Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2020 01 09 /12:20

Pyksta ne tik Vilnius: Alytuje nuimtos 7 lentelės, grąžinti planuojama 5

Vyriausybės nutarimas visam laikui sugrąžinti dešinįjį posūkį automobiliams leidžiančias rodykles sankryžoje nudžiugins ne tik didmiesčių gyventojus. 15min žurnalistams alytiškiai teigė, kad nuimtos rodyklės ne tik gaišina, bet ir didina taršą. Savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys žada, kad dauguma lentelių sugrįš, o dėl ankstesnio nutarimo savivaldybė išleido apie 9 tūkst. eurų.

Miesto centre sutikta moteris pasakoja, kad nuo sausio pradžios jos kelionės prailgsta maždaug 10 minučių.

„Atvažiuoti man į darbą yra 20 km, tai užtrunku 10 min. ilgiau. Mano kelyje panaikino dvi lenteles“, – sakė ji.

Garbingesnio amžiaus alytiškis tikino, kad rodykles grąžinti būtina, bet ne visose sankryžose.

„Visur nereikia jų pakabinti, bet yra tokios vietos, kur būtinai reikia. (…) Stovi ir tokia uodega pasidaro. Pradeda važiuoti 10 mašinų nuo pirmo bėgio, degalų sunaudoja daugiau. O kada atvažiavo ir pravažiavo, tai čia yra ekonomiška ir mažiau dujų“, – tikino jis.

Netoli centrinio miesto turgaus sutiktas vaikinas teigė, kad nuėmus žaliąsias rodykles bent jau galėtų būti perprogramuoti šviesoforai.

„Kadangi mūsų valstybė mums aiškina, kad už ekologiją, be taršių automobilių, tai jeigu žmogus vargingiau gyvena, neturi pinigų ant mažiau taršaus automobilio, tai čia vadinasi papildomai jūs pastovėkit ir duskit savo pačių išmetamose dujose. Gal tada jūs nevairuosite, aš tai taip suprantu. Mano požiūriu, tai yra nesąmonė. Lai sureguliuotų šviesoforus, padarytų kaip Norvegijoje pagal automobilių srautą – jeigu nėra pėsčiųjų, automatiškai užsidega žalias šviesoforas. Kodėl mes gyvendami XXI amžiuje negalime to pasidaryti?“ – klausė jis.

Daugiau alytiškių atsiliepimų žiūrėkite reportaže:

VIDEO: Alytaus gyventojų mintys ir patirtys dingus žalios rodyklės lentelėms

Ruošėsi iš anksto, išleido per 9 tūkst.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius ir Saugaus eismo komisijos pirmininkas Rolandas Juonys teigia dėl nuimtų rodyklių nėra patenkintas ir pats.

Kita vertus, Vyriausybei paskelbus nutarimo pakeitimą, jos netrukus vėl turėtų atsirasti ant šviesoforų, sako politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Juonys (viduryje)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Juonys (viduryje)

„Alytuje 7-iose sankryžose buvo nuimtos žaliosios rodyklės. Dviejose įdiegėme papildomas sekcijas, nes leido turima valdymo sistema. Ten tikrai nesiruošiame kišti nagų, veikia, suprogramuota. O kitur, kur yra senos valdymo sistemos, planuojame grąžinti. Galutinį sprendimą priimsime po Saugaus eismo komisijos posėdžio“, – tikino jis.

Pasak R.Juonio, nuo sausio 1 dienos įsigaliojusiam nutarimui savivaldybė ruošėsi iš anksto. Dviejų sankryžų rekonstrukcija su papildomomis sekcijomis savivaldybei kainavo apie 9 tūkst. eurų. Lentelių nukabinimas ir sugrąžinimas atsieis dar kelis šimtus eurų.

Kita vertus, pasak administracijos direktoriaus, šios išlaidos yra mažesnės nei jų būtų reikėję nepakeitus nutarimo.

„Jeigu nebūtų įstatymo, kad galima grąžinti senas rodykles, reikėtų daryti papildomas sekcijas, jos kainuotų krūvą pinigų. Kadangi yra seni šviesoforai, senos valdymo sistemos“, – sakė jis.

Rodykles grąžinti leido visam laikui

Vyriausybė trečiadienį visam laikui leido grąžinti dešinįjį posūkį automobiliams leidžiančias vadinamąsias žaliąsias rodykles sankryžose.

Vyriausybė pakeitė savo nutarimą, kuris įpareigojo tokias rodykles pašalinti nuo šių metų sausio, skelbia BNS.

Išvakarėse susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius žadėjo senąją tvarką grąžinti metams, tačiau Ministrų kabinetas galiausiai atsisakė numatyti terminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius