Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oro užterštumas ne toks blogas kaip manyta anksčiau

Kai kurie mokslininkai dievagojasi, kad oro užterštumas gali duoti ir naudos. Nedidelė anglies monoksido dozė padeda nugalėti stresą.
Transporto kamštis
Transporto kamštis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anglies monoksidas (CO) – tai vienas pavojingiausių žmogui junginių – jis negrįžtamai pažeidžia nervų sistemą, o didesnis jo kiekis lengvai gali žmogų net nužudyti. Tačiau naujausi tyrimų duomenys parodė, kad nedidelis anglies monoksido kiekis gali padėti kovoje su stresu. Telavivo universiteto profesorius Itzhak‘as Schnell‘is teigia, kad nedidelės šio junginio dozės žmogui, stovinčiam transporto kamštyje padeda kovoti su stresu ir net jį ramina.

Tyrime dalyvavo 36 visiškai sveiki savanoriai nuo 20 iki 40 metų amžiaus. Jie dvi dienas praleido labiausiai apkrauto Izraelio miesto Telavivo gatvėse. Jiems reikėjo keliauti įvairiomis transportu užkištomis gatvėmis, vaikščioti po prekybos centrus, keliauti visuomeniniu transportu ir pėsčiomis.
Mokslininkai tyrė, kaip jų organizmą veikia įvairūs dirgikliai – temperatūros pokyčiai, triukšmas, anglies monoksido kiekio ore padidėjimas ir buvimas minioje.

Dalyviai sakė kas kelia jiems nerimą, tačiau tuo pat metu buvo matuojamas jų širdies darbas, kraujospūdis ir oro aplink juos užterštumo lygis. Praktiškai visi dalyviai pažymėjo, kad toks gyvenimo būdas jiems kelia stresą.

Mokslininkų sukaupti duomenys atskleidė, kad labiausiai organizmą veikia triukšmas. Tačiau tyrėjai priėjo ir kiek netikėtos išvados – nedidelis anglies monoksido kiekio padidėjimas ore veikė lyg silpnas narkotikas – jis ramino. Žmonės ne taip skaudžiai reaguodavo į triukšmą, jeigu jo padidėjimas sutapdavo su anglies monoksido padidėjimu ore. Taigi, gyvenimas miesto centre galbūt nėra toks pavojingas, kaip manyta iki šiol. Žinoma, tai negalioja itin užterštoms vietoms, tačiau moderniuose miestuose, kur gausu modernių automobilių, į atmosferą išmetančių palyginus nedidelį kiekį teršalų, gyvenimas centre nėra toks neigiamas kaip gali atrodyti.

Deja, taip yra toli gražu ne visur. Net Didžiojoje Britanijoje, kur į oro užterštumą žiūrima itin griežtai, nuo apsinuodijimo anglies monoksidu kasmet miršta iki 50 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius