Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į ką atkreipti dėmesį renkantis padangas žiemai?

Artėjantis žiemos sezonas kiekvienam vairuotojui primena vieną labai svarbią pareigą – pakeisti automobilio padangas. Gana dažnai tai būna nemenkas išbandymas – tiek daug rūpesčių tikriausiai nesukelia nė vienas automobilio priežiūros elementas, rašoma pranešime.
Žieminė nauja padanga
Žieminė nauja padanga / V.Pilkausko nuotr.

Pagrindiniai aspektai prieš perkant padangas

Įmonės „Inter Cars Lietuva“ padangų specialistas Olegas Tunevičius teigia, kad kiekvienas vairuotojas tikisi rasti geriausiai savo poreikius atitinkančias padangas. Lietuvos keliais važinėja bene visų galimų kategorijų automobiliai: tiek kompaktiniai, didesnio pravažumo lengvieji (SUV), tiek visureigiai, prabangūs aukštos klasės ir sportiniai automobiliai. Norint išsirinkti tinkamas padangas, reikia žinoti, kuriai kategorijai yra priskiriamas jūsų turimas automobilis.

Lietuvoje ne visi automobiliai važinėja nuvalytomis ir pabarstytomis gatvėmis, todėl būtina atsižvelgti į tai, kokiais keliais važiuojama. Žmonėms, gyvenantiems užmiestyje ir važinėjantiems rečiau valomais keliais, rekomenduojama pasirinkti minkštesnės gumos mišinio ar net dygliuotas padangas, o miestų gyventojams – kietesnės gumos mišinio žiemines arba universaliąsias padangas.

Važiuojantiems daugiau nei „į bažnyčią ir atgal“ vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad minkštos gumos mišinio padangos tarnauja trumpiau nei kietos gumos mišinio padangos, todėl žmonėms, per sezoną nuvažiuojantiems daug kilometrų, verta pasirinkti kietesnės gumos mišinio padangas. Neretai pasitaiko atvejų, kai vairuotojams, važinėjantiems tiek mieste, tiek nevalytais užmiesčio keliais, neaišku, kokias padangas rinktis, todėl, prieš perkant padangas, vertėtų pasitarti su specialistu. Padangų specialistas pagal jūsų įveikiamas kliūtis keliuose ir pasiūlys tinkamiausią variantą. Pasak Olego Tunevičiaus, būna situacijų, kai reikia įvertinti važiavimo sąlygas procentais, pavyzdžiui, jeigu važiuojama 80 proc. mieste, o sunkiai išvažiuojamais keliais – tik 20 proc., bet juose sąlygos itin sudėtingos – rekomenduotinos minkštos gumos mišinio arba dygliuotos padangos.

Jei automobiliu vykstama į užsienį, padangas rekomenduojama rinktis atsižvelgiant į užsienio šalių rekomendacijas. Pavyzdžiui, vykstant į Lenkiją svarbu žinoti, kad ten negalima eksploatuoti dygliuotų padangų, o Skandinavijos šalyse yra vietų, kur privalomos dygliuotos padangos.

Padangos skirstomos į tris grupes: „premium“, vidutinės ir ekonominės klasės. Didžiausias šių klasių skirtumas yra kokybė ir kaina, todėl prieš renkantis padangas reikėtų įsivertinti, kiek lėšų galite skirti naujoms padangoms įsigyti.

Padangų specialistas O. Tunevičius žiemai rekomenduoja rinktis patikimų gamintojų žiemines padangas – jos padės išvengti eismo įvykių ir suteiks komforto važiuojant užpustytais ar apledėjusiais keliais.

Žieminių padangų keitimas

Padangų keitimas – neabejotinai viena svarbiausių automobilio paruošimo žiemai užduočių, todėl svarbu pasirinkti patikimą autoservisą – tokį, kuriame padangas pakeis kokybiškai, o prireikus atliks ir su šia paslauga susijusius papildomus darbus.

Beveik tūkstantį autoservisų Lietuvoje vienijančios paieškos sistemos „Motointegrator.com“ atstovas Mindaugas Šerėjus teigia: „Padangų keitimas apima ne tik padangų permontavimą ir balansavimą. Parinkti automobiliui tinkamas padangas ir kokybiškai jas sumontuoti gali toli gražu ne kiekviename autoservise. Dažnu atveju prireikia ir pakabos remonto, ratų geometrijos reguliavimo darbų arba tokios papildomos paslaugos, kaip padangų pasaugojimas. Geriausia, kai visas šias paslaugas galima gauti iš vienų rankų, – tik taip būsite užtikrinti kokybiškai atliktu darbu, o pasirinkę patikimą autoservisą, būsite tikri kad kelionė bus saugi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius