Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 19

Negražus, bet įdomus: „Volvo Elbil“ – keturvietis elektromobilis iš praeities

Elektromobiliai neabejotinai yra ateities ir, daug kam, dabarties transportas. Ličio jonų baterijos svariai prisidėjo prie elektromobilių tapimo praktiškais, tačiau gamintojai elektriniais automobiliais domėjosi ir anksčiau. Štai 1976-ųjų "Volvo Elbil" konceptas buvo gana įdomi miesto elektromobilio vizija.
Elektromobilio Volvo Elbil prototipas
Elektromobilio Volvo Elbil prototipas / Gamintojo nuotr.

Tai, kad elektromobiliai nėra šių laikų išradimas, jūsų neturėtų stebinti. „Volkswagen“ savo pirmąjį elektromobilį bandė dar 1972 metais, o 1919-ųjų „Slaby-Beringer“ yra elektromobilis, kurį galima rasti „Audi“ priešistorėje. Net ir elektriniai sunkvežimiai egzistavo jau 20 amžiaus pradžioje.

1976-ieji buvo laikas, kai naftos krizė dar nebuvo pamiršta, o sociologai kalbėjo apie urbanizaciją – žmonės visame pasaulyje vis sparčiau kraustėsi į miestus. Automobilių gamintojai vystė naujus mažus automobilius ir daug kas klausė – gal laikas elektromobiliams?

„Volvo“ buvo vienas iš automobilių gamintojų, nusprendęs pabandyti atsakyti į tą klausimą. 1976 metais pristatytas „Volvo Elbil“ (Elbil švediškai – elektromobilis) – koncepcinis miesto automobilis. „Volvo“, akivaizdu, visiškai neskyrė dėmesio šios mašinos dizainui. Tai – maža kampuota dėžė su labai trumpa nosimi ir bamperiu, kuris supa visą automobilį, įskaitant abi dureles. Gražiu eksperimentinio „Elbil“ nevadino niekas, bet jis tikrai įdomus.

Visų pirma, nors „Elbil“ ilgis yra vos 2,3 m, jo salone telpa 4 vidutinio sudėjimo žmonės (gale sodinami turintys trumpiausias kojas). Ir tai yra įspūdinga, nes net pirmos kartos „Smart Fortwo“ yra daugiau nei 2,5 metrų ilgio, bet yra dvivietis. Aišku, visi „Elbil“ keleiviai turėjo ir po saugos diržą, kas tais laikais nebuvo standartas. „Elbil“ talpumas yra susijęs su ypatingai plonu kėbulu, bagažinės atsisakymu (už galinės sėdynės telpa nebent tik mažas lagaminėlis) ir kuklia salono apdaila. Be to, Volvo Elbil yra gana aukštas, o ir kompaktiška elektrinė jėgainė padeda taupyti vietą salone. Tiesa, „Elbil“ vis tiek sveria apie toną, nes naudoja sunkias baterijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius