Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įkalinti savo kieme: taip vidury dienos atrodo Vilniaus Senamiesčio kiemas

Automobiliai sustatomi taip, kad gyventojai negali nei įvažiuoti, nei išvažiuoti. Taip atrodo kiemas Vilniaus centre, į kurį patekti galima iš Islandijos gatvės. Anksčiau gyventojai buvo įsirengę užtvarą, kuris sustabdydavo automobilių srautus prie jų namų. Tačiau užtvarą nuėmė Vilniaus miesto savivaldybė kaip neteisėtai įrengtą. Tad dabar kiemas atrodo taip – be galimybės įvažiuoti ar išvažiuoti.
Automobiliai Islandijos gatvės kieme
Automobiliai Islandijos gatvės kieme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuotrauką iš šio kiemo socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė namo Islandijos gatvėje gyventoja.

Nemokama aikštelė

„Šiandien kieme rekordas! Nemokamai priparkuota 40 automobilių. 40 automobilių darbo dieną Islandijos g. Greit ir be papildomų sąlygų paskaičiavus, tai čia išeitų, tarkim, taip: 40 automobilių raudonoj zonoj stovi visą darbo dieną (8–17 val), apie 9 val. išeina. Parkingo kaina 0,3 euro už 12 min. Ar gali būti, kad išeina apie 540 eurų per 1 darbo dieną? 2700 eurų per 1 darbo savaitę? Na gerai, gi ne visada kiemas rekordiškai užparkuotas. Bet ačiū, ačiū už tiesiog nuimtus nelegalius vartus, nes dabar iš tiesų ir gyventojams, ir miestui geriau. N kartų yra tekę atsidurti to žalio golfo vietoje, kai reikia išvykt iš kiemo. Puikus, greitas, inovatyvus sprendimas“, – piktinosi gyventoja.

Moteris 15min sakė, kad užtvaras buvo išmontuotas jau prieš kelerius metus ir niekas dėl to priekaištų savivaldybei neturėjo. Tačiau gyventojai nepatenkinti, kad jų kiemas tapo nemokama pergrūsta automobilių stovėjimo aikštele.

Po įrašu feisbuke pasipylė tiek to paties namo, tiek kitų Senamiesčio, sostinės centro ar Naujamiesčio gyventojų komentarai. Žmonės sutinka, kad neteisėtai įrengtą užtvarą reikėjo nuimti, tačiau stebisi – kodėl negalima buvo pasiūlyti kokių nors sprendimo būdų. Galbūt apmokestinti stovėjimą jų kieme, ko prašė patys gyventojai.

Įtaria Islandijos g. įstaigas

„Kieme kokius 5 metus stovėjo gyventojų pastatyta automatinė užkarda. Pasirodo – nelegali. Užkarda buvo išmontuota ir dabar visiems daug geriau – ir gyventojams, ir svečiams. Kiemu tiesiog daugiau niekas nebegali naudotis. Būna, kad negali atidaryt laiptinės durų, nes per visą šaligatvį šalia jų palikta audi bulka visai dienai. Na, arba visam savaitgaliui. Koks kieno reikalas. Kai atvažiuoja policija, reikia maldaut ir stovėt šalia, kad išrašytų baudą, nes o kam čia pyktis. Patrauks gi po valandos ar penkių“, – piktinosi kitas namo gyventojas.

Gyventojai įtaria, kad automobilius jų kieme palieka Vilniaus geležinkelio transporto ir verslo paslaugų mokyklos, įsikūrusios Islandijos g. 3, darbuotojai ar moksleiviai, taip pat – kitų Islandijos gatvės įstaigų darbuotojai ar lankytojai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Automobiliai Islandijos gatvės kieme
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Automobiliai Islandijos gatvės kieme

Panašių atvejų yra buvę ir kitur centrinėje Vilniaus miesto dalyje. Todėl tikrai nesunku patikėti, kad Vokiečių gatvės gyventojai patys pasiprašė, jog jų kiemai būtų apmokestinti.

Arba apmokestinti, arba legaliai užtverti

Vilniaus vicemero Gintauto Palucko teigimu, ne kiekvieną kiemą namo gyventojai turi teisę užsitverti: „Užsitverti gali tik tos namų bendrijos, kurios yra aplink savo daugiabutį suformavusios žemės sklypą ir per tą sklypą neveda joks pravažiuojamasis kelias. Kitu atveju užsitvėrimai yra neteisėti, todėl turi būti išardyti.“

Gyventojai turėtų kreiptis su prašymu apmokestinti stovėjimą šioje zonoje. Kita išeitis – legaliai įsirengti užtvarą, – teigė A.Visockas.

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus vedėjas Arūnas Visockas patvirtino: užtvaras nuimtas, nes jis negali riboti patekimo į valstybinę žemę. Pasako jo, yra du būdai, kaip išspręsti gyventojų problemą.

„Gyventojai turėtų kreiptis į eismo organizavimo specialistus su prašymu apmokestinti stovėjimą šioje zonoje, o patys išsipirkti lengvatinius parkavimo bilietus. Kita išeitis – kreiptis į Miesto plėtros departamentą dėl žemės sklypo suformavimo, susitvarkyti žemės nuomos dokumentus ir legaliai įsirengti užtvarą“, – komentare 15min teigė A.Visockas.

Ar gyventojai pasinaudos antruoju būdu, nežinia. Tačiau dėl apmokestinimo jie teigia jau kreipęsi, tik nebuvę išgirsti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Automobiliai Islandijos gatvės kieme
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Automobiliai Islandijos gatvės kieme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius