Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip milžiniški sunkvežimiai taupo degalus? Galingiausi netgi „užsiaugina ūsus“

Didieji karjerų savivarčiai sudegina labai daug degalų – kitaip ir būti negali. Tačiau yra keletas būdų, kaip kalnakasybos įmonės mažina degalų kaštus. Vienas iš jų – padovanoti sunkvežimiams troleibuso ūsus.
Sunkvežimis „Cat 795F AC“
Sunkvežimis „Cat 795F AC“ / Caterpillar nuotr.

Iš tikrųjų, didelės degalų sąnaudos yra tik dalis problemos. Milžiniški tokių XXL sunkvežimių varikliai reikalauja daug priežiūros. Kaskart, kai sunkvežimis stovi techninio aptarnavimo dirbtuvėse prie kasyklų, jis nedirba, todėl prarandami pinigai.

Kalnakasybos kompanijos savo sunkvežimių degalų sąnaudas ir variklių susidėvėjimą mažina keliais būdais. Visų pirma, techniniai keliai kasyklos ar karjero teritorijoje yra kruopščiai planuojami ir prižiūrimi. Stengiamasi užtikrinti, kad iš kasyklos kylantis sunkvežimis kiltų tik į maždaug 10 proc. įkalnę. Žinoma, kuo kelias tarp pakrovimo ir iškrovimo taškų yra tiesesnis, tuo geriau. Galiausiai, keliai yra nuolat lyginami greideriais bei laistomi vandeniu, kad nedulkėtų.

Šių sunkvežimių vairuotojai taip pat yra gerai apmokyti taupyti degalus. Yra numatytos tam tikros rekomendacijos, kuomet variklį geriau išjungti, o kada – palikti veikiantį. Pavyzdžiui, jei prie ekskavatoriaus susidarė eilė, variklį reikėtų išjungti. Vairuotojai taip pat privalo laikytis numatyto greičio ir kitų sunkvežimio darbo parametrų.

Dar vienas garantuotas būdas sumažinti degalų sąnaudas – hibridinių sunkvežimių prisijungimas prie kontaktinio tinklo. Visai neseniai garsus sunkiosios technikos gamintojas Caterpillar pristatė naują modulinę srovės imtuvų sistemą, paverčiančią įprastus savivarčius troleisunkvežimiais.

Galingiausias pasaulio sunkvežimis – ūsuotas Cat 795F AC

Bet kokiam sunkvežimiui troleibuso ūsų neįsiūlysi. Cat 795F AC sunkvežimis turi 86 litrų V16 dyzelinį variklį, tačiau jis veikia tik kaip galingas generatorius aukštos įtampos elektros sistemai. Kitaip tariant, 795F AC ratus suka elektriniai varikliai, kuriems energiją gamina didžiulė dyzelinė jėgainė. Tokį sunkvežimį galima prijungti prie kontaktinio tinklo ir taip sutaupyti nemažai dyzelino bei laiko.

Cat 795F AC gali pavežti net 337 tonas žaliavų. Pilnai pakrautas kildamas iš kasyklos toks sunkvežimis sudegina labai daug dyzelinio kuro, todėl būtent tuomet gamintojas jį siūlo prijungti prie kontaktinio elektros tinklo. Prisijungimas prie tinklo sumažina Cat 795F AC degalų sąnaudas net 40 litrų kiekvienam kilometrui. Tuo metu, kai sunkvežimis važiuoja naudodamas elektros energiją iš tinklo, degalų sąnaudos ir variklio susidėvėjimas sumažėja 90 proc. Be to, pakėlęs srovės imtuvų pantografą Cat 795F AC gali važiuoti greičiau – pilnai pakrautas savivartis važiuodamas į 10 proc. įkalnę gali išvystyti 28 km/val. greitį.

Caterpillar siūlo srovės imtuvus pridėti jau perkant sunkvežimį arba taip modifikuoti jau dirbančias mašinas. Žinoma, kalnakasybos kompanijos turi įvertinti ir kitus kaštus – juk nemažai kainuoja ir kontaktinės linijos įrengimas. Tiesa, kontaktinė linija naudojama tik sunkvežimiams kylant iš pakrovimo vietos, nes būtent tuomet savivarčiai sudegina daugiausiai dyzelino.

Caterpillar šią sistemą pristatė po dviejų metų bandymų Aitik vario kasykloje šiaurinėje Švedijoje. Čia keturi Cat 795F AC specialiai ruošti sunkvežimiai naudojosi 700 metrų ilgio kontaktine linija. Bandymai parodė, kad elektrą iš tinklo naudojantis 795F trumpam tampa galingiausiu kalnakasybos sunkvežimiu pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius