Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Babtų gyventojai pikti: nejau po vandentiekio avarijos paliktą duobę trunka užtaisyti pusmetį?

2017 m. lapkritį Babtuose, Kauno rajone, įvykus vandentiekio avarijai, atlikti remonto darbai. Jų metu išpjauta dalis asfalto dangos. Pašalinus gedimą, kilo kita problema – kelio duobė, kuriai užtaisyti, tiesa, ne itin kokybiškai, prireikė kone pusmečio. Nusivylęs darbus atlikusia įmone „Giraitės vandenys“, babtiškis Jonas Lužaitis kreipėsi į 15min: „Neleiskite kitiems niokoti jūsų aplinkos.“
 Kelio duobė Babtuose
Kelio duobė Babtuose / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Noriu atkreipti dėmesį į vieną iš įmonių, savo veikla gal ir netyčia, bet niokojančią mūsų visų turtą – kelius. Kalbėsiu apie įmonę „Giraitės vandenys“, kuri tiekia vandenį bei tvarko nuotekas daliai Kauno rajono gyventojų.

Šiuo metu keliams skiriamų lėšų nepakanka bent jau palaikyti esamą dangos būklę šalyje. Nekalbant jau apie lėšas, reikalingas kelių tinklo plėtrai, gerinimui. Pasak vieno iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos darbuotojų, jei finansavimas nesikeis, per artimiausius dešimtmečius liks tik valstybinės reikšmės keliai, o rajoniniai bus pasmerkti išnykti. Ir tai vyksta politikams vis garsiau šaukiant apie norą atgaivinti regionus“, – stebėjosi J.Lužaitis.

„Jei finansavimas nesikeis, per artimiausius dešimtmečius liks tik valstybinės reikšmės keliai, o rajoniniai bus pasmerkti išnykti. Ir tai vyksta politikams vis garsiau šaukiant apie norą atgaivinti regionus“, – stebėjosi babtiškis.

Stengiasi išsisukti nuo duobių užtaisymo?

Anot babtiškio, norint bent kiek pristabdyti šį nykimo procesą, visi kartu turi pasistengti bent jau neniokoti dabar turimų kelių. Deja, tai rūpi tikrai ne visiems.

„Mane asmeniškai nustebino „Giraitės vandenų“ veikla. Kaip vandenys susiję su keliais? Ogi dauguma vamzdžių, tyčia ar netyčia, guli kaip tik po keliais.

Įvykus vamzdyno avarijai ar prireikus jį suremontuoti, vamzdyno savininkas ar eksploatuotojas turi tą vamzdį kažkaip pasiekti. Dažniausiai tai daroma išardant kelio dangą. Pagal galiojančius reikalavimus, vamzdynus tvarkanti įmonė, kaip, beje, ir visi kiti, privalo gauti leidimą iš kelių direkcijos. Avarijos atveju tokie leidimai išduodami netgi supaprastinta tvarka, taigi tikrai nereikia stovėti ir laukti tol, kol toks leidimas bus išduotas.

Kiek žinau, „Giraitės vandenys“ tokių leidimų išsiimti nesistengia, bent jau tokie nebuvo gauti remontams Babtų miestelyje. Gal dėl to, kad, gavęs tokį leidimą, esi įpareigojamas per įmanomai trumpiausią laiką sutvarkyti remonto metu pažeistą kelio dangą? Pasak kelių direkcijos specialisto, po remonto danga toje vietoje turi būti ne blogesnės būklės, nei buvo prieš tai“, – tikino babtiškis.

Gruntą tankino gyventojų automobiliai

Babtuose taip nenutiko. Po remonto darbų palikta duobė ilgą laiką badė akis. Šalia jos stovinčio namo gyventojai langus netgi plėvele pridengė, nes iš po automobilių ratų lekiantys akmenys, tie, kuriais duobė buvo laikinai užpilta, lėkdavo tiesiai jiems į stiklus.

J.Lužaičiui pavyko sužinoti, jog, darbus atlikusios įmonės teigimu, prieš užtaisant duobę, visų pirma reikia sutankinti užpiltą skaldą.

„Tankinom mes, žmonės, besinaudojantys ta gatve. Tankinom kasdien savo automobilių ratais. Ir tai truko 5 mėnesius, nes tik tuomet pasirodė remontininkai. Man tie 5 mėnesiai niekaip nesisieja su reikalavimu remonto darbus atlikti kuo greičiau. O ir gruntui tankinti nederėtų naudoti niekuo dėtų gyventojų automobilių, tam šiais laikais yra gaminami vibrovolai“, – nusivylimo neslėpė babtiškis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Kelio duobė Babtuose
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Kelio duobė Babtuose

Sutvarkė po pusmečio, neilgam

Miestelio gyventojai beveik pusmetį kantriai laukė, kol duobė bus užtaisyta. Galiausiai, pasirodžius „Giraitės vandenų“ darbuotojams, džiaugėsi, kad nepatogumai dėl duobės, atsiradusios viename iš pagrindinių miestelio kelių, pagaliau baigsis. Deja, ir šį kartą džiaugsmas truko neilgai – remonto technikai išvažiavus, buvo matyti akivaizdūs trūkumai. Tinkamai nesutankinus grunto, susmuko ir sutrūkinėjo aplink esanti asfalto danga.

J.Lužaitis 15min teigė, jog remonto metu skylė buvo tiesiog užbetonuota, nesistengiant išlyginti aplink nusėdusios dangos. Be to, nebuvo hermetizuoti duobės kraštai ir atsiradę įtrūkimai.

„Taigi ir toliau važiuodami per šią vietą jaučiame duobę, o per plyšius, paliktus dangoje po remonto, gilyn skverbiasi vanduo, kuris žiemą, virtęs ledu, „uždrėbtą“ dangą tikrai „iškilnos“. Noriu paklausti, kas tikrina tokius remontus? Dar keletas tokių remontų ir gatvė prašysis jau kapitalinio remonto. O tam pinigų duos negreitai.

Noriu atkreipti žmonių dėmesį į kiekvieno mūsų pareigą rūpintis tuo, kas vyksta aplink. Neleiskite kitiems niokoti jūsų aplinkos. Nepatingėkite sustoti ir paklausti žmonių, ardančių kelią šalia jūsų, ar jie turi tam leidimą, kada ir kaip išardyta danga bus atstatyta. Tik tokiu būdu galime juos paskatinti dirbti tinkamai ir darbus atlikti iki galo“, – patarinėjo J.Lužaitis.

Trūkumai su atliktais darbais nesusiję

Paklausti apie susidariusią situaciją įmonės „Giraitės vandenys“ atstovai 15min tikino, kad šiuo metu minimoje Babtų gatvėje nepatogumų eismui nekyla, o asfalte atsiradę įtrūkiai su atliktais darbais nesusiję.

„Atsirado kiti asfalto sutrūkinėjimai, kurie visiškai nesusiję su avarijos likvidavimu. Likvidavus avariją, jos vieta buvo užpilta skalda. Ta vieta prižiūrėta tol, kol, atsiradus palankioms sąlygoms, buvo išasfaltuota. Sutinkame, kad reikėtų tą vietą ir šalia atsiradusius įtrūkimus patvarkyti. Dėl to artimiausiu metu kreipsimės į „Kauno regiono kelius“, kad, atlikdami artimiausių kelių remontą, atliktų ir minėtos avarijos vietos Kėdainių gatvėje bei šalia atsiradusių įtrūkimų dangų atstatymą“, – teigė įmonės atstovas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Kelio duobė Babtuose
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Kelio duobė Babtuose

Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovas Evaldas Tamariūnas 15min patvirtino, kad žiemą direkcija sulaukė babtiškių kreipimosi. Tačiau duobei užtaisyti reikalingas karštas asfaltas, kuris žiemą negaminamas. Darbus atlikusi įmonė įsipareigojo duobę užtaisyti vos tik atsiradus techninėms galimybėms.

Babtuose neseniai lankęsi direkcijos atstovai informavo, kad duobė užtaisyta, tačiau kelio dangoje atsirado įtrūkimai. Jų teigimu, jeigu rangovas defektų nepašalins, tai atliks VĮ „Kelių priežiūros“ Kauno padalinio darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius