Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 08 /11:40

Kauniečio skundas: „Ryte prie mano akių parvirto 9 žmonės – ar kas nors valo kelius?“

Į 15min redakciją kreipėsi pasipiktinęs kaunietis Paulius. Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Kauno gatves, šaligatvius, kiemus, laiptus kaustė plikledis. Eidamas į darbą vyras skaičiavo vieną po kito griūvančius praeivius. Ar Kaune valomi keliai? Tuo besirūpinanti UAB „Kauno švara“ jam atsako – per naktį išbarstytos 94 tonos druskos. Dirba dešimt mašinų.
Plikledis
Plikledis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Ar Kaune dar valo ir barsto kelius? Nes šiandien prie mano akių ant šaligatvių nukrito devyni žmonės. Ir tai vyko Savanorių pr. ir Pramonės pr. – judriausiose gatvėse ir ant jų šaligatvių. Jie net nebarstyti... Tragedija, nesikeikiant. Kaip žmonės jautėsi po tokios kelionės į darbus?“, – piktinosi į redakciją ketvirtadienio rytą kreipęsis Paulius.

Kauno klinikų duomenimis, šį rytą, nuo 6 iki 9 val., užregistruoti net 38 pacientai, kurie įvairias traumas patyrė paslydę ir pargriuvę. Vieniems lūžo kojos, kitiems sužalotos galvos.

15min susisiekė su „Kauno švaros“ generaliniu direktoriumi Daliumi Tumynu. Šis paaiškino, jog praėjusią naktį (iš trečiadienio į ketvirtadienį) šlapia druska buvo barstytos 235 Kauno miesto gatvės, įkalnės, tiltai, viadukai, kurių bendras plotas siekia daugiau nei 3,1 mln. kvadratinių metrų.

Barstymo darbai pradėti 1 valandą nakties, baigti 5.30 val. Per naktį iš viso išberta 94 tonos druskos.

„Nuo 6 valandos ryto aštuonios mobilios brigados barsto laiptus ir pėsčiųjų takus. Pagrindinių gatvių šaligatviai nuo ankstaus ryto barstomi mechanizuotu būdu“, – patikino direktorius.

Anot jo, 10 specialių mašinų šią žiemą dažniausiai dirba naktimis. Per naktį išbarstoma vidutiniškai 60–70 tonų druskos. Esant didesnei plikledžio susidarymo tikimybei šis skaičius išauga iki 100–120 tonų per parą.

Visoms seniūnijoms yra išdalinta iš viso 25 tonos smėlio-druskos mišinio, kurį kauniečiai gali pasiimti nemokamai. Visa tai skirta jų namų aplinkos pasibarstymui.

„Naktimis gatves barsto 10 bendrovės „Kauno švara“ automobilių, kurie barsto gatves šlapia druska, gatvių valymo darbams papildomai paruošti dar 4 automobiliai, šaligatvių valymui – 8 traktoriai ir 7 barstymo įrenginiai. Sandėliuose nuolat palaikome apie 1500 tonų druskos atsargų. Laiptų, požeminių perėjų, viešojo transporto stotelių valymui ir barstymui numatytos 9 mobilios brigados“, – teigė D.Tumynas.

Apie gatvių apledėjimą „Kauno švarai“ praneša avarinės dispečerinės budintis kelių darbininkas, važinėjantis miesto gatvėmis ir stebintis padėtį. Taip pat gaunama informacija iš policijos, „Kauno autobusų“ dispečerinių.

Valymo, barstymo automobilių, traktorių judėjimą galima sekti čia.

11.30 val. Skubios pagalbos priėmime traumas patyrusių pacientų ketvirtadienio rytą netrūko. Iki 10 val. buvo užregistruoti 42 pacientai (nuo 9 iki 10 val. buvo atvežti 12 naujų). Didžiausias aktyvumas pastebėtas nuo 7 val. ryto, kuomet žmonės išėjo į darbą.

„Priėmimas sulaukia vyresnio amžiaus pacientų (nuo 40 metų), dažniausiai juos atveža greitosios medicinos pagalbos brigados. Traumos įvairios: rankų, kojų lūžiai, išnirimai, galvos traumos, praskėlimai, siuvimai. Rimčiausia – sąmonės netekęs žmogus, tačiau jam jau suteikta pagalba. Taip pat atvežami žmonės ir iš avarijų, įvykusių galimai dėl slidžios kelio dangos. Sugipsuoti žmonės jau paleidžiami namo“, – teigė Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius