Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išbandyti automobilį, jei ruošiatės jį įsigyti?

Prieš išsirenkant naują automobilį ir pasirašant pirkimo–pardavimo sutartį, būtina surinkti gausybę informacijos, įvertinti daugybę niuansų ir paskirti pakankamai laiko kelionėms į prekybos taškus. Tačiau vienas pagrindinių dalykų – bandomasis važiavimas, nes jis gali tapti lemiamu veiksniu, priimant atsakingą sprendimą dėl automobilio pirkimo.
Senesnio automobilio prietaisų skydelis (Shutterstock nuotr.)
Senesnio automobilio prietaisų skydelis (Shutterstock nuotr.)

Labai svarbu, kad bandomojo važiavimo laikas būtų išnaudotas prasmingai, o keliaujant į dominančio modelio pardavimo saloną reikėtų nestokoti atkaklumo.

Informaciją rinkite iš įvairių šaltinių

Dabartiniu informacinio amžiaus laikotarpiu surasti žinių apie jus dominančią mašiną tikrai nesunku. Pirmiausia tuo pasirūpina patys gamintojai ir pardavėjai: savo interneto puslapiuose jie nuolat kelia informaciją apie siūlomas transporto priemones.

Apžvalgų galima rasti naujienų portaluose ar automobilių tematiką nagrinėjančiose interneto svetainėse ir žurnaluose, vaizdo įrašų platformose bei socialiniuose tinkluose. Dėl tokios šaltinių gausos reikiamos informacijos paieškos gali atimti nemažai laiko, tačiau konkurso „Lietuvos metų automobilis“ komisijos narys ir naujų automobilių apžvalgininkas Egidijus Babelis teigia, kad tai daryti tikrai verta.

Egidijus Babelis (Asmeninio archyvo nuotr.)
Egidijus Babelis (Asmeninio archyvo nuotr.)

„Skirtingi automobilių žurnalistai bei apžvalgininkai atkreipia dėmesį į skirtingus aspektus. Dėl skirtingų bandymo aplinkybių jų vertinimas kartais nesutampa, todėl galite gauti daug ir įvairios informacijos.

Žinoma, dėl to daugelis dalykų yra subjektyvūs, bet automobilių apžvalgininkai yra sukaupę didelę lyginamąją bazę, kurioje suprantamai ir aiškiai pateikia informaciją. Todėl kuo daugiau apžvalgų pažiūrėsite ar perskaitysite, tuo aiškesnį vaizdą apie konkretų modelį susidarysite, o galbūt atrasite alternatyvų, apie kurias iki tol nė negalvojote“, – pastebi E. Babelis.

Kas pradingo, kas sugrįžo į rinką

Alternatyvų paieškos kai kada iš tikrųjų gali baigtis netikėtais atradimais. Pavyzdžiui, aukštesnės klasės vidutinio dydžio sedanų ar universalų pasirinkimas skurdesnis nei prieš dešimtmetį. Iš rinkos neseniai pasitraukė „Renault Talisman“, Europoje nebeparduodamas „Ford Mondeo“, japoniškas „Honda Accord“ taip pat seniai nebeaptinkamas pardavimo salonuose.

Tačiau kai kurie gamintojai sugrįžta į šią rinką. Vienas naujausių pavyzdžių – prancūzų bendrovė „Citroën“. Lietuvos metų automobiliu išrinktas modelis C5 X, kuris pozicionuojamas tarp aukštesnės klasės automobilių, turėtų patraukti aukšto komforto lygio ieškančių pirkėjų dėmesį. Jis gali būti alternatyva vokiškiems sedanams, taip pat rinkoje įsitvirtinusiems „Škoda Superb“ ar „Toyota Camry“ modeliams.

Ar valanda ne per mažai?

Atvykę į naujų automobilių pardavimo saloną ir paprašę bandomojo važiavimo jus dominančiu keturračiu, dažniausiai gausite pasiūlymą pasivažinėti maždaug valandą. Ar tiek laiko tikrai pakanka, norint įvertinti visas jo savybes?

„Kai kuriais atvejais valanda gali parodyti tam tikrus dalykus. Pavyzdžiui, jei ieškote komforto, „Citroën C5 X“ tikrai jį pademonstruos, o maloniai nustebinti gali ir tai, jog šis automobilis ne tik komfortiškas, bet ir gerai valdomas. Tačiau apskritai valandos gali būti per mažai.

Neseniai teko išbandyti naujausią „Nissan“ elektromobilį „Ariya“. Įsėdus, automobilis atrodo moderniai ir solidžiai, bet vargu ar per valandą būtų galima pastebėti tokį ergonomikos trūkumą kaip elektra valdoma dėtuvė. Ji atsidaro ir užsidaro tik tada, kai elektromobilis įjungtas, todėl jei, pavyzdžiui, ten įsidėjote piniginę ir sugrįžote jos pasiimti, greitai to padaryti nepavyks.

Kitas pavyzdys – labai gerą pirmąjį įspūdį palikęs „Renault Megane E-Tech Electric“. Bet taip yra tol, kol važinėjama mieste. Išvažiavus į užmiesčio kelią, kur greitis didesnis, pradėjo girdėtis kiek erzinantis vėjo triukšmas. Vėlgi, ar per valandą įmanoma tai pastebėti?“ – patirtimi dalijasi E. Babelis.

Tačiau laiką išnaudojant prasmingai, net ir vos valandos bandomasis važiavimas gali būti naudingas ir ganėtinai informatyvus.

„Siūlyčiau važiuoti ne atstovo parinktu keliu, o kasdieniu savo maršrutu. Tokiu atveju galėsite įvertinti automobilį tokiomis sąlygomis, kurios jums yra aktualiausios ir dažniausios. Arba, jei ieškote būtent komforto, pasirinkti tokį kelio ruožą, kur tai iš tikrųjų atsiskleis.

Jei renkatės iš kelių modelių, siūlyčiau visus juos išbandyti vieną dieną. Tarkime, per konkursą „Lietuvos metų automobilis“ džiaugiuosi, jei tarp bandomų modelių būna trumpa pertrauka, nes tada lengviau įvertinti skirtumus, trūkumus bei privalumus. Kitaip sakant, kol emocijos dar karštos, palyginti yra lengviau“, – sako automobilių apžvalgininkas.

Kelių skirtingų tos pačios klasės automobilių palyginimas gali atskleisti visiškai skirtingas jų važiavimo savybes. Pavyzdžiui, „TopGear.com“, „Autoexpress.co.uk“ ar „carbuyer.co.uk“ apžvalgininkai sutartinai pabrėžia, kad komforto ieškantys žmonės turėtų išbandyti ir pajausti jau minėtą „Citroën C5 X“ modelį.

Nepriimkite sprendimo nepasitarę su šeima

Iš gausybės siūlomų automobilių išsirinkite kelis, geriausiai atitinkančius jūsų lūkesčius. Po bandomųjų važiavimų dar labiau susiaurinkite galimų pasirinkimų sąrašą ir derėkitės dėl galimybės mašiną išbandyti ilgesnį laiko tarpą.

„Kai išsirenkate jus labiausiai dominantį modelį, su pardavėjais pasikalbėkite apie galimybę automobilį pasiskolinti ilgesniam tarpsniui. Kaip minėjau, tai leidžia geriau įvertinti ergonomiką, sistemų veikimą, o kiti šeimos nariai taip pat tikriausiai įvertins, kaip tam tikra transporto priemonė atitinka jų poreikius. Kai kurie modeliai gali pateikti malonių staigmenų“, – pataria specialistas.

Atsakingai pasiruošus ir atlikus visavertį bandymą, galima pastebėti savybių, atskleisiančių kitus automobilio privalumus, ir atrasti jūsų poreikius visapusiškai tenkinantį modelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius