai turėti tokią unikalią romantišką vietelę, kuri patiktų, pavyzdžiui jaunavedžiams“, – svajone  pasidalijo Veprių seniūnė D. Urbonienė.  

Bendruomenės inicijuoja vietos plėtrą

Per visą paramos teikimo laikotarpį pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ patvirtinti 3379 vietos projektai. Jiems įgyvendinti skirta 106,6 mln. eurų paramos lėšų, iš jų 103,8 mln. eurų jau išmokėta.

 

Daugiau informacijos apie įsipareigojimus pagal KPP priemones – www.nma.lt, zum.lrv.lt.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA Facebook paskyros

NMA logo mazas
 
Leader logo
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius