-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Regitroje“ įkliuvo net keli sukčiai: kaip keičiasi apgavikų taktika ir arsenalas

Valstybės įmonės „Regitra“ darbuotojai nuolat viešina sukčiavimo atvejus, kai teorijos egzamino metu nesąžiningi pretendentai į vairuotojus naudojasi pagalba iš šalies. Pasak „Regitros“ atstovės Ingridos Kuorytės, toks viešumas davė rezultatų – 2018 m. pabaigoje tokių sukčiavimo atvejų sumažėjo. Bet neilgam.
Sukčių „Regitroje“ naudojama vaizdo ir garso perdavimo įranga
Sukčių „Regitroje“ naudojama vaizdo ir garso perdavimo įranga / Regitros nuotr.

Vien šią savaitę „Regitros“ filialuose Vilniuje ir Kaune užfiksuoti net keli nauji sukčiavimo atvejai. Taigi po šventinių atostogų nesąžiningi potencialūs vairuotojai ir vėl sugrįžo į egzaminų poskyrius.

„Anksčiau sukčių naudojamos kameros buvo didesnės, lengviau pastebimos. Dabar vaizdo perdavimo įranga maskuojama vis gudriau. Nesąžiningi egzamino dalyviai dažnai vilki taškuotus arba dryžuotus marškinius, kad kamerą pastebėti būtų sunkiau. Kartais vaizdo ir garso perdavimo įrangą slepia tiesiog sagų vietose. Pastebime, kad kameros vis labiau mažėja“, – sakė Ingrida Kuorytė, „Regitros“ atstovė ryšiams su visuomene.

Kokios sankcijos taikomos tokiems piliečiams? Pasak I.Kuorytės, egzamino rezultatai anuliuojami, o kitą kartą į „Regitros“ egzaminų poskyrį jie galės atvykti tik po metų.

Naujos sankcijos už sukčiavimą per egzaminą

Naujos sankcijos, kai sukčiai metus negali pakartotinai laikyti egzamino, įsigaliojo 2018 m. spalį.

Šis ribojimas bus taikomas tiems asmenims, kurie egzaminų klasėje naudojosi literatūra, akiniais, neskirtais regėjimo korekcijai, fotoaparatais, mobiliojo ryšio bei kitomis informacijos priėmimo ir perdavimo priemonėmis, išskyrus tuos atvejus, kai tai būtina dėl medicininių priežasčių, pavyzdžiui, klausos aparatai.

Taip pat ir tuomet, kai jie kalbėjosi su kitais asmenimis ar, darbuotojui paprašius, atsisakė parodyti, ar neturi egzamino metu draudžiamų naudoti informacijos priėmimo ir perdavimo priemonių.

„Tokių atvejų, kai įtariame, jog žmogus bando nesąžiningai išlaikyti egzaminą, per mėnesį apytiksliai būna 1–2. Dažniausiai bandoma pasinaudoti filmavimo bei garso perdavimo įranga. Pasitaiko ir bandymų išlaikyti egzaminą už kitą asmenį. Iki šiol tokius atvejus perduodavome policijai. Tai darysime ir toliau, tik, mūsų nuomone, papildomi ribojimai dar labiau paskatins žmones savęs paklausti: ar tokia rizika tikrai to verta?“, – sako „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Sukčiai siautėja ir „Facebook“: nebandykite ten pirkti vairuotojo pažymėjimo

Ingrida Kuorytė atkreipia dėmesį ir į kitą problemą – apsimetę „Regitros“ darbuotojais apgavikai socialiniuose tinkluose skelbiasi, kad gali už sutartinę sumą (tarkime, 800 Eur), parduoti vairuotojo pažymėjimą – egzamino laikyti nereikės.

„Tokie asmenys susikuria netikrą paskyrą, joje pažymi, kad yra mūsų įmonės darbuotojai, įsideda labai patrauklią nuotrauką (tarkime, vyras, ant rankų laikantis vaiką) ir taip užkariauja lengvatikių pasitikėjimą.

Mes esame sutarę su policija, kad pareigūnams iškart siunčiame kompiuterio ekrano nuotrauką su tokiais skelbimais, o jie jau imasi priemonių“, – sakė su sukčiais kovojanti „Regitros“ atstovė I.Kuorytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius