Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Rusijoje gaminama alyva „žudo“ modernių „Audi“, BMW, „Mercedes“ variklius?

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje smarkiai smogė visos Europos automobilių rinkai – nutrūko svarbios logistikos grandinės. Tačiau pačiai Rusijai ir jos vairuotojams apskritai teko grįžti į „akmens amžių“. Rusijos gyventojai dėl detalių trūkumo ir netinkamos techninės priežiūros bando atskratyti prabangių automobilių, kol jie neprarado geros techninės būklės. Ypač kenčia varikliai.
Variklio alyva
Variklio alyva / 123RF.com nuotr.

Tiksinti bomba. Taip galima pavadinti šią problemą. Nes, važinėjantys tolimesnius atstumus vairuotojai, per pusmetį (tiek vyksta karas ir galioja sankcijos) jau nuvažiavo po 10-20 tūkst. km. Taigi metas keisti variklio alyvą?

Pirma problema, kad variklio alyva pabrango kelis kartus. Antra, kad ji yra masiškai klastojama. Kaip tai daroma, skaitykite čia.

Portalas „Avtovzgliad“ prisimena, kad, pavasario pradžioje iš rinkos dingus vakarietiškai variklių alyvai, šalies valdžia ramino: juk turime naftos, patys pasigaminsime alyvos – bus geresnė už importinę.

Sparčiai kylant alyvos kainoms, Rusijos vairuotojai nuoširdžiai tikėjo – jau tuoj turėsime rusišką „Shell“ ar „Valvoline“ vietoje „Gazpromneft“ ar „Lukoil“. Tačiau, kaip netrukus paaiškėjo, net ir senieji Rusijos gamintojų tepalai nebuvo tokie jau 100 proc. rusiški. Nes visi sintetinės alyvos priedai, kurie ir sukuria jos kokybinius parametrus, būdavo importuojami.

Taigi Rusijos vairuotojai liko prie suskilusios geldos. Nes aukščiau minėti Rusijos lubrikantų gamintojai tesugeba pagaminti alyvą, tinkamą VAZ (Žiguli) ar UAZ varikliams, kurie ir taip ilgai neatlaiko ir kuriems nekeliami galios ar kokybės reikalavimai.

Todėl portalas daro išvadą: rusiška alyva pamažu žudo vakarietiškų turbininių automobilių variklius ir turbinas.

Taip nutiko todėl, kad Rusija neinvestavo į technologijas. Daug paprasčiau būdavo pasigaminti bazinę alyvą ir, į ją pridėjus vakarietiškų priedų, užklijuoti „Made in Russia“ lipduką. Ir dabar, pažymi portalas, alyvos pardavėjai pateikia rusiškus sertifikatus, kad alyva tinka ir BMW, ir „Mercedes“. Na, kad vairuotojams būtų ramiau ant širdies.

Tačiau pats „Avtovzgliad“, kad būtų dar ramiau, siūlo alyvą keisti gerokai dažniau. „Lubrizol“, „Infineum“, „Oronite“, „Afton“ alyvos priedų gamintojai užima daugiau nei 90 proc. pasaulio rinkos. Šios įmonės neteikia produkcijos Rusijai dėl pradėto karo Ukrainoje. Tai iš kur Rusijos gamintojai gauna ingridientų „aukštos kokybės“ alyvai?

„Seniems, neekologiškiems varikliams dar galima rasti tinkamų alyvų, gaminamų Rusijoje. Bet moderniems, aukšto suspaudimo laipsnio varikliams ateina sunkūs laikai“, – rašo portalas. Ekspertų teigimu, turbininiai varikliai gali atlaikyti tik kelis tokius rusiškos alyvos seansus. Todėl pataria vairuotojams, norintiems išsaugoti galingus automobilius, trūks plyš ieškoti galimybės nusipirkti vakarietiškų gaminių. Bet čia jau prasideda „Rusiška ruletė“: ar pavyks gauti originalą, ar į užsienietišką bakelį perpiltą rusišką alyvą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius