-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilio pirkimas su likutine verte: ką reikia žinoti?

Automobilio likutinė vertė – tai autosalono nustatyta minimali numanoma automobilio vertė po tam tikro laiko tarpo. Kaip tai atrodo? Imkime pavyzdį, kad automobilio vertė 10 000 Eur. Taigi, visa suma dalinasi taip: automobilio kaina 10 000 Eur, pradinis įnašas – 10 proc. (1000 Eur), likutinė automobilio vertė po penkerių metų – 30 proc. (3000 Eur).
Naujas automobilis
Naujas automobilis / 123RF

Kodėl tai yra naudinga pirkėjui?

Visų pirma, tai labai sumažina lizingo mėnesines įmokas. Tam tikrais atvejais tai leidžia rinktis brangesnį automobilį. Pavyzdžiui, renkantis beveik 5000 Eur brangesnį automobilį, įmoka skiriasi viso labo 25 eurais.

Antra, sumažinama asmeninių finansų rizika. Tarkime, jeigu į rinką atkeliauja krizė ir jūsų automobilio likutinė vertė yra dvigubai didesnė nei automobilio rinkos vertė, klientas turi teisę grąžinti automobilį, nemokėti likusios sumos ir pirkti naują automobilį.

Trečia, galimybė „gerai“ nupirkti kitą automobilį. Likutinė vertė, dažniausiai nustatoma pardavėjo, bus mažesnė nei numanoma automobilio rinkos kaina. Ką tai reiškia? Jeigu klientas termino pabaigoje nuspręstų automobilį parduoti pats, greičiausiai ne tik padengtų „skolą“ (likutinę) vertę, bet ir susigrąžintų dalį pradinio įnašo (rekomenduojamas pradinis įnašas – 10 proc.).

Lankstus lizingo būdas

Pirkimas su likutine verte taip pat yra labai lankstus lizingo būdas. Nusprendę, kad automobilį norėsite pasilaikyti ilgiau nei sutartas terminas, galite daryti kasmėnesines ar kasmetines permokas, taip palengva mažindami arba iš vis panaikindami „skolą“ (likutinę vertę). Taip pat likutinė vertė gali būti mokama pratęsus lizingo terminą. Toks pirkimo modelis, pasitaikius palankiai galimybei, pavydžiui, smarkiai išaugus automobilio paklausai ir jo vertei, leidžia pasikeisti automobilį bet kuriuo metu, nelaukiant termino pabaigos.

Pagal ką nustatoma likutinė vertė?

Vienas iš kriterijų – rida. Pardavėjas siūlo likutinę vertę pagal preliminariai numanomą kilometražą. Jeigu klientas sako nuvažiuojantis 20 000 km per metus, penkerių metų lizingo atveju pardavėjas skaičiuos automobilio numanomą vertę su 100 000 km rida. Kas nutinka jeigu klientas nuvažiuoja daugiau kilometrų nei numanė? Jis turi du variantus: termino pabaigoje susimokėti baudą arba adekvačia suma padidinti savo „skolą“. Kaip skaičiuojama nuobauda? X ct x KM. Pvz., klientas nuvažiavo 1000 km daugiau nei planavo: 0,05 ct x 1000 km = 50 Eur.

Ar automobilio markė turi įtakos likutinei vertei?

Be abejo, pardavėjai skaičiuoja, kaip automobilį reikėtų realizuoti be nuostolio arba su minimaliu pelnu, todėl visada reikia atsižvelgti į naudotų automobilių rinką. Manau, nieko nenustebins, kad vokiškų markių automobiliams duodama didesnė likutinė vertė. Vokiški automobiliai tiesiog dominuoja lietuviškoje naudotų automobilių rinkoje, taigi realizuoti tokį automobilį yra gerokai lengviau. Rizika daug mažesnė, todėl klientui pasiūlyti didesnį procentą nėra labai sudėtinga.

Ar likutinė vertė gali būti derybų objektas?

Gali. Retai, tačiau tikrai gali. Jei automobilio rizika nėra didelė, o derybos sukasi vien tik apie mėnesinę įmoką, vienas iš būdų ją sumažinti yra likutinės vertės pakėlimas. Tačiau tam būtinas didelis pardavėjo noras, pardavimų vadovo lankstumas ir be abejo – viskas priklauso nuo pačio kliento.

Geri santykiai ir mandagumas smarkiai padidina tikimybę susitarti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius