Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Blastolene Special“ – vienas iš Jay‘aus Leno žaislų su tanko varikliu

Populiaraus JAV televizijos laidų vedėjo bei entuziastiško automobilių kolekcionieriaus Jay‘aus Leno garaže yra ir unikalių mašinų. Vienas iš jų – „Blastolene Special“, pagamintas specialiai TV laidų vedėjo užsakymu.
„Blastolene Special“
„Blastolene Special“ / Kadras iš vaizdo siužeto

Tai – neeilinė mašina ir net sunku nuspręsti, nuo ko ją reikėtų pristatyti. Tačiau pravardė tam puikiai tinka: „Tank Car“ (lietuviškai – „Automobilis-tankas“). Tokią pravardę ponas Leno paskyrė ne veltui. Mat, šioje mašinoje sumontuotas tikrų tikriausias tanko variklis.

29,36 litro darbinio tūrio keturtaktis V formos 12 cilindrų motoras sveria tiek pat, kiek kompaktiškas automobilis – apie 1,1-1,2 tonos. Jo generuojama galia siekia 810 AG esant 2800 aps./min. bei 2120 Nm esant 2400 aps./min. Atrodo, tokie „griaučiai“ su tiek sveikatos turėtų judėti beprotiškai greitai, tačiau neskubėkime. Mat, visa ši mašina sveria apie 4,3 tonos. Todėl nei greita, nei vikria ji būti fiziškai negali.

Variklyje vienu metu cirkuliuoja daugiau nei 60 litrų alyvos.

Sklando gandai, kad maždaug 190 išskirtinių transporto priemonių turintis Jay‘us už šį 2001-ųjų gamybos „Blastolene Special“ paklojo apie 125 tūkst. JAV dolerių. Tačiau žinomam automobilių kolekcionieriui nepatiko kai kurios dalys, todėl jis nusprendė jas pakeisti. Jay‘aus užsakymu buvo pakeista pavarų dėžė, galiniai stabdžiai, elektros instaliacija, atlikti tam tikri pakabos reguliavimo darbai. Negana to, jo nuomone, šiam ilgam automobiliui trūko efektyvumo, todėl dviem turbokompresoriais nutarta ne tik galią padvigubinti (iki 1600 AG bei 4100 Nm), bet ir smarkiai pakeisti degalų suvartojimą.

Ši tanko variklį turinti mašina išsiskiria ir neįprastu savo ilgiu – atstumas tarp priekinės ir galinės ašių siekia net 4,9 metro. Bendras automobilio ilgis siekia apie 6,4 metro. Jay‘us Leno teigė, kad maksimalus šio automobilio greitis bandymų trasoje siekė apie 225 km/h.

Keletas įdomesnių faktų apie „Blastolene Special“:

  • Konsolių žaidimo „Gran Turismo 4“ kūrėjai kartą apsilankė Jay‘aus Leno namuose – kūrybinė grupė kreipėsi į kolekcionierių norėdami įrašyti keleto automobilių garsus ir pritaikyti juos žaidimui. Tačiau jų akis užkliuvo už šio „Automobilio-tanko“ ir jie akimirksniu priėmė sprendimą įdėti šią mašiną į žaidimą.
  • Teigiama, kad per vieną pirmųjų šio automobilio bandymų trūko variklio tempimo sistemos linija. Visi saugiam variklio darbui skirti 64 litrai variklio alyvos akimirksniu atsidūrė ant asfalto. Pagalvokite, kiek kainuoja tokio variklio alyvos keitimas...
  • Pagamintas automobilis šimtą kilometrų įveikdavo maždaug su 78-117 l degalų. Tačiau sumontavus du papildomus turbokompresorius ir netik padidinus variklio galią, bet ir efektyvumą, sąnaudos sumažėjo drastiškai – iki 47 l/100 km.
  • „Blastolene Special“ sveria 4,3 tonos – maždaug vienuolika kartų mažiau nei tankas, kurio varikliu yra varomas.
  • Maksimalūs 29,4 litro variklio sūkiai – 2900 aps./min. Greičiau gigantiškiems stūmokliams judėti neleidžia sumontuotas ribotuvas.
VIDEO: Jay'us Leno pristato nuosavą „Blastolene Special“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius