Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skersgatvis Vilniuje atiteko kvartalo gyventojams – kaimynai tai vadina vagyste

Vilniaus Žvėryno rajone šalia naujų daugiabučių kvartalo buvęs skersgatvis tarnavo daugeliui šio rajono gyventojų kaip geresnis susisiekimo kelias. Tačiau dabar čia kabo ženklas, draudžiantis važiuoti, ir užtverta. Esą tai atrodo kaip dovana privačiam investuotojui. Arba elementari vagystė. Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad sprendimas šį skersgatvį uždaryti yra visiškai teisėtas.
Pieninės ir Paribio gatvių sankryža
Pieninės ir Paribio gatvių sankryža / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Žvėryne gyvenantis Valdas Balčiūnas jau apie metus stebi, kaip blogėja jo ir jo kaimynų galimybės išvažiuoti iš namų ar atvažiuoti į Paribio gatvę. Atvažiuoti į šią Žvėryno dalį galima arba iš T.Narbuto gatvės, arba nuo Ukmergės ir Pieninės gatvių pusės. Tiesa, įsukti kairėn iš Pieninės gatvės – sudėtinga ir nelabai saugu, nes prie gatvių pastaruoju metu automobilių būna pristatyta abiejose pusėse.

Dovana investuotojui?

Dar vienas kelias išvažiuoti anksčiau buvo nedidelis skersgatvis tarp Pieninės ir Paribio gatvių. Tačiau dabar čia kabo eismą draudžiantis ženklas, neretai stovi ir tvora. Valstybinės institucijos gyventojus informavo, kad viskas čia daroma teisėtai, tačiau pastarieji sako vis tiek turį abejonių, kaip galėjo nutikti, kad miesto gatvės dalis tiesiog padovanota privatiems investuotojams.

„Aš matau, kad ten bus įvažiavimas į daugiabučių objektą, o šalia pėsčiųjų šaligatviukas, kaip priedanga. Realiai tai suformuotas įvažiavimas, kuriuo niekas daugiau nesinaudos, tik naujojo rajono gyventojai. Aš gyvenu visiškai šalia Paribio gatvėje“, – kalbėjo V.Balčiūnas.

Jis vardijo, kaip išnykęs skersgatvis padėdavo kiek patogiau išvažiuoti iš namų ir parvažiuoti atgal. Dabar tenka stumdytis nepatogioje Paribio ir Pieninės gatvių sankryžoje: „Ten masiškai užstatyta automobiliais, visiškai nesuformuota gatvė, nėra šaligatvio, ten visą laiką avarinės situacijos. Išvažiuojant iš miesto Ukmergės gatve, į kairę sukti jau seniai uždrausta. Nuo „Panoramos“ Stirnų gatve irgi iki Paribio g. yra draudžiamas eismas. Lieka viename gale įvažiuoti į Paribio g. iš T.Narbuto g. Baisiai visi yra supykę. Tas skersgatviukas dar gelbėdavo išvažiuojant iš Paribio g., o dabar formuojasi baisūs kamščiai. Ir bėda ne tik tai, kad apsunkina važinėjimą mums, bet ir kaip miestas privačiam objektui gali dovanoti kelią. Kur viešasis interesas?“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pieninės ir Paribio gatvių sankryža
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pieninės ir Paribio gatvių sankryža

Gyventojas kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, tačiau atsakymas nenudžiugino. Savivaldybės Susisiekimo skyrius atsakė, kad bendrovė „LT Development Fund“ 2017 m. rugpjūčio 4 d. gavo statybos leidimą daugiabučių gyvenamųjų namų Pieninės g. 6 statybai. Tai pačiai bendrovei pernai birželio 26 d. buvo išduotos prisijungimo prie susisiekimo komunikacijų sąlygos.

Daroma pagal detalųjį planą

„Vadovaujantis „Stirnų g. 25, Žvėryno sen., ter. plotas – 3,2805 ha“ detaliojo plano sprendiniais statytojas privalo suprojektuoti ir įrengti „akligatvį nuo Paribio g. (formuojant sankryžą su Paribio g.) iki įvažiavimo į žemės sklypą su ne siauresniu kaip 1,5 m pločio betoninių plytelių šaligatviu vienoje akligatvio pusėje ir apšvietimu (nuo Paribio g. iki Pieninės g.) ir 2,50 m pločio raudono asfalto dviračių taku (nuo Paribio g. iki Pieninės g.).

Visi šie darbai turės būti atlikti iki galutinio objekto pripažinimo tinkamu naudoti, tai yra iki statybos užbaigimo akto pasirašymo“, – teigiama Vilniaus savivaldybės rašte V.Balčiūnui.

Detaliojo plano sprendiniuose pravažiavimas tarp Paribio ir Pieninės gatvių panaikinamas.

Šį atsakymą šiemet kovą dar papildė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPS): „Detaliojo plano sprendiniuose pravažiavimas tarp Paribio ir Pieninės gatvių panaikinamas. Pagal sprendinius numatytas įvažiavimas iš Paribio gatvės į žemės sklypą, tolesnė pravažiavimo tarp Paribio ir Pieninės gatvių atkarpa naikinama, paliekant tik pėsčiųjų praėjimą.

Visuomenė teisės aktų nustatyta tvarka su detaliojo plano sprendiniais buvo supažindinta, viešas detaliojo plano svarstymas su visuomene vyko 2009-08-31 Žvėryno seniūnijoje, S.Moniuškos g. 27. Detalusis planas, 2010-03-17 patvirtintas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu, yra galiojantis. Pravažiavimo tarp Paribio ir Pieninės gatvių rekonstrukcija suprojektuota teisėtai, vadovaujantis detaliojo plano sprendiniais.“

Nerimą aplinkiniams gyventojams kelia ir ne vietoje paliekami automobiliai, kurių atsirado itin daug vykstant statyboms. Kaip spėliojo V.Balčiūnas, galbūt čia juos palieka statybininkai, o gal ir dalis naujakurių – tai esą paaiškės, kai statybininkai visiškai pabaigs darbus.

Vilniaus savivaldybės atstovai 15min tvirtino, kad ne dabar sugalvota šią jungtį tarp gatvių naikinti. Kaip sakė savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Arūnas Visockas, šiuo metu tik įgyvendinami detaliojo plano sprendiniai.

Jūsų nurodytas jungiamasis kelias nėra Paribio gatvė, jis skirtas privažiuoti prie gyvenamųjų namų, – teigė A.Visockas.

„Taip, jungtis tarp Paribio ir Pieninės gatvės yra uždaroma, nes pagal šios teritorijos detalųjį planą ji visuomet buvo suplanuota tarp Paribio ir Pieninės gatvės kaip akligatvis. Noriu pabrėžti, kad minėta gatvė nėra Pieninės gatvės jungtis su Paribio gatve. Pieninės gatvė su Paribio gatve susijungia ties Želvos gatve. Jūsų nurodytas jungiamasis kelias nėra Paribio gatvė, jis skirtas privažiuoti prie gyvenamųjų namų“, – teigė A.Visockas.

Jis taip pat tikino, kad susisiekimo sąlygos esą vilniečiams neblogės, nes kelias nepatenka į privačius sklypus ir juo galės naudotis visi vilniečiai. Tik kad nuvažiuoti tuo keliu bus galima netoli – tik iki naujojo kvartalo ir stovinčio namo.

Susisiekimu šioje Žvėryno dalyje besiskundžiantiems vilniečiams savivaldybė gerų naujienų neturi – anot A.Visocko, Paribio gatvės rekonstrukcija artimiausiu metu neplanuojama.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pieninės ir Paribio gatvių sankryža
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pieninės ir Paribio gatvių sankryža

Kvartalas iš esmės baigtas

Bendrovės „Hanner“ atstovas ryšiams su visuomene Tadas Vasiliauskas 15min informavo, kad iš esmės pagrindiniai statybų darbai „Žvėryno namų“ kvartale jau baigiami, liko sutvarkyti tik aplinką, tai bus daroma kitąmet.

T.Vasiliausko teigimu, dalis skersgatvio nuo Pieninės g. pusės bus pėsčiųjų ir dviračių takas (be galimybės važiuoti automobiliams), šį taką sutvarkys ir įrengs bendrovė „Hanner“. Taip yra numatyta Vilniaus miesto savivaldybės suformuotose sąlygose.

„Investicijų į nekilnojamąjį turtą (NT) kompanija „Hanner“ užbaigė penktąjį ir paskutinį kvartalo „Žvėryno namai“ statybų etapą. Į viso kvartalo plėtrą, kuri buvo pradėta vykdyti 2013 metais, kompanija investavo 40 mln. eurų, o sostinės naujo būsto rinką papildė iš viso 733 butai. „Žvėryno namų“ kvartalas plėtojamas buvusioje „Vilniaus pergalės“ saldainių fabriko teritorijoje, kuri užima 3,3 hektarų plotą sostinės Žvėryno mikrorajone“, – teigė bendrovė savo pranešime spaudai prieš dvi savaites.

Šiuo metu kvartale, kaip teigė T.Vasiliauskas, neparduoti tik du butai. O automobiliams vietų esą užtenka, jos įrengtos požeminėje aikštelėje po visu kvartalu, todėl galėjo ir vis dar gali įsigyti visi norintys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius