Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renkamės sportišką automobilį. Kas svarbiau: galia ar sukimo momentas?

Dažnai skaitydami naujienas apie automobilius ar rinkdamiesi naują transporto priemonę matome dvi pagrindines charakteristikas – sukimo momentą ir galią. Visgi galia skelbimuose, straipsniuose yra išskiriama labiau ir yra tarsi svarbesnė kiekvieno automobilio istorijoje. Kita vertus, mažai kas žino, jog ir sukimo momentas yra kritiškai svarbus automobilio dinamikai.
„Ford Mustang“
„Ford Mustang“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai ką šie rodikliai iš tikrųjų reiškia ir kaip juos suprasti mechaniką tik paviršutiniškai suprantantiems žmonėms?

Sukimo momentas ir galia yra tai, ką išvysto variklis, kuomet nuspaudžiate akceleratorių. Potencinė degalų energija vidaus degimo variklyje verčiama kinetine energija, kuri yra reikalinga važiavimui. Taigi iš tikrųjų turime net kelis terminus, kuriuos reikia žinoti. Juos pateiksime labai suprimityvintai, šis straipsnis nėra skirtas mechaniką ir fiziką labai gerai išmanantiems žmonėms. Jis tik gali užvesti ant kelio tolimesniam skaitymui ir domėjimuisi.

Svarbiausi terminai, apibūdinantys variklio rodiklius

Energija galima vadinti kūno galimybes atlikti darbą arba išskirti šilumą. Šiuo atveju energijos varikliui suteikia degalai arba baterijos, jei kalbame apie elektromobilius.

Darbas apibrėžiamas kaip kūną veikiančios jėgos modulio ir kūno poslinkio sandauga. Darbas gali būti matuojamas niutonmetrais.

Sukimo momentas – rotacinė variklio alkūninio veleno jėga. Kuo didesnį sukimo momentą išvysto variklis, tuo daugiau darbo jis gali nuveikti. Sukimo momentas yra vektorinis, turi kryptį ir yra matuojamas niutonmetrais. Niutonas – jėgos vienetas, o metras – nuotolio.

Galia – kaip greitai darbas yra atliekamas (fizikams toks paaiškinimas tikriausiai nepatiktų). Jamesas Wattas, kurio vardu ir pavadintas galios matavimo vienetas, nurodė, kad 1 arklio galio pakanka 33 tūkstančiams svarų pakelti į vienos pėdos aukštį per vieną minutę.

Sukimo momentas yra reikalingas šiam svoriui pakelti apskritai, o galia – pakelti greitai.

Taigi sukimo momentas yra reikalingas šiam svoriui pakelti apskritai, o galia – pakelti greitai. Aukštą sukimo momentą ir labai mažai galios turintis kūnas (variklis) gali pakelti didžiulius svorius, tačiau tai darytų labai lėtai. Tuo tarpu daug galios, bet žemą sukimo momentą turintis kūnas didelio svorio pakelti apskritai negalėtų arba tai darydamas labai persitemptų, kol būtų pasiektas tam tikras greitis.

Ką reiškia galia, o ką - sukimo momentas

Bet fiziką į šalį. Egzistuoja ir daugybė pusiau tikslių paaiškinimų, kurie vaizdžiai iliustruoja ką reiškia galia, o ką – sukimo momentas. Dažnai teigiama, kad kada sunku, viską nudirba sukimo momentas. Tai yra, iš vietos greičiau pajudės tas automobilis, kuris turi aukštesnį sukimo momentą. Taip pat aukštas sukimo momentas yra reikalingas tempiant priekabas ar bėgėjantis iki itin aukšto greičio, kuomet oro pasipriešinimas pasidaro labai stiprus.

Vilkikas Volvo FH prieš Mazda RX-8 ir Ford Mustang GT500

„Volvo“ nuotr./Naujas „Volvo FH“ buferis
„Volvo“ nuotr./Naujas „Volvo FH“ buferis

Aukštą sukimo momentą turi traktoriai ir vilkikai dėl labai akivaizdžių priežasčių. Pavyzdžiui, Volvo FH vilkikas su D16G varikliu išvysto 2650 Nm sukimo momentą ir 540 AG galią. Galia visai neįspūdinga, o tuo tarpu sukimo momentas yra didžiulis tam, kad vilkikas galėtų tempti sunkius krovinius. 540 AG išvystė ir 2010-ųjų Ford Mustang GT500, tačiau turėjo tik 691 Nm sukimo momentą. Pajudinti tokį automobilį iš vietos yra mažesnis darbas nei vilkiką.

Kitas pavyzdys – Mazda RX-8. Rotorinis 1,3 litrų variklis išvystė 186-225 AG, tačiau sukimo momentas išliko gana žemas – apie 216 Nm. Tai vis tiek buvo smagus sportinis automobilis su neeiliniu charakteriu, tačiau daug noro staiga šauti iš vietos jis tikrai nerodė.

Mazda RX8, Edgaro Buiko nuotrauka
Mazda RX8, Edgaro Buiko nuotrauka

Galia ir sukimo momentas nėra pastovūs dydžiai

Taip pat svarbu paminėti, kad tiek galia, tiek sukimo momentas nėra pastovūs dydžiai, jei kalbame apie vidaus degimo variklius. Jie svyruoja priklausomai nuo apsukų. Minėtas RX-8 maksimalų sukimo momentą išvystė tik prie 7600 apsisukimų per minutę, todėl reikėjo stipriai paspausti, kol automobilis tikrai pradėjo traukti.

Galiausiai, dažnai sakoma, kad galia nurodo kaip greitai atsitrenksite į sieną, o sukimo momentas – kaip toli tą sieną su savimi nusitempsite. Renkantis sportinį automobilį reikės atkreipti dėmesį į abu šiuos dydžius bei gerai suvokti, kokio charakterio automobilio jums reikia – tokio, kurio variklis tingiai suktųsi, bet leistų automobiliui įspūdingai šauti iš vietos, ar tokio, kuris mėgtų aukštus sūkius ir nuolatinį darbą ant ribos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius