Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje parduodamas 3 kartos „Volkswagen Golf“ kabrioletas, greitesnis už „Lamborghini“

Kas yra greitas automobilis? Ar taip vadinamas modelis, kuris iki 100 km/h pagreitėja per 7 sekundes? O gal greičiau? 100 km/h per 5 sekundes pasiekia tikrai greiti automobiliai, o dažniausiai tokią dinamiką turintys modeliai jau iš gamyklų išrieda su keliais šimtais arklio galių.
3-osios kartos „Volkswagen Golf“, greitesnis už „Lamborghini Murcielago“
3-osios kartos „Volkswagen Golf“, greitesnis už „Lamborghini Murcielago“ / Autoplius.lt nuotr.

Transporto skelbimų portale Autoplius.lt parduodama apie pusantro tūkstančio lengvųjų automobilių su daugiau nei 300 AG generuojančiais varikliais. Tačiau galingas variklis dar nereiškia, kad transporto priemonė bus labai greita. Kai kurie modeliai, nors ir turi labai raumeningus variklius, tačiau iš tiesų yra nevikrūs dyzeliniai banginiai. Juk kelių tonų masėje 300 ar 350 AG tiesiog ištirpsta.

Tačiau Lietuvoje parduodamas iš pirmo žvilgsnio lyg niekuo iš minios neišsiskiriantis trečios kartos „Volkswagen Golf“ kabrioletas yra tikrų tikriausias vilkas ėriuko kailyje. Apie 4000 eurų kainuojantis 25 metų senumo „Golf“ savo išvaizda nė nesufleruoja, kad po variklio gaubtu tūno kone pusė tūkstančio arklių. Tik pro priekines groteles kyšantis platus tarpinis oro aušintuvas truputį išduoda galimą skriaudėjo charakterį.

Automobilių entuziastas iš Utenos šiame kėbule įtaisė iš pagrindų modifikuotą 2 litrų variklį su turbokompresoriumi, kuris oru galėtų laisvai aprūpinti sunkių krovinių gabenimui skirtą amerikietišką pikapą. „Holset HX35“ turbokompresorius iš tiesų buvo montuojamas į 5,9 litro 6 cilindrų dyzelinius „Cummins“ variklius, kurie judino kelias tonas sveriančius pikapus.

Negana to, šiame „Golf“ panaudota turbina buvo modifikuota – pritaikyta dar didesniam našumui. Nestandartinės variklio dalys – švaistikliai, indėklai – parinkti su tikslu, kad agregatas išlaikytų patikimumą. Visgi iš vieno litro išspausti apie 250 AG – įspūdingas rezultatas, reiškiantis apie akivaizdžiai sutrumpėjusį motoro ilgaamžiškumą.

Milžinišką oro kiekį gaunantis variklis turi būti aprūpintas ir atitinkamu kiekiu degalų. Dėl to šiam projektui entuziastai parinko itin našius degalų purkštukus, kurie didele srove „pila“ ne benziną, o bioetanolį. „Riebesni“ degalai suteikia galimybę pūsti daugiau oro. 500 AG į priekinius varančiuosius mažo kabrioleto ratus paskirsto „Samsonas Motorsport“ riboto praslydimo reduktorius, o gerą galios perdavimą užtikrina didelėms apkrovoms pritaikyta nestandartinė sankaba.

Koks greitas gali būti toks automobilis? Pardavėjas tvirtina, kad 100 km/h iš vietos šis „Golf“ pasiekia maždaug per 4 sekundes – akivaizdu, kad gerą sekundę būtų galima nukirpti pagalbą pasitelkus nebent dar kelis varančiuosius ratus. Tačiau pats uteniškis tvirtina, sėkmingai dalyvavęs „Drag“ varžybose, kur savo klasėje iškovojo pirmąją vietą.

Ketvirtį mylios arba 402 metrų atstumą iš vietos šis vos 4 tūkst. eurų vertės „Volkswagen Golf“ įveikia maždaug per 12,5 sekundės. Ar tai – geras rezultatas? Suprasti padės paprastas atskaitos taškas – itališkas superautomobilis „Lamborghini Murcielago“. Jis su 580 AG bei 650 Nm V12 varikliu šią distanciją įveikia per 12 sekundžių, tačiau įdomi detalė, kad ties finišu „Lamborghini“ rieda maždaug 200 km/h greičiu, o štai šis Lietuvos auksarankių sukurtas kabrioletas – 210 km/h. Savo pagreičiu „Golf“ nuo 100 iki 200 km/h lengvai nubaustų dešimtis kartų brangesnius automobilius.

Pardavėjas juokauja, kad jeigu ne labai piktos traukos lenktynėms skirtos padangos, tai priekinius varančiuosius ratus pusė tūkstančio arklio galių „nusuktų“ praktiškai prie bet kokio greičio. Šis Lietuvoje parduodamas trečios kartos „Volkswagen Golf“ yra pats galingiausias Lietuvoje parduodamas automobilis 5000 eurų kainos intervale. Ir sukurti dar greitesnį automobilį už mažesnę kainą yra neįmanoma misija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius