Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Neeilinis reidas Vilniuje: vakariniame aplinkkelyje pareigūnai ieškojo švarių vairuotojų

Ketvirtadienį Vilniaus kelių policijos pareigūnai surengė neeilinį reidą. Miesto vakariniame aplinkkelyje pareigūnai ne tik tikrino, ar vairuotojai neviršijo leistino greičio, automobilius apavė žieminėmis padangomis bei turi galiojančius automobilio civilinės atsakomybės draudimą ir techninės apžiūros pažymėjimą, bet ir po įprastų patikrinimo procedūrų pavyzdingiems vairuotojams negailėjo dovanų.
Kelių policijos dieninis reidas Vilniaus vakariniame aplinkkelyje
Kelių policijos dieninis reidas Vilniaus vakariniame aplinkkelyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Jau trečią kartą organizuojamas reidas ir vairuotojų skatinimo iniciatyva „Švarus vairuotojas“ ketvirtadienio ryte vilniečius pasitiko vakariniame aplinkkelyje. Nors būrys pareigūnų retam vairuotojui kėlė šypseną, ne vienas džiaugėsi apdovanojimu už pavyzdingą elgesį kelyje.

Daugiau nei 300 pavyzdžių

Pareigūnai aiškino, kad policijos tikslas yra ne bausti, o kaip tik atkreipti vairuotojų dėmesį į eismo saugumo svarbą, o pavyzdingiausius ir paskatinti. Anot pareigūnų, „Švariais vairuotojais“ yra laikomi tie, kurie nepažeidžia kelių eismo taisyklių reikalavimų ir savo pavyzdžiu auklėja kitus eismo dalyvius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kelių policijos dieninis reidas Vilniaus vakariniame aplinkkelyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kelių policijos dieninis reidas Vilniaus vakariniame aplinkkelyje

„Šią iniciatyvą vykdome nuo rugsėjo ir vien tik šių akcijų metu nustatėme apie 300 pavyzdingų vairuotojų. Žinoma, yra pasitaikę ir kuriozų, kai vairuotojai kelių eismo taisykles pirmą kartą pažeidė būtent šios akcijos metu. Tačiau buvo ir itin pavyzdingų atvejų. Vienas tokių – daugiau nei 40 metų vairavimo patirtį turintis garbaus amžiaus vyras, per gyvenimą neturėjęs nė vieno pažeidimo“, – pasakojo Kelių policijos atstovė Marija Kazanovič.

Atstovė aiškino, kad kiekvieną kartą pareigūnai klausia, ar vairuotojai sutinka dalyvauti akcijoje, tačiau iki šiol dar nė vienas jų neatsisakė.

„Tai tik parodo, kad žmonių sąmoningumas, kultūra ir dėmesys saugiam eismui auga. Tiek vairuotojų, tiek kitų eismo dalyvių bendruomenė tampa ir drausmingesnė, ir sąmoningesnė“, – įžvalgomis dalinosi pareigūnė.

Policijos atstovė teigė, kad ir ateityje planuojamos panašios akcijos, o artimiausia numatyta jau gruodžio mėnesį. Mat kiekvienos akcijos metu dėmesys skiriamas vis kitoms kelių eismo taisyklių sritims.

„Manome, kad būtina kalbėti ir apie eismo tvarką, manevravimą, įspėjamųjų signalų naudojimą bei apie kitų eismo dalyvių – pėsčiųjų ir dviratininkų – dalyvavimą viešajame eisme“, – kalbėjo akciją vykdantys pareigūnai.

Nepavyksta išvengti ir pažeidimų

Tikrinimo tvarka gan įprasta, tačiau jei nepažeidėte kelių eismo taisyklių ir tokių pažeidimų nebuvo užfiksuota per praėjusius metus, galite iš pareigūnų sulaukti ir akcijos rėmėjų dovanų.

Visgi, nepavyksta išvengti ir pažeidimų. Dažniausiai būna užfiksuoti nedideli greičio viršijimai, techniškai netvarkingų ir privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu neapdraustų transporto priemonių eksploatavimas. Taip pat dar vienas dažnas pažeidimas – mobiliųjų telefonų naudojimas vairuojant.

Šį kartą jau anksti ryte vykdydami patikrinimą pareigūnai užfiksavo keturis neblaivius vairuotojus. Dviem vairuotojams buvo nustatytas kiek didesnis nei 0.5 promilės girtumas, kiti du neviršijo leistinos normos. Vakariniame aplinkkelyje daugiau buvo užfiksuota greičio viršijimo atvejų. 90 km/val. leistino greičio ruožu ne vienas vairuotojas spaudė ir kiek daugiau nei 120 km/val.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kelių policijos dieninis reidas Vilniaus vakariniame aplinkkelyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kelių policijos dieninis reidas Vilniaus vakariniame aplinkkelyje

Tiesa, daugiau nei 2 metus vairavimo patirtį turintiems vairuotojams viršijusiems leistiną greitį daugiau nei 30 km/val., numatyta piniginė bauda nuo 60 eurų, jei anksčiau nebuvo užfiksuota pažeidimų, iki 120 eurų. Dviejų metų vairavimo patirties neturintiems vairuotojams už tokį greičio viršijimą gali grėsti ir teisės vairuoti praradimas.

Vis dėlto pareigūnai džiaugėsi, jog pavyzdingų eismo dalyvių yra kur kas daugiau. „Švariems vairuotojams“ policininkai dovanojo ne tik galimybę nemokamai nusiplauti automobilį, bet ir padangų protektoriaus gylio matuoklį. Mat taip, anot M.Kazanovič, vairuotojai pasikeitę padangas galės ne tik žinoti, kad važinėja žieminėmis padangomis, bet ir įsitikinti, kad jos atitinka keliamus reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius