-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenvietėms Kauno pakraštyje – pamirštos podukros vaidmuo: plėtra sparti, o infrastruktūra – kiek geresnė nei kaime

Pamiršti Romainiai, kuriuose nelaimė tyko už kampo, – taip jaučiasi dauguma įsikūrusių šiame Kauno pakraštyje. Gyvenvietės plėtra sparti, tačiau investicijos į infrastruktūrą niekaip nespėja paskui. Daug gatvių – vis dar be šaligatvių, apšvietimo, o prie vienintelės mokyklos kaskart nusidriekia spūstys, nes nėra, kur sustoti. Valdžia ruošia projektus, tačiau lėšų jiems sunkiai atrandama.
Liucijanavos gatvė
Gatvė Romainiuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į redakciją kreipėsi Romainių gyventoja Viktorija, paprašiusi į viešumą iškelti pamiršto, anot jos, Kauno mikrorajono – Romainių, problemas. Skaitytoja pasiūlė paklausti Kauno miesto valdžios, kada tos problemos bus pradėtos spręsti, nes iki šiol tik žadama, bet vis atsiranda kitų prioritetų.

„Kodėl dauguma kitų rajonų tvarko jau sutvarkytus šaligatvius, o taip greitai besivystantis rajonas, kaip Romainiai, tų šaligatvių net neturi? Prie moderniausios mokyklos Kaune yra vos 7 vietos automobiliams. Paklauskite valdžios ir dėl valstybinio darželio Romainiuose. Tai opi problema tokiam besivystančiam ir tankiai apgyvendintam rajonui, nes artimiausi – tik Šilainiuose.

Visvaldas Matijošaitis žadėjo valstybinį darželį Vijūkų gatvėje, viešai žadėjo, tačiau kaip nėra, taip nėra. Romainiuose dažniausiai „nauji projektai“ ir lieka kalbomis bei pažadais. Vietos gyventojų nuomone, užstringa popieriuje“, – nuomonę išsakė Viktorija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių gatvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių gatvė

Problemas pastebi ir ministrė

Apie Romainių problemas gruodžio 10 dieną viešai savo feisbuke pasisakė ir naujoji švietimo, mokslo ir sporto ministrė dr. Jurgita Šiugždinienė, anksčiau buvusi Kauno miesto tarybos nare ir siekusi rinkimuose Kauno mero posto. Anot jos, tai, kas vyksta Romainiuose, iš dalies yra stichiškai vykusios miesto plėtros rezultatas: nauji mikrorajonai plėtėsi į visas puses, gyventojai kėlėsi į naujus namus kone laukuose, o praėjus net ir dešimtmečiams, tokiose vietose infrastruktūra vėluoja.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Net Romainiuose, kurie dar 1997 metais prijungti prie Kauno, iki šiol gatvėse nėra šaligatvių, trūksta šviesoforų, gatvėse kyla konfliktai, vaikai patenka į gyvybei pavojingas situacijas.

Romainių gyventojai neslepia, kad pyksta, matantys miesto centre kas dveji metai, o kartais ir dažniau remontuojamas gatves, klojamus naujus ar keičiamus šaligatvius, trinkeles. Internete net juokaujama ir siūloma romainiškiams, nesulaukiantiems šaligatvių, pasivaikščioti plačiausiais šaligatviais nuo šiluminės elektrinės iki Ateities plento abipus Taikos prospekto. Ten, kur vaikštančių nelabai sutiksi“, – savo ilgą įrašą feisbuke pradėjo J.Šiugždinienė.

Romainių gyventojai, pasak jos, kenčia nuolatinius nepatogumus prie pradinės mokyklos, kur vairuotojai važiuoja ne tik kelkraščiu, bet ir prieš eismą. Ties mokykla, ministrės teigimu, labai mažai oficialių parkavimo vietų, – čia gali tilpti tik maždaug septyni automobiliai.

„Gyventojai mano, kad prie perėjos ties Kauno Veršvų gimnazija įrengus reguliuojamą šviesoforą, su laiku esama situacija pagerėtų. Tėvai išleidžia vaikus dešinėje gatvėse pusėje, o mokykla, važiuojant nuo Romainių link miesto, yra kairėje. Vaikai ir tėvai eina per tą perėją, todėl susidaro didelės spūstys. Gyventojai tikisi, kad savivaldybė ištesės pažadą šviesoforinę sankryžą ties Veršvų gimnazija įrengti 2021 metais“, – toliau įraše dėstė J.Šiugždinienė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Atidaryta nauja pradinukų mokykla Kaune
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Atidaryta nauja pradinukų mokykla Kaune

Ji priminė ir kitą problematišką Romainių vietą – rugsėjį per plauką išvengta nelaimės Liucijanavos gatvėje, kai, tikėtina, į autobusą skubėjusi mergaitė suklupo ir nukrito į važiuojamosios dalies pusę. Laimė, mažametė greitai atsistojo, o tuo metu keliu važiavęs automobilis spėjo pristabdyti. Eismas rytais šioje vietoje, pasak ministrės, labai intensyvus.

„Jei rajone veiktų pakankamai mokyklų, darželių, tai sumažintų spūstis ir pagerintų eismo saugumą. Minėta mergaitė, vėlgi, ėjo kelkraščiu, nes šaligatvio nėra.

„Naujųjų Romainių“ bendruomenės nariai ir gyventojai jau ne vienerius metus siunčia raštus į Kauno savivaldybę, prašydami įrengti šaligatvius, bent jau tose vietoje, kur kursuoja miesto viešasis transportas ir vyksta intensyvus eismas. Gal dėl to per pokalbius su gyventojais teko išgirsti daug nepasitenkinimo dėl Romainių prijungimo prie Kauno miesto savivaldybės. Akivaizdu, kad Romainių gyventojai pagrįstai tikisi jų gyvenimo sąlygų pagerinimo, o Kauno miesto savivaldybės taryba neturėtų to ignoruoti“, – nuomonę dėl buvusių kolegų taryboje neveiklumo išreiškė J.Šiugždinienė.

Gyventojai pateikia ir daugiau problemų

Romainių bendruomenės feisbuko grupėje seniai jau verda diskusija dėl valdžios neveiklumo. Vietinių komentarai pasipylė ir po šiuo ministrės įrašu. Vienas komentatorius reziumavo, kad situacija su infrastruktūra Romainiuose yra apgailėtina, kitas teigė, kad „prijungė kaimo infrastruktūrą prie miesto, bet taip ir liko kaimo infrastruktūra“.

Buvo iškelta ir daugiau gyvenvietės problemų. Štai, pasak vieno romainiškio, ant Romainių gatvės pėsčiųjų perėjos ties sankryža su Medekšinės gatve kyla nemažai avaringų situacijų, ypač šaltuoju metų laiku, kai lyja lietus: žmonių nesimato, nes apšvietimo stulpai, pasak komentatoriaus, sustatyti „kažkur kiemuose žmonių ir jų daržus apšviečia“. Išsukus iš Medekšinės gatvės į Romainių gatvę, iškart pasitinka pėsčiųjų perėja, o per stovinčius automobilius ne visus pėsčiuosius gali ir pamatyti.

Kitiems romainiškiams nesuvokiama, kaip pagrindinė mikrorajono Romainių gatvė vis dar tokios būklės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių gatvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių gatvė

Atkreiptas dėmesys ir į Romainių gatvėje esantį tiltelį netoli „Rimi“ parduotuvės. Jis, pasak Romainių gyventojos, irgi labai pavojingas.

„Per jį geriau išvis net neiti, nes arba einant važiuojamąja dalimi partrenks mašina, arba įvirsi į ten esantį kanalą, kadangi ties tilteliu ne tik kad šaligatvio nėra, bet ir aplamai jokio kelkraščio“, – reziumuota komentare.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių gatvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių gatvė

„Mažiausiai šešerius metus daromi projektai, bet realiai gatvė „negražėja““, – tikino komentatorius.

„Lubinų gatvę tvarkys tik tada, kai rekonstruos Romainių gatvę, nes nėra, kur pajungti nuotekų iš Lubinų gatvės“, – tuo, ką girdėjo, pasidalijo dar vienas Romainių gyventojas.

Apie tą pačią gatvę diskusijoje užsiminė ir kitas komentatorius. Anot jo, Lubinų gatvė – „visiška katastrofa: be apšvietimo, šaligatvių, o po smarkaus lietaus, maždaug ties 114 namu, ant kelio susidaro didžiulė bala, kurią gali aplenkti nebent eidamas visiškai vidury kelio, nes kelkraščiai būna paskendę vandenyje“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lubinų gatvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lubinų gatvė

Žmonės kėlė klausimų ir apie tai, ką veikia miesto urbanistai, kad toks chaosas naujai statomuose rajonuose kilęs. Pasigedo jie ir racionalių savivaldybės sprendimų, strateginio požiūrio į Romainius, kompleksinio planavimo, integruojant mikrorajoną į Kauno miestą.

„Vyksta tik taškinis projektavimas, nenumatant, kaip tas projektuojamas taškas įsilies į vietos infrastruktūrą. Taip rajonas ir atrodo, „kaip kreivai susiūtas rūbas“, be svarbių visuomeninių objektų – valstybinio vaikų darželio, mokyklos, skverų, racionalaus ir saugaus gatvių tinklo“, – tikino dar vienas romainiškis.

Kritikos skiria ir, rodos, jau sutvarkytoms mikrorajono vietoms. Štai Bivylių ir Šapokos gatvių sankryža yra per siaura, į ją sunkiai įsuka automobiliai, sunkusis transportas priverstas išvažiuoti į priešpriešinę eismo juostą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bivylių ir Šapokos gatvių sankryža
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bivylių ir Šapokos gatvių sankryža

Piktina žmones ir tai, kad Romainiuose asfaltuotų gatvių itin mažai.

„Planuojam, planuojam, ateina eilė pagaliau ir – „nėra lėšų“. Nukeliam trejiems metams, tada planuojam iš naujo. Vėl ateina eilė ir vėl lėšų nėra, prioritetai kiti, kažkas kito nepabaigta ir taip pasaka be galo“, – tai, kas vyksta, reziumavo gyventojas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Neasfaltuota gatvė Romainiuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Neasfaltuota gatvė Romainiuose

Dar viena romainiškė pastebėjo, kad prie „Montessori“ darželio iš viso nėra jokios perėjos ir tik kelios automobilių statymo vietos.

„Nelaimė tyko už kampo“, – taip situaciją Romainiuose įvardijo gyventojas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainiuose trūksta šaligatvių
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainiuose trūksta šaligatvių

Rengia Romainių gatvės atnaujinimo projektą

Visas išsakytas pastabas 15min žurnalistė paprašė pakomentuoti Kauno miesto savivaldybę. Klausta, kiek pastaruoju metu Romainiuose įgyvendinta projektų, kiek lėšų tam skirta ir kada bus įgyvendinti nauji infrastruktūros sprendimai.

Pasak Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, Eismo saugumo komisijoje neseniai buvo svarstoma dėl pėsčiųjų perėjos įrengimo ties Kauno Veršvų gimnazija. Komisija sprendimui pritarė ir perėja čia bus įrengta.

„Taip pat yra rengiamas Romainių gatvės atnaujinimo projektas, kuriame numatyta įrengti pėsčiųjų takus, lietaus nuotekų tinklus, atnaujinti važiuojamąją gatvės dalį. Įgyvendinus projekto sprendinius, bus padidintas eismo dalyvių saugumas“, – pranešė savivaldybės atstovas.

Jis patikino, kad rajonas tikrai nepamirštas, vyksta žvyruotų gatvių greideriavimo darbai, asfaltuojamos gatvės (Berlainių, Šapokos-Mosėdžio), parengti du dideli projektai gatvių kapitaliniam remontui (Romainių ir Lubinų gatvių).

Prieš keletą metų, pasak A.Pakalniškio, iš pagrindų rekonstruotos iki tol žvyrkeliais buvusios A.Šapokos ir Bivylių gatvės, įrengti nauji šaligatviai, apšvietimas, išlietas naujas asfaltas.

Vijūkuose planuojamas naujas darželis

Kaip 15min teigė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė, Romainiuose veikia Kauno Veršvų gimnazija. Pasak jos, Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 metų plane buvo numatyta, kad esant išorės finansavimo šaltiniams, Romainiuose galėtų būti steigiama Romainių pagrindinė mokykla. Tačiau tokio finansavimo negavus, rasta kita išeitis – visiškai rekonstruotas ir moderniai atnaujintas Kauno Veršvų gimnazijos pastatas Romainių g. 28.

„Čia priešmokyklinėse ugdymo grupėse yra ugdoma 40 vaikų (2 grupės), o 1–4 klasėse mokosi 216 mokinių (9 komplektai). Šiuo metu visos klasės užpildytos pilnai. Tiesa, šiame naujai atrenovuotame mokyklos padalinyje, kaip ir dalyje kitų Kauno mokyklų, dalis norinčių čia mokytis vaikučių netilpo. Tačiau netoliese veikia kitas Veršvų gimnazijos korpusas, kuriame laisvų vietų yra“, – situaciją nubrėžė O.Gucevičienė.

Romainių Vijūkų gatvėje, pasak jos, planuojamos naujojo darželio statybos. Naujame darželyje turėtų tilpti net 14 grupių. Taip pat naujo darželio statybos, savivaldybės atstovės teigimu, jau pradėtos ir Šilainių seniūnijoje, Kuršių gatvėje. Jame planuojama įrengti 12 grupių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Liucijanavos gatvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Liucijanavos gatvė

Kauno miesto savivaldybės duomenimis, šiai dienai Romainiuose gyvena 7 769 žmonės. Šilainių seniūnijoje, pagal seniūnaitijų dydį (gyventojų skaičių), Romainiai yra penktoje vietoje iš septynių.

Iš viso Šilainiuose gyvena 58 370 žmonių, mokyklinio amžiaus vaikų – apie 7 700 (nuo 2001 metų sausio 1 dienos iki 2014 metų sausio 1 dienos). Kiek konkrečiai mokyklinio amžiaus vaikų yra Romainiuose, savivaldybė duomenų neturi, bet, tikėtina, apie tūkstantį.

Kaip anksčiau yra skelbusi Kauno miesto savivaldybė, Romainiai – labiausiai nuo centro nutolusi miesto dalis. Taip pat tai – vienas sparčiausiai augančių Kauno mikrorajonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius