Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kustom“: kaip atsirado tie pilvais žemę beveik liečiantys automobiliai?

Ne ką mažiau populiarus automobilių pertvarkymo stilius yra „Kustom“. Taip, su „K“, ne su „C“ raide. Vėliau paaiškinsime kodėl. Net ir dabar vykstančiuose automobilių entuziastų renginiuose gali pasitaikyti proga išvysti šiuos automobilius, kurie pilvais beveik liečia žemę. Tad kol galimybė šiuo metu realybėje išvysti šiuos automobilius yra kiek mažesnė nei įprastai, kviečiame pamatyti, kaip atrodo šie automobiliai bei kas juose pakeičiama.
„Kustom“ stiliaus automobilis
„Kustom“ stiliaus automobilis / D. Miller /CC BY, Wikipedia nuotr.

Taigi pradžioje – apie stiliaus kilmę ir tą „K“ raidę pavadinime. „K“ raidės atsiradimas siejamas su garsiu JAV automobilių perdarinėtoju George'u Barris'u.

Jo pėdomis sekė ne vienas žmogus, kuris propagavo automobilių „tiuningą“. Kadangi pasekėjų buvo nemažai, tuomet buvo įkurtas klubas, pavadinimu „Kustoms Car Club“. Tuomet pirmą kartą buvo panaudotas šis terminas, kuris prigijo ir išliko iki šių laikų.

Koks tai stilius?

„Kustom“ stiliui priskiriami modifikuoti 1930-1960 m. automobiliai. Dažniausiai modifikacijoms buvo naudojami dviejų durų kupė modeliai, jie buvo pažeminami - tai bene labiausiai išskirtinis šio stiliaus bruožas. Dažnai būdavo nupjaunama stogo linija, daugiau – gale, kad sukurtų „kuprotą“ įvaizdį.

Taip pat pašalinamos tam tikros šoninės apdailos detalės, kad automobilis atrodytų ilgesnis, žemesnis bei lygesnis. Nevengiama pasiskolinti apdailos dalių ir iš kitų automobilių, kad transporto priemonės atrodytų neįprastai ir pritrauktų kiekvieno akį.

Vietoje įprastų durų rankenų būdavo įmontuojami elektriniai kabeliai. Iškyla klausimas, kaip tuomet atsidaryti duris? Jas atidarantys mygtukai būdavo paslepiami įvairiausiose nematomose vietose. Keisti galima būdavo ir bagažinės dangtį bei kitas automobilio dalis – viskas tam, kad automobilio išorė būtų kuo dailesnė.

Vienas iš taip pat labiausiai atpažįstamų bruožų ir tikras „Kustom“ automobilio savininko prestižo ženklas – padangos baltais šonais. Jų turėjimas buvo tarsi nerašyta taisykle tarp „Kustom“ gerbėjų. O tokias padangas galima pamatyti ir ant šiuolaikinių automobilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius