Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuo lapkričio 1 d. – nauji kelių eismo taisyklių reikalavimai: kokiu greičiu galima važiuoti?

Teisingas atsakymas į klausimą apie greitį – galima važiuoti saugiu, įvertinus hidrometeorologines sąlygas. O KET nustato tik maksimalų leistiną greitį, kuris nuo lapkričio 1 d. keičiasi greitkeliuose ir automagistralėse.
Policijos priemonė Kaune
Policijos priemonė Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo lapkričio 1 d. leistinas greitis automagistralėse ir greitkeliuose mažėja. Lengvaisiais, krovininiais automobiliais, kurių didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3,5 tonos, motociklais ir triračiais juose leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 110 km/val. greičiu.

Tik nuo balandžio 1 d. iki spalio 31 d. automagistralėse bus leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 130 km/val., o greitkeliuose ne didesniu kaip 120 km/val. greičiu.

Keliuose su asfalto ar betono danga apskritus metus leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 90 km/val. greičiu, kituose keliuose – ne didesniu kaip 70 km/val. greičiu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Motociklas žiemą: ar tikrai jį reikia uždaryti į garažą?

Tačiau neturintiems 2 metų vairavimo patirties automobilių vairuotojams greičio riba kita. Pagal naujus Kelių eismo taisyklių reikalavimus jie nuo lapkričio 1 dienos bet kuriuo sezonu automagistralėse gali važiuoti iki 100 km/val. greičiu, greitkeliuose – 90 km/val., keliuose su asfalto ar betono danga – 80 km/val., o vieškeliuose – maksimaliu 70 km/val. greičiu (jei ženklai nenurodo kitaip).

Reikalavimai padangoms

Nuo lapkričio 1 d. Lietuvoje automobilių vairuotojams leidžiama naudoti žiemines padangas su dygliais. O iki lapkričio 10 d. būtina vasarines padangas pakeisti žieminėmis arba universaliomis.

Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Policija paaiškino, ar lapkritį galima važinėti motociklais ir mopedais

Taigi lapkričio mėnesį važinėti vasarinėmis padangomis dar galima. Tačiau egzistuoja ir sveiko proto, logikos kriterijus. Ši KET nuostata leidžia motociklų ir mopedų vairuotojams patiems apsispręsti, kada verta pakeisti vasarines padangas į žiemines, o kada ne.

Be jokios abejonės, motociklo ar mopedo vairuotojas privalo įvertinti meteorologines sąlygas ir turėti omeny, kad vasarinės padangos yra efektyvios tuomet, kai oro temperatūra – aukštesnė nei 7 laipsniai šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius