-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelių policija, išbandžiusi „Tesla“, į gatves išleido pirmą nežymėtą elektromobilį

Ne vienas kelių eismo taisyklių pažeidėjas galėtų atmintinai išvardyti nežymėtų kelių policijos automobilių maarkes: BMW, „Audi“, „Renault“, „Škoda“ ir t.t. Nuo šiol policijos pareigūnai patruliuos ir nežymėta „KIA EV6“.
Pristatytas naujas kelių policijos elektromobilis
Pristatytas naujas kelių policijos elektromobilis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Juodos spalvos EV6 išriedėjo į gatves trečiadienį. Šis modelis, beje, buvo išrinktas „Europos metų automobiliu 2023 m.“.

Naujasis „Kia EV6“ – modelis, kurį Pietų Korėjos gamintojas kūrė naudodamas specialiai elektra varomoms transporto priemonėms skirtą E-GMP platformą. Tai leido pagaminti erdvų, išraiškingą ir galimybėmis stebinantį miesto krosoverį, mat dėl naujos platformos automobilio svorio centrą pavyko nuleisti itin žemai, o ratus išstumti į tolimiausius kėbulo kampus ir taip užtikrinti valdymo savybes bei stabilumą kelyje.

Automobilio nuvažiuojamas atstumas vienu įkrovimu mišriu režimu – 484 km, o vidutinės elektros sąnaudos 100 km atstumui pagal nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. taikomą naują pasaulinės darniosios lengvųjų automobilių bandymo procedūros (WLTP – angl. Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) standartą – 18 kWh. Įkrovimas kintamąja srove (AC) – iki 11 kW, nuolatine srove (DC) greitojo įkrovimo stotelėse – iki 239 kW.

15min GAZAS žurnalistai yra išbandę šį elektromobilį. Važiuojant 105 km/val. jis suvartojo apie 18,5 kWh energijos. Važiuojant greičiau, tarkime 130 km/val., sąnaudos viršija 21 kwh.

Nuo 0 iki 100 km/h šis automobilis įsibėgėja per 5,2 sek. Didžiausias automobilio pasiekiamas greitis – 188 km/h, abiejų variklių galia – 239,3 kW, akumuliatoriaus talpa, skirta ilgiems nuotoliams – 77,4 kWh (naudojama – 72,5 kWh).

Elektromobilis varomas keturiais ratais. Jame, kaip ir standartiniame policijos naudojamame nežymėtame automobilyje, įmontuoti LED švyturėliai, speciali garso įranga ir vaizdo registratorius.

Automobilis „Kia EV6 MY22 AWD“ buvo įsigytas viešojo pirkimo būdu. Buvo gauti iš viso 3 pasiūlymai. „Kia“ automobilio kaina buvo mažiausia – 69 890 Eur.

Policija išbandė ir „Tesla“

Praėjusių metų rudenį Lietuvos kelių policijos tarnyba patruliuodama keliuose sėkmingai išbandė elektra varomą automobilį „Tesla Model 3“. Jau tada buvo apsispręsta policijos automobilių parką atnaujinti tvaresnėmis ir aplinkai draugiškesnėmis transporto priemonėmis. Elektra varomiems automobiliams rečiau reikia remonto, šiek tiek paprastesnė jų priežiūra.

Lietuvos policijos automobilių parke jau yra elektrinis automobilis „Hyundai Ioniq Electric“ – juo eismo kontrolę ir kitas policijos funkcijas vykdo Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Liepos mėnesį buvo pasirašyta dar viena pirkimo sutartis – į Kauną 2023 metais atkeliaus „Škoda Enyaq iV 80x 4 × 4“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius