Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Koronavirusas automobiliuose: kur slepiasi kenkėjai ir kaip juos naikinti?

Bakterijomis aptekusį automobilį išduoda kvapas, o ant liečiamų paviršių likę virusai yra bekvapiai. Todėl labai svarbu laiku ir kvalifikuotai išvalyti automobilio saloną. Ir ne tik nuo dulkių.
Automobilio ventiliacijos priežiūra
Automobilio ventiliacijos priežiūra / 123RF.com nuotr.

„Švaros brolių“ automobilių švaros centrų tinklo vadovas Algirdas Plečkaitis paaiškino, kaip pavasarį išvalyti automobilį jam nepakenkiant. Ir, svarbiausia, kaip atlikti pirminę dezinfekciją.

– Kuo galima dezinfekuoti automobilį pačiam: rankų ar paviršių skysčiu, o gal tinka servetėlės iš degalinės?

– Kad dezinfekcija būtų efektyvi, valymo priemonėse turi būti nemenkas alkoholio koncentracijos kiekis. Tai sukelia ir tam tikrų pavojų, nes alkoholis garuodamas gali sugadinti paviršius, kurie tam nepritaikyti.

Tad saugiausia pirkti jau paruoštas dezinfekcines servetėles. Tačiau, jomis pasinaudojus, derėtų nepamiršti nuvalyti dezinfekcinės priemonės likučių su šluoste. Faktas, kad po dezinfekavimo ant paviršių gali likti pabaltavimų, kuriems nesunkiai pašalinti tinka visos kosmetinės priemonės, skirtos paviršių atnaujinimui, plastikų impregnavimui.

„Švaros brolių“ švaros centruose naudojame profesionalius dezinfekavimui skirtus skysčius, kuriems nustatyti specialūs terminai, kiek laiko jie turi būti ant paviršiaus prieš sausai nušluostant. Tie skysčiai specialiai skirti automobiliams, tad nepalieka jokios žalos jų plastikams ar kitoms detalėms. Plastikines dalis mes dar papildomai atgaiviname ir impregnuojame.

Algirdas Plečkaitis
Algirdas Plečkaitis

– Nuo ko pradėti, kokiems paviršiams skirti daugiausia dėmesio?

– Pirmiausia reikia pradėti nuo paviršių, prie kurių daugiausia liečiamasi. Automobilio raktelis yra vienas labiausiai liečiamų daiktų dar prieš patenkant į transporto priemonę. Tada durelių rankenėlės – tiek išorės, tiek vidaus. Tuomet langų valdymo mygtukai, posūkių ir valytuvų valdymo svirtelės, pavarų perjungimo svirtis. Viskas, ką mes dažniausiai liečiame ir viskas, kas yra priešais mūsų veidą.

Aišku, užkratas gali būti išnešiojamas po visą saloną, bet svarbiausia valyti šiuos paviršius. Mes netgi rekomenduojame šiuo metu, net jeigu nedarote viso salono dezinfekcijos, kuo dažniau dezinfekuojančiomis servetėlėmis bent jau išsivalyti dažniausiai liečiamas vietas.

– Tai daryti būtina lauke ar galima ir patalpoje?

– Didelio skirtumo, kur atlikti automobilio dezinfekciją, nėra. Vienintelis patarimas – vengti valyti įkaitusį automobilį, nes, pakilus temperatūrai, dezinfekcinė medžiaga gali neišbūti pakankamo laiko ant paviršiaus. Taip pat atsiranda didesnė rizika tuos paviršius apgadinti – per greitai išgaravus alkoholiui dezinfekcinė medžiaga gali sukurti pigmentines dėmes. Tad geriausios sąlygos – atvėsintas salonas ir pavėsis.

– Ar galima, prisimenant senus laikus, automobilį dezinfekuoti, tarkime, kvarco spinduliais?

– Dezinfekavimo priemonių yra įvairių: ir kvarco spinduliai, ir ozonavimas, ir specialios cheminės priemonės. Jų naudojimas priklauso nuo to, ką mes norime dezinfekuoti. Pavyzdžiui, norint gerai išdezinfekuoti automobilio saloną, nepakanka vien nuvalyti paviršius. Kažkiek užkrato mes išleidžiame ir į orą, kuris cirkuliuoja per automobilį ir gali padengti ortakius bei fiziškai neprieinamas vietas. Tad nereikėtų apsiriboti tik viena dezinfekcijos funkcija.

Reikėtų išskirti paviršių dezinfekciją ir visų neprieinamų detalių dezinfekciją, kurioms reikia rinktis tinkamas priemones.

Paviršiams: šluostės, servetėlės, profesionalūs skysčiai. Neprieinamoms erdvėms ir orui galime rinktis tiek kvarco lempas, tiek ozonavimą, tiek chemines priemones. Tik svarbu dezinfekuojant neprieinamas vietas sukurti automobilyje oro cirkuliaciją. Nes, jeigu tai darytume nejudant orui, tai ir dezinfekuosis tik tam tikras plotas.

Vienas iš paprasčiausių metodų – užvesti automobilio variklį ir įjungti visu galingumu salono vėdinimo sistemą. Nustatyti žemą temperatūrą ir vidinę oro cirkuliaciją, kad jis nebūtų imamas iš išorės. Taip maksimaliai paskleisime dezinfekavimo priemonę po visą automobilį.

– Ar vien tik išsiurbimas ir dulkių nuvalymas pagerins situaciją?

– Nebent psichologiškai. Švariame automobilyje jausimės geriau. Norint dezinfekuoti automobilį, reikia tinkamų priemonių. Jomis mes „Švaros brolių“ švaros centruose stengiamės pakeisti tiek viruso, tiek bakterijos baltymo struktūrą, kad jis taptų neveiksniu. Arba, kitaip tariant, jį tiesiog nužudyti. Norint tai padaryti, būtinas cheminis poveikis.

– Kaip pagal kvapą nustatyti, kad automobilyje kaupiasi bakterijos arba virusai?

– Bakterijų susikaupimą galima nustatyti. Dažniausiai jos kaupiasi drėgmėje, pavyzdžiui, prie kondicionieriaus. Kai tų bakterijų susidaro didelis kiekis, tuomet atsiranda šiek tiek pūvančių organinių elementų kvapas, kurį pajuntame įjungę klimato kontrolę.

Tačiau, kalbant apie virusus, jų tikrai niekaip negalime užuosti. Todėl ir rekomenduojame imtis prevencijos.

– Kuo profesionalų dezinfekcija skiriasi nuo „pasidaryk pats“?

– Valymo priemonės klasifikuojamos į dvi rūšis: skirtos buitiniam vartotojui ir profesionalui, turinčiam specifinių žinių. Buitinės priemonės pasižymi mažesnėmis veikliųjų medžiagų koncentracijomis ir veikia lėčiau, o profesionalios – efektyvesnės, tačiau reikalauja kompetencijų, žinių, kaip su jomis elgtis.

Taip pat dirbant su kai kuriomis profesionaliomis valymo priemonėmis gali prireikti specialių priemonių: respiratorių, apsauginių akinių. Gali prireikti gerai išvėdinti saloną ir pan.

Be to, profesionalūs švaros centrų darbuotojai mokomi, kaip tas priemones naudoti, kad būtų pasiekiamas šimtu procentų efektyvus rezultatas per greitą laiką ir be poveikio automobilio detalėms ar vairuotojo savijautai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius