Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Berlyno „Tesla Gigafactory“ iškilo kliūčių: automobilių gamintojui gali tekti kautis su galinga profsąjunga

„Tesla“ pastangos pastatyti naują „Gigafactory“ netoli Berlyno turi kliūčių. Panašu, kad automobilių gamintojui gali tekti kautis su galinga Vokietijos automobilių pramonės profsąjunga „IG Metall“.
„Gigafactory 4“ gamykla Berlyne
„Gigafactory 4“ gamykla Berlyne / Gamintojo nuotr.

Elonas Muskas atvyko į Berlyną praėjusios savaitės pradžioje ir, gavęs „Axel Springer“ apdovanojimą, paskendo Vokietijos lyderių komplimentuose.

Panašu, kad „Tesla“ generalinis direktorius sėkmingai žavi Vokietiją nuo tada, kai paskelbė, kad „Tesla“ netoli Berlyno pastatys didžiulę gamyklą.

Tačiau yra viena grupė žmonių, kurių E.Muskas nesužavėjo, ir tai yra „IG Metall“, galinga Vokietijos automobilių pramonės profsąjunga. Ji turi daugiau nei 2 milijonus narių ir daro didelę įtaką kiekvienam automobilių gamintojui Vokietijoje.

YouTube nuotr./Berlyne intensyviai statoma „Gigafactory 4“ gamykla
YouTube nuotr./Berlyne intensyviai statoma „Gigafactory 4“ gamykla

Kai „Tesla“ rimčiau įžengė į Vokietiją įsigijusi didelę inžinerijos firmą, gamintojui pavyko išvengti „IG Metall“ įsitraukimo siūlant atlyginimus darbuotojams ir akcijų pasirinkimo sandorius.

Praėjusį mėnesį gavome pirmąją užuominą, kad „Tesla“ gali dar labiau stengtis susivienyti Vokietijoje, kai automobilių gamintojas pasamdė buvusį „Mercedes-Benz“ gamyklos vadovą ir „IG Metall“ dėl to keistai supyko.

Dabar, kai „Tesla“ pradeda didinti žmonių, samdomų į „Berlin Gigafactory“ apimtis, sužinojome, kad „IG Metall“ kreipėsi į „Tesla“ dėl kolektyvinio darbo užmokesčio ir darbo sąlygų reguliavimo, tačiau, anot profsąjungos, „Tesla“ neatsakė.

Birgit Dietze, „IG Metall“ Berlyno-Brandenburgo-Sachseno rajonų vadovė, komentavo: „Mes palaikome ryšį su savo seserinėmis organizacijomis kitose „Tesla“ sektoriuose, todėl puikiai žinome asmeninius kaltinimus, taip pat teisinius kaltinimus ir bylas, iškeltas prieš „Tesla“. Galėtume tai laikyti užuomina, ko tikėtis iš „Tesla“ Grunheide“.

Profesinės sąjungos Vokietijoje skiriasi nuo JAV, tačiau „Tesla“ jau patyrė, ką reiškia kovoti su profsąjunga Šiaurės Amerikoje, kur „United Auto Worker“ profsąjunga bandė po savo sparnu priglausti „Tesla“ Fremonto gamyklos darbuotojus. Tąkart „Tesla“ buvo apkaltinta pažeidus darbo įstatymus.

Automobilių gamintojas teigė, kad „Tesla“ darbuotojams geriau be profesinės sąjungos, nes jie tiki, kad darbuotojams siūlomos visos privilegijos, todėl jie yra savotiški įmonės bendrasavininkai.

Vokietijoje „Tesla“ planuoja įdarbinti daugiau nei 10 000 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius