Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Auto Bild“: naudotas „Ford Mondeo“ – erdvės daug, kaip ir bėdų...

Penktos kartos „Ford Mondeo“ vilioja „Aston Martin“ veidu ir patrauklia kainodara. Tačiau automobilio munduras ne be dėmių.
Nuo 2014-ųjų Ford Fusion Europoje pradedamas pardavinėti kaip Mondeo. Kelne, kompanijos „Ford“ buveinėje Senajame žemyne, apie šio modelio surinkimo ir medžiagų kokybę buvo diskutuojama ne kartą.
Nuo 2014-ųjų Ford Fusion Europoje pradedamas pardavinėti kaip Mondeo. Kelne, kompanijos „Ford“ buveinėje Senajame žemyne, apie šio modelio surinkimo ir medžiagų kokybę buvo diskutuojama ne kartą. / Auto Bild nuotr.

Vangiai ir ne itin smagiai nusiteikę važiuojame 130 km/h greičiu, nepaisant perjungtos aukščiausios, šeštos pavaros. Sveiki atvykę į „Ford Mondeo“ pasaulį!

Tiksliau ne į bet kokį „Mondeo“, o į 1.5 TDCi ECOnetic. Su kuklaus darbinio tūrio, 120 AG dyzeliniu varikliu, kuriam veikiant žvejybinio tralerio sūkių dažniu, net dideliam universalui 100 kilometrų kelio turėtų užtekti 3,8 litro dyzelino. Net jei iš tikrųjų degalų sąnaudos dviem litrais didesnės, šeimos biudžetas dėl to labai nenukenčia.

Tiesa, potencialūs šio modelio pirkėjai ekonomiškumui teikia prioritetinį statusą, todėl tai atsispindi jo kainoje. Vienoje naudotų automobilių aikštelėje Vokietijoje už „Iridium Black Mica“ juodos spalvos „Ford Mondeo“ prašoma 7990 eurų. Ši suma sudaro tik apie 25 proc. naujo „Mondeo“ kainos, o automobilis juk dar tik penkerių metų.

Auto Bild nuotr./Atkreipkite dėmesį! ECOnetic modifikacija gali vilkti daugiausiai 400 kg priekabą su stabdžiais – tik tokią, ne sunkesnę. Palyginimui, Mondeo su 150 AG dyzeliniu varikliu – beveik dvi tonas sveriančią priekabą.
Auto Bild nuotr./Atkreipkite dėmesį! ECOnetic modifikacija gali vilkti daugiausiai 400 kg priekabą su stabdžiais – tik tokią, ne sunkesnę. Palyginimui, Mondeo su 150 AG dyzeliniu varikliu – beveik dvi tonas sveriančią priekabą.

Iš Danijos importuotas universalas nuvažiavęs 208 000 kilometrų, tad kelius jau bus kaip reikiant pažinęs. Skirtingai nei Vokietijoje, šiaurinėje jos kaimynėje maksimalus greitis magistralėse griežtai ribojamas, todėl ten toks variklis yra racionalus pasirinkimas. Vokietijoje viskas yra kitaip, tad borto kompiuteris pranešimus apie klaidas pradeda rodyti greičiau, nei spidometro rodyklė spėja pasiekti 180 km/h žymą. Kol automobilis ramiai važiuoja greitkeliu, pasidairykime po saloną.

Penktos kartos „Mondeo“ pasirodė 2014 metais. Tai buvo europinė jau dvejus metus leidžiamo amerikietiško „Ford Fusion“ versija. Nepaisant prašmatnių, „Aston Martin“ automobilius primenančių dizaino sprendimų priekinėje kėbulo dalyje, automobilio startas nebuvo sėkmingas. Naujas „Mondeo“ atrodė kukliau ir santūriau už pirmtaką. Net būdamas už pastarąjį ilgesnis, jis nėra toks erdvus. Pavyzdžiui, universalo bagažinės talpa sumažėjo 110 litrų.

Auto Bild nuotr./„Ford Mondeo“ bagažinė erdvi, pakrovimo aukštis nedidelis
Auto Bild nuotr./„Ford Mondeo“ bagažinė erdvi, pakrovimo aukštis nedidelis

Jei tikitės „Ford“ automobiliams būdingos gerai subalansuotos pakabos, taip pat nusivilsite – net su papildomai pasirenkamais adaptyviais amortizatoriais „Mondeo“ universalas beviltiškai švytuoja, tarsi ieškodamas tinkamo santykio tarp sportinio ir komfortiško važiavimo režimų.

Auto Bild nuotr./Įtrūkimai, kaip kad čia, ant galinių durelių yra dažni. Jei nepadeda specialus tepalas, lankstus tenka pakeisti.
Auto Bild nuotr./Įtrūkimai, kaip kad čia, ant galinių durelių yra dažni. Jei nepadeda specialus tepalas, lankstus tenka pakeisti.

Pakaba elgiasi vienodai, nepaisant to, koks jos darbo režimas pasirinktas. Trumpam testui pasiskolintame automobilyje įrengti standartiniai amortizatoriai. Jie švytavimus slopina geriau, o ir keičiant naujais, kainuoja gerokai pigiau. Automobilio reakcija į vėjo gūsius išryškina dar kelis trūkumus: neinformatyvų valdymą ir minkštas sėdynes. Sportiškesnio vairavimo gerbėjams toks rinkinys nepatiks.

Vis dėlto, palyginti su ankstesniais modeliais, penktos kartos „Mondeo“ pakaba gana paprasta ir patikima. Kritikos jai TÜV ataskaitose beveik nėra. Dažniausiai minimi prastai sureguliuoti ar neveikiantys žibintai, sudilę stabdžiai ir pro variklio sujungimus prasisunkusi alyva. Remiantis vienu iš pastarųjų metų TÜV sudarytu patikimumo reitingu, „Ford Mondeo“ atiteko 114 vieta.

Beje, šio modelio varžovai „Škoda Superb“ ir „VW Passat“ taip pat negali pasigirti smarkiai geresnėmis pozicijomis: pirmasis užima 108, antrasis – 110 vietą. Kodėl?

Vokietijoje dideli universalai yra itin mėgstami, juos noriai perka įmonės, kurių vairuotojai per metus nuvažiuoja daug kilometrų. Praleidžiantiems daug laiko kelyje, klasikiniai universalai turi daug privalumų: jie yra ekonomiškesni ir patogesni už tokios pačios klasės SUV kategorijos automobilius. Todėl jau po kelių metų eksploatacijos įmonių parkuose esančių universalų ridos astronominės, kaip ir išlaidos jų darbingumui palaikyti.

Auto Bild nuotr./Mondeo su 120 AG dyzeliniu varikliu tinka tik taupiems ir labai ramaus būdo vairuotojams
Auto Bild nuotr./Mondeo su 120 AG dyzeliniu varikliu tinka tik taupiems ir labai ramaus būdo vairuotojams

Beje, prakalbus apie pastarąsias, trumpam testui pasiskolintam automobiliui ne už kalnų pagrindinis techninis aptarnavimas. Į jį įtrauktas ir skirstomojo dirželio keitimas, tad visa procedūra kainuoja daugiau nei 1000 eurų. Jei dar pridėtume priekinio stiklo dėl akmenuko padarytos įdaužos keitimą, automobilio kaina akimirksniu padidėtų iki 10 000 eurų. Taigi daug racionaliau paieškoti naujesnio, mažesnę ridą turinčio varianto. Ir geriau su 150 AG varikliu. Gal tuomet greitkelyje „Mondeo“ bent iš dalies primins tai, į ką panašus šio automobilio priekis.

Auto Bild nuotr./Pirmtaką persekiojo šių sistemų negalavimai. Naujas modelis ne ką geresnis – ši sistema ilgai nebetarnaus.
Auto Bild nuotr./Pirmtaką persekiojo šių sistemų negalavimai. Naujas modelis ne ką geresnis – ši sistema ilgai nebetarnaus.

Išvada

Įsigyti tiek daug už santykinį eurą automobilio rinkoje mažai kas gali pasiūlyti. Tačiau „Mondeo“ pirkėjai turėtų įvertinti kai kuriuos konstrukcijos trūkumus ir galimai jau laukiančias dideles aptarnavimo išlaidas. Uždelsus remontas kainuos dar brangiau.

Įvertinimas: 3 balai iš 5

Kuo didesnė rida, tuo didesnė remonto rizika

Naudotų automobilių rinka užtvindyta „Mondeo“ modeliais, kurių rida yra astronominė. Beveik visi jie yra buvusi juridinių subjektų nuosavybė. Tokie pat automobiliai su benzininiais varikliais iš privačių naudotojų rankų yra retesni ir brangesni. Jei nesibodite ekonomiškų dyzelinių motorų, gerokai paieškoję galite rasti lūkesčius ir „Euro 6“ taršos reikalavimus atitinkantį variantą.

Jei kalbėtume apie papildomą įrangą, derėtų vadovautis mūsų ne kartą minėtu principu: mažiau yra geriau. Modelis be elektra atidaromo ir uždaromo bagažinės dangčio, navigacijos sistemos, su mechanine pavarų dėže ir standartiniais amortizatoriais kainuos mažiau. Gedimų atžvilgiu jis taip pat pranašesnis už visiškai sukomplektuotas versijas. Kaip jau minėjome, rinkoje daug automobilių su išties didele rida, todėl kruopščiai tikrinkite odometro rodmenis ir transporto priemonės istoriją.

Eksploataciniai trūkumai

Durelių lankstai. trūkimai, kaip kad čia, ant galinių durelių yra dažni. Jei nepadeda specialus tepalas, lankstus tenka pakeisti.

Išmetamųjų dujų sistema. Pirmtaką persekiojo šių sistemų negalavimai. Naujas modelis ne ką geresnis – ši sistema ilgai nebetarnaus.

Apdailos medžiagos ir surinkimas. Braškesys salone girdėti iš visų kampų – deja, tokia yra pigių apdailos medžiagų kaina!

Akmenukų gaudyklės. Didelė rida reiškia daug kelyje praleistų valandų. Tokius automobilius nesunku atpažinti pagal akmenukų paliktus randus priekinėje dalyje.

Stabdžių nusidėvėjimas. Stabdžių diskai ir trinkelės dyla intensyviai. Savaime suprantama, dėl automobilio svorio.

Ford Mondeo 1.5 TDCi ECOnetic Turnier

  • Gamybos metai 2016 m.
  • Rida 208 900 km
  • Kaina 7990 eurų.

Techniniai duomenys: „Ford Mondeo“ 1.5 TDCi ECOnetic Turnier (2016 m.)

Variklis turbodyzelinis/L4

Darbinis tūris
1499 cm3
Galia 88 kW (120 AG) esant 3600 aps./min.
Maks. sukimo momentas 270 Nm esant 1750 aps./min.
Maksimalus greitis 187 km/h
0–100 km/h 12,3 s
Degalų bako talpa 62,5 l
Transmisija / pavara 6 mech. / priekinių ratų
I/P/A 4871/1852/1501 mm
Bagažinės talpa 525–1630 l
Svoris / keliamoji galia 1622/558 kg
Vid. degalų sąnaudos 3,8 l/100 km
Taršos norma/CO2 „Euro 6“/99 g/km

Alternatyvos

Auto Bild nuotr./„Ford Mondeo“ alternatyva: Mazda 6 Kombi
Auto Bild nuotr./„Ford Mondeo“ alternatyva: Mazda 6 Kombi

„Mazda 6“ 2.2 Skyactiv-D (150 AG). „Auto Bild“ patarimas: nuo 2016 m.
nuo 11 000 eurų, įvertinimas 3,5 iš 5.

Auto Bild nuotr./„Ford Mondeo“ alternatyva: Opel Insignia ST 1.6 CDTI
Auto Bild nuotr./„Ford Mondeo“ alternatyva: Opel Insignia ST 1.6 CDTI

"Opel Insignia" (tipas A). „Auto Bild“ patarimas: 1.6 CDTI EcoFlex (120 AG), nuo 2016 m., nuo 7500 eurų, įvertinimas 3 balai iš 5.

Auto Bild nuotr./„Ford Mondeo“ alternatyva: VW Passat Variant
Auto Bild nuotr./„Ford Mondeo“ alternatyva: VW Passat Variant

"VW Passat" (tipas B8). „Auto Bild“ patarimas: 1.6 TDI BlueMotion (120 AG), nuo 2016 m., nuo 11 500 eurų, įvertinimas 4 balai iš 5.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius