Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 06 19

Kiek šūvių gali atlaikyti haubicų vamzdžiai?

Artilerijos pabūklai yra labai svarbūs ir šiuolaikinėje karyboje. Nepaisant visų dronų, raketų ir kitų ilgo nuotolio ginklų, haubicos tikrai neprarado savo vietos modernių karinių pajėgų arsenaluose. Jos siūlo santykinai ekonomišką ir patikimą būdą pasiekti toli esantį priešą, bet ir joms reikia priežiūros.
Lietuvos Kariuomenės savaeigės haubicos PzH 2000. (LIETUVOS KARIUOMENĖ, Wikimedia (GFDL)
Lietuvos Kariuomenės savaeigės haubicos PzH 2000. (LIETUVOS KARIUOMENĖ, Wikimedia (GFDL)

Haubica – tai artilerijos pabūklas tokių ginklų klasifikacijoje įsitaisęs tarp patrankų ir minosvaidžių. Egzistuoja daugybė skirtingų haubicų – kai kurios yra tempiamos, kitos -savaeigės. Savaime aišku, savaeigiams ginklams reikia daug daugiau priežiūros, nes jie turi variklius, transmisijas, važiuokles ir kitus mechanizmus. Tačiau šiame straipsnyje kalbėsime kita tema – kas kiek laiko reikia keisti haubicos vamzdį?

Kodėl haubicų vamzdžius reikia keisti?

Paprastas atsakymas – jie susidėvi. Staigūs slėgio šuoliai, išspjaunantys sviedinį pirmyn, trintis, karštis – visa tai dėvi vamzdžius ir kitas pabūklo dalis. Britiška tempiama 155 mm haubica M777, naudojama nuo 2005 metų, per minutę gali paleisti 2-4 šūvius (priklausomai nuo to, kaip greitai sukasi 7-8 žmonių įgula, kiek trajektorijos pakeitimų reikia ir t. t.).

Tuo tarpu savaeigė vokiška Panzerhaubitze 2000, kokių turi ir Lietuva, per minutę gali paleisti net 10 šūvių, nes turi automatinę užtaisymo sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius