-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Polizinginis automobilis iš aukciono: turėdamas kantrybės, pigiau įsigysi automobilį, o gal net ir du

Šalies bankai praneša, jog lizingo būdu įsigyjamų naujų automobilių skaičius kasmet auga. Automobilio lizingo laikotarpis trunka maždaug 3–5 metus – per tiek laiko dažniausiai automobilis stipriai nenudėvimas. Dalis įmonių pasibaigus lizingo laikotarpiui nusprendžia grąžinti automobilius lizingo bendrovei. Vakarų Europoje tokiu atveju lizingo bendrovė skuba skelbti aukcioną ir šie aukcionai – ne tik azartiška pramoga, tačiau ir galimybė atrasti norimą, pakankamai naują automobilį už mažesnę kainą. Apie tai, kaip ieškoti automobilio aukcione ir ką reikėtų įvertinti, kalbamės su aukcionų platformos atstovais Lietuvoje.
Automobilių aukcionas
Automobilių aukcionas / 123RF.com nuotr.

Aukcionuose – visa tiesa apie automobilio tikrąją būklę

Lietuvių sukurtoje platformoje Polizinginiai.lt galima rasti įvairių markių ir dydžių automobilių: nuo „Volkswagen Passat“ iki „Jaguar“. Didžiausias pasirinkimas – visureigių bei universalų. Šie automobiliai yra įsigyti per aukcionus iš Prancūzijos, Belgijos, Nyderlandų ar kitų Vakarų Europos šalių, dažniausiai atkeliavę iš įmonių, kurios grąžino juos pasibaigus lizingo laikotarpiui. Automobiliai pargabendami į Lietuvą, atliekama jų techninė priežiūra ir tuomet jie pateikiami pirkėjams.

Tačiau jei norite patys pajusti aukciono azartą, galite užsiregistruoti platformoje Exleasingcar.com. Registracijos procedūros – gana paprastos. Privatus asmuo turi pateikti dokumentus, patvirtinančius jo tapatybę, privati bendrovė – juridinio asmens statusą įrodančius dokumentus.

„Kodėl verta automobilį įsigyti aukcione? Ne paslaptis, kad mažmeninėje prekyboje, automobilių turguose labai daug apgavysčių. Vien Vokietijoje, kuri atrodo sąžininga šalis, skaičiuojama, jog nuo 25 iki 50% mažmeninėje prekyboje parduodamų automobilių rida yra suklastota. Tad pagalvokite, kas dedasi Lietuvoje? O rida visgi yra pagrindinis automobilio kriterijus – automobilio amžius ne visuomet atskleidžia jo tikrąją būklę. Aukcionuose tokių apgavysčių tiesiog nėra“ – sako Exleasingcar.com pardavimų vadovas ir atstovas Lietuvoje Aivaras Jakulevičius.

Ar aukcionuose niekas nemėgina sukčiauti „pamažindamas“ nuvažiuotų kilometrų skaičių?

Pasak Exleasingcar.com aukcionų verslo vadovo Europoje Jauniaus Barkausko, automobiliams aukcionus skelbia stambios lizingo bendrovės arba bankai – jos tiesiog nenori rizikuoti savo reputacija. Be to – tai tėra turtas, kurį jos siekia kuo greičiau perleisti naujiesiems šeimininkams ir toliau užsiimti naujų automobilių lizingo paslauga. Per jų rankas pereinančių automobilių skaičių gali būti sudėtinga įsivaizduoti – šios bendrovės parduoda po 600 000 automobilių per metus. Todėl nerizikuoja kažko klastoti, meluoti pirkėjams ir rizikuoti savo milijardiniais verslais.

Kiekvienas į aukcioną atiduodamas automobilis turi vertinimo ekspertizės ataskaitą, kurioje objektyviai aprašyta automobilio būklė, komplektacija, pažeidimai.

Pasigenda ne nublizginto kėbulo, o tuščio butelio bagažinėje

Įdomu, kad aukcione parduodamas automobilis niekaip specialiai neparuošiamas, tik atliekamas ekspertinis automobilio vertinimas. Taip pat jokių veiksmų nesiimama ir automobilį įsigijus, jam parkeliavus į Lietuvą, nes kai kurie pirkėjai jautriai reaguoja į bet kokius realaus automobilio ir jo nuotraukų aukcione skirtumus.

„Sulaukiame net tokių klausimų: „Aukciono nuotraukose mačiau, jog bagažinėje mėtėsi tuščias butelis. Kur jis dingo? Kodėl kažkas lindo į bagažinę?“ Iš tiesų nemaža dalis mažmeninių automobilių prekybos įmonių užsiima tokiu verslu: įsigyja automobilius aukcione, juos gražiai išvalo, sutvarko nedidelius gedimus, jei tokių yra, ir tuomet jau parduoda su antkainiu privatiems pirkėjams. Tokia ir yra šio verslo esmė – įsigyti automobilį iš buvusio šeimininko ir suteikti jam prekinę išvaizdą.“, – sako A.Jakulevičius.

Tiesa, pasak Exleasingcar.com pardavimų vadovo, jei aukciono klientas pageidauja, gali būti užsakyta papildoma automobilio išvalymo paslauga – tačiau tokių pageidavimų pasitaiko retai.

Automobiliai turi didmeninę ir mažmeninę kainas. Aukcionuose taikoma didmeninė rinkos kaina, ji gali būti apie 15 proc. mažesnė už mažmeninę. Tačiau nereikia pamiršti, kad šis aukcionas skirtas verslininkams iš visos Europos (Exleasingcar turi padalinius keliose Europos šalyse). Todėl, pavyzdžiui, jei tam tikro modelio ar markės automobilis yra itin populiarus Vokietijoje, vokiečiai gali jo kainą stipriai kilstelti ir pigiau įsigyti nepavyks.

123RF.com nuotr./Automobilių aukcionas
123RF.com nuotr./Automobilių aukcionas

Nacionalinių charakterių atspindžiai ant automobilių – kaip jais rūpinasi italai ir vokiečiai?

Aukcione atsiskleidžia ir skirtingų Europos šalių specifika ar tiesiog požiūris į transporto priemonę. Automobiliai iš Liuksemburgo turės visą įmanomą įrangą ir papildomus priedus – todėl kainuos brangiau ir nebus itin paklausūs. Apžiūrinėdami automobilį iš Italijos nepamirškite, kad jis neturės žieminių padangų ir kitos atšiauriems orams pritaikytos įrangos. Ar esate girdėję apie italų vairavimo įpročius? Automobilio kėbulo įbrėžimai ar nubrozdinimai italų nei stebina, nei atrodo kaip koks nors trūkumas. Tą patį galima pasakyti ir apie prancūzų grąžinamus automobilius – La vie est belle – todėl neverta sukti galvos dėl parkuojantis atsiradusio įbrėžimo.

Koks stereotipas egzistuoja apie vokiečius? Šiuo atveju jis pasitvirtina – iš vokiečių vairuotojų sugrįžtantys automobiliai yra tvarkingesni. Nyderlandų vairuotojai – keliautojai. Jų automobilių ridos dažniausiai būna didesnės, nei kitų tokio pat amžiaus automobilių.

„Platformoje Exleasingcar.com kasdien skelbiama apie 30 skirtingų aukcionų. Automobiliai skirstomi pagal šalį, pagal paskirtį (komerciniai ar ne komerciniai), pagal būklę (daužti ar ne)“, – sako Exleasingcar.com pardavimų vadovas A.Jakulevičius.

Egzistuoja trys skirtingi aukcionų tipai. Atviruose aukcionuose jų dalyviai gali matyti siūlomas kainas, varžytis ir jas kelti. Uždari aukcionai primena viešųjų pirkimų konkursą – pasiūlote savo kainą ir tik aukcionui pasibaigus sužinote, ar pavyko laimėti. Tretieji – „Buy now“ („Pirk dabar“) tipo aukcionai, kurie labiausiai primena tiesiog skelbimą automobilių portale: pardavėjas yra nustatęs savo kainą ir laukia, kas bus pasiryžęs jam tiek sumokėti.

Įsikarščiavę galite įsigyti ir du automobilius

Aukcionų verslo Europoje vadovas Jaunius Barkauskas pastebi, kad dažniausiai aukcionuose „susipešama“ dėl retesnio modelio ar markės automobilio.

„Peštynės būna rimtos, ypač atviruose aukcionuose. Įsikarščiavę kai kurie permoka už automobilius. Su nuolatiniais savo aukcionų dalyviais atvirai pasikalbame: „Ar neatrodo, kad permokėjai?“. „Na, taip, permokėjau, nesusilaikiau...“. Aukciono įstatymas įpareigoja, jog negali atšaukti savo statymo – jei laimėjai aukcioną, turi pirkti tą automobilį.

Todėl tiems, kurie aukcionuose ieško automobilio savo reikmėms, reikia labai gerai apsvarstyti savo statymus, nedalyvauti per dideliame skaičiuje aukcionų vienu metu, nes o kas bus, jei laimėsite kelis? Tai ir gausite, pavyzdžiui, tris automobilius“, – perspėjo pašnekovas.

Aukcionų dalyviams taip pat reikia kantrybės – tai nėra tinkamas sprendimas, jei automobilio reikia čia ir dabar. Neprofesionaliems, automobilių prekyba neužsiimantiems dalyviams gali prireikti laiko „pagauti“, kokia yra rinkos kaina, apskaičiuoti automobilio parvežimo į Lietuvą ir dokumentacijos sutvarkymo kaštus.

„Turėdamas laiko nusipirksi gerą automobilį. Bet gali būti, kad nusipirksi ir du vietoj planuoto vieno, – šypsosi J.Barkauskas. – Profesionaliems dalyviams tai ne problema, jie perka ir dešimtimis, bet privatiems gali būti galvos skausmas. Mūsų įmonė perima visus automobilio pargabenimo rūpesčius, dokumentų sutvarkymą. Taip pat yra darbuotojai, kurie palygina parvažiavusio automobilio duomenis, išvaizdą, būklę, su tuo, kas skelbta aukcione, nuotraukose. Galime atlikti ir automobilio registravimą, techninę apžiūrą, numerių paėmimą.“

Automobiliai – iki penktadalio pigesni

Aukcionuose dominuoja tuo metu rinkoje populiarių markių automobiliai – „Volkswagen“, „Škoda Octavia“, „Volvo“.

„Tai, ką daugiausia matote gatvėse – bus ir aukcionuose. Tiesa, aukcione įsigyjama ir „Tesla“ – tačiau tai labiau vienetiniai atvejai“, – pastebi A.Jakulevičius.

Iš minėtų aukcionų Lietuvoje dažniausiai perka lietuviai, latviai, estai, ukrainiečiai, baltarusiai, retesnius automobilių modelius (pavyzdžiui, „Tesla“) – įsigyja ir suomiai. Exleasingcar.com yra vienintelė aukcionų platforma Baltijos šalyse, aprėpianti daugumos Vakarų Europos lizingo kompanijų ir bankų parduodamus automobilius bei turinti logistikos centrą Lietuvoje.

Kiek pigiau aukcione galima įsigyti automobilį? A.Jakulevičius sako, kad Lietuvoje nėra tokių duomenų, tačiau Vokietijoje aukcione įsigyti automobiliai vėliau parduodami maždaug 15–20 proc. brangiau.

„Žinoma, tai nėra vien pelnas – automobilį dar reikia parsivežti, paruošti pardavimui. Iš šio uždarbio dar reikia atimti sąnaudas“, – sako pašnekovas.

Įvertinus visus pliusus ir minusus, aukcionai gali būti puiki galimybė įsigyti patikimą automobilį pigiau, jei galite tam skirti laiko. Jei susidomėjote galimybe įsigyti automobilį aukciono būdu, bet nerimaujate, jog iš tiesų nenusipirktumėte dviejų automobilių – patikėkite tai tarpininkams, gerai išmanantiems aukcionus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius