Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sniego motociklu ledu važiavęs vyras buvo nubaustas, bet įrodė savo nekaltumą

Nors kalendorinė žiema jau baigėsi ir sniego teikiamus malonumus teks pamiršti bent jau iki metų pabaigos, kai kurios žiemą įvykusios istorijos į viešumą iškilo tik dabar. 15min pasiekė anonimu išlikti panorusio skaitytojo laiškas. Vyras teigia, kad žiemą policijos pareigūnai jį nubaudė už tai, kad šis važiavo ledu. Tiesa, vyras vairavo ne automobilį, o sniego motociklą.
„Polaris“ bandymai Suomijoje
„Polaris“ bandymai Suomijoje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Istorijos užuomazga įvyko šių metų sausio 25-ą dieną, kai Plungės rajono policijos pareigūnus pasiekė informacija apie ant ežero motorinėmis rogėmis važinėjantį asmenį. Į įvykio vietą atvykę pareigūnai pastebėjo tolumoje stovintį sniego motociklą, tačiau patys nėjo patikrinti dėl savo saugumo.

Sniego motociklas buvo registruotas, tad pareigūnams nebuvo sunku surasti jo savininką. Po trijų dienų pareigūnai vyrui surašė protokolą už tai, kad jis vairavo sniego motociklą ir važiavo ežero ledu, kai tai draudžiama ir padarė ANK 282 str. 1 d. numatytą administracinį nusižengimą. Vyrui buvo skirta 10 eurų bauda.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Polaris“ bandymai Suomijoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Polaris“ bandymai Suomijoje

Tačiau tariamas pažeidėjas su šia nuobauda nesutiko ir paprašė teisininkų įsikišimo. Tuomet paaiškėjo, kad vyras buvo nubaustas be pagrindo, mat ANK 282 str. 1 d., už kurios pažeidimą vyrui buvo surašytas Administracinio nusižengimo protokolas, numatyta, kad administracinė atsakomybė atsiranda už neteisėtą važiavimą per žolinę dangą, miško paklotę ar vandens telkinių ledu motorinėmis transporto priemonėmis.

Atrodytų, kad variklį turintis sniego motociklas į šį apibrėžimą „tilptų“, tačiau tiesa yra kitokia. Sniego motociklas yra priskiriamas SM – savaeigių mašinų kategorijai, todėl pažeidėju laikytas vyras savo nekaltumą įrodė remdamasis įstatymu ir teismų suformuota praktika.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Polaris“ bandymai Suomijoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Polaris“ bandymai Suomijoje

Kadangi sniego motociklai nėra motorinės transporto priemonės, o savaeigės mašinos, tai reiškia, kad sniego motociklo vairavimas ant ežero ledo nepatenka į ANK 282 str. 1 d. reguliavimo sritį, minėto asmens veiksmuose nėra nusižengimo, numatyto ANK 282 str. 1 d. sudėties, ir asmuo negali būti traukiamas administracinėn atsakomybėn.

Klaipėdos apskrities policijos komisariato Plungės rajono policijos komisariatas su prašyme išdėstytais faktais sutiko ir administracinio nusižengimo teiseną, nesant nusižengimo sudėties, nutraukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius